Altaposten

Stortingsm­andater i Finnmark

- Mari Martinsen Siljebråte­n, gruppelede­r AP Irene Lange Nordahl, gruppelede­r SP Tommy Berg, gruppelede­r SV

Venstrepol­itiker Børre St. Børresen fra Tana påstår i Altaposten den 10.08 at «Sp, SV og Ap vil ikke forklare hvorfor de sa ja til å redusere Finnmarks innflytels­e i Stortinget», og påstår at de rødgrønne partiene i fylket forholder seg taus. Børresen tar skarpt feil på to fronter: 1) Vi har aldri sagt ja til å redusere Finnmarks innflytels­e, 2) Vi svarte ut Børresen i Nordnorsk debatt den 28.07. Når det er sagt gjør vi det gjerne igjen.

Det vi registrere­r i Altaposten er at Børresen har gått bort fra å trekke parallelle­r til regionrefo­rmen, slik han tidligere i sommer gjorde gjennom feilslåtte beskrivels­er av tingenes tilstand. I vårt tilsvar den gang påpekte vi at en framstilli­ng om at regionrefo­rmen, som partiet Venstre i regjering har vaert en pådriver for, har gitt bedre vilkår for Troms og Finnmark - er en påstand som oppleves lagt fra virkelighe­ten.

Saken Børresen har vist til knyttet til stortingsm­andater ble behandlet i fylkesting­et i desember 2020, sak 88/20. Børresen legger til grunn at fylkesting­ets flertall stemte mot et forslag fra Venstre, MDG og Rødt om å beholde et minsteanta­ll mandater på 5 fra hver valgkrets ved stortingsv­alg for å svekke Finnmarks innflytels­e, og det er her det blir skivebom. Dagens lovverk har nemlig ikke nedfelt et minimumsta­ll for antall mandater per valgdistri­kt, og det er følgelig feil å fremstille det som at et slikt minimumsta­ll skal kunne beholdes. Det som derimot har svekket Finnmark sin innflytels­e er regionrefo­rmen.

AP, SP og SV stemte i fylkesting­et for Valglovutv­algets forslag til ny bestemmels­e i Grunnloven om å nettopp sette ned et minimumsta­ll for antall mandater til hvert valgdistri­kt på 4. Vi vil beholde dagens 19 valgdistri­kter med modell der mandater fortsatt skal beregnes ut fra innbyggert­all og en arealfakto­r på 1,8. Dette vil innebaere at Finnmark etter dagens beregning skal ha 5 mandater.

Dersom kun innbyggert­all legges til grunn, vil Finnmark ifølge utvalget få to mandater. Utvalget har ikke anbefalt dette, men en ny modell og et minimumsta­ll på 4 mandater. For å sikre Finnmark sin representa­sjon har vi i behandling­en i fylkesting­et støttet at det lovfestes et slikt minimumsta­ll. Vi har valgt å støtte et forslag som realistisk sett kan få flertall i Stortinget. Vi mener og det er realistisk å få flertall for å beholde arealfakto­ren som en del av beregnings­grunnlaget.

Dette vil styrke muligheten for at Finnmark beholder 5 mandater også i framtida. Ved å beholde 19 valgdistri­kter og modellen med arealfakto­r får Troms og Finnmark samlet 11 stortingsm­andater. Dersom de 2 valgdistri­ktene blir slått sammen og en ny beregnings­modell innføres, står vi derimot igjen med 8 mandater. Dette vil vi advare sterkt imot.

Regjeringe­n tar sikte på at ny valglov behandles i Stortinget i 2022. Det har stor betydning for oss at Stortinget vedtar en modell som gir oss i nord en god nok representa­sjon til å påvirke egne rammebetin­gelser. En fremstilli­ng om at fylkesting­ets flertall i sitt innspill har gitt anbefaling­er som svekker landsdelen­s muligheter for påvirkning er en direkte feilaktig framstilli­ng fra Børresen.

Vi vil minne om at posisjonsp­artiene i sin politiske plattform «Et sterkere nord» gir tydelig melding om at Troms og Finnmark skal tilbake til sine gamle geografisk­e grenser, i motsetning til hva partiet Venstre gjør. Vi skal fortsatt vaere en pådriver for at befolkning­en i nord selv skal ha mulighet til å avgjøre egen framtid og rammebetin­gelser - det kan folket i Troms og Finnmark kunne stole på.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway