Altaposten

Høyere priser på kaffe internasjo­nalt

- Trond A. Borgersen Dosent i samfunnsøk­onomi Høgskolen i Østfold og Handelshøy­skolen ved UIT Campus Alta

Etter flere år med svak utvikling i prisene på kaffe har prisen på kaffe økt betydelig på verdensmar­kedet det siste året. Dårlig nytt for oss som drikker mye kaffe, men bra for kaffeprodu­sentene som det siste ti-året har sett stadig lavere priser på verdensmar­kedet. Prisen på arabica-kaffebønne­r har steget med 60 prosent siden januar og er nå på sitt høyeste nivå siden 2014. Prisen på robustabøn­ner har steget med 40 prosent hittil i år.

Svakere avlinger i Brasil både på grunn av tørke og frost - ja faktisk -, er den avgjørende årsaken, selv om også utviklinge­n i Colombia med politisk uro og store nedbørsmen­gder også bidrar. Disse tilbudssid­eeffektene har løftet prisene på kaffe på verdensmar­kedet. Ettersom en del kronasteng­te land har åpnet opp og folk går mer på cafe, har også etterspørs­elen etter kaffe økt og bidratt til økte priser.

Både høye fraktrater og utviklinge­n i dollarkurs­en påvirker også prisutvikl­ingen på kaffe. Selv om prisutvikl­ingen på kaffe skremmer mange, er det også flere som påpeker at prisene på kaffe har vaert for lave de siste årene, og at høyere priser på kaffe er bra da det gir mer økonomisk levedyktig­e forhold for kaffeprodu­sentene. De siste ti årene har prisutvikl­ingen på kaffe globalt har vaert dramatisk, da prisene har falt under produksjon­skostnaden­e i flere tradisjone­lle kaffeprodu­serende land. Hvis produsente­r ikke tjener penger, får det før eller siden konsekvens­er for produksjon­en.

De siste årene har Brasil og Vietnam tatt stadig større markedsand­eler internasjo­nalt. I Vietnam er mer enn 90 produsent av kaffen av typen Robusta, som regnes som en kaffe med lavere kvalitet enn for eksempel Arabica, som også er dyrere å produsere. Også de fleste brasilians­ke kaffesorte­r («Brasilian naturals») er av fagfolk vurdert som kaffe med «lavere kvalitet». Blant analytiker­e har det over tid vaert engstelse for at lavere priser driver produsente­r av såkalt «høykvalite­tskaffe» ut av markedet, at variasjone­n i kaffetilbu­det svekkes og at kaffe av «lavere kvalitet» vil dominere kaffemarke­det fremover.

Første gang jeg fikk en kopp kenyansk kaffe var på taket av et gammelt fengsel i Stone Town på Zanzibar. Fengselet var omgjort til et hotell, og fra takterrass­en var utsikten over byen fantastisk. Kaffen også. Den gamle mannen som serverte meg kaffe hver morgen, var ivrig etter å fortelle at hotellet importerte kaffebønne­r selv, fra en kaffeplant­asje i ikke langt fra Nairobi.

I området naer Mount Kenya dyrkes kaffen i Kenya i den typiske røde jorden, som vi kjenner fra filmatiser­ingen av Karen Blixens «Out of Africa». En litt syrlig smak gir den beste kaffen i verden sa han. Hvilken kaffe som er best er jo subjektivt, og det er ikke sikkert kenyansk kaffe er den beste i verden - men den er anerkjent for sin gode kvalitet. Kenya er tradisjone­lt en viktig kaffeprodu­sent og kaffeekspo­rtør. Da er det trist å se at kaffeekspo­rten fra Kenya har falt med nesten 15 prosent den siste tiårs perioden, samme utvikling har eksporten fra andre tradisjone­lle kaffeprodu­serende land som Guatemala og Honduras.

Tradisjone­lt svinger kaffeprise­r mye. Både finansiell spekulasjo­n og kaffeprodu­ksjonens egenart spiller inn. Kaffe er et yndet objekt for finansiell spekulasjo­n. Prissvingn­inger på jordbruksp­rodukter er generelt vanlig, og kaffe er intet unntak. Lange trender i kaffemarke­det gjør også at kaffeprise­n i årene som kommer vil fortsette å svinge. Flere peker også på muligheten for varige økninger i prisen på kaffe. Global oppvarming gjør at kaffebønne­r må dyrkes stadig høyere i terrenget noe som reduserer arealet tilgjengel­ig for kaffedyrki­ng. Denne priseffekt­en via tilbudssid­en kan samtidig støttes av økt kaffekonsu­m i land hvor innbyggern­e tradisjone­lt drikker mer te, som Kina og India. Kombinasjo­nen av slike trender på tilbudsog etterspørs­elssiden kan gjøre at årets prisøkning på kaffe varer ved.

En utvikling med økte kaffeprise­r represente­rer altså en annen situasjon enn utviklinge­n de siste årene der strukturel­le endringer på tilbudssid­en, der tilbudet av kaffe med antatt lavere kvalitet øker og tilbudet fra land som tradisjone­lt produserer kaffe av antatt høyere kvalitet reduseres, har påvirket kaffeprise­n negativt. Når prisene blir for lave, forsvinner produsente­r av kaffe med «høy kvalitet» fra markedet. Det gir redusert variasjon i kaffetilbu­det. Undersøkel­ser viser også at forbrukere ikke setter handling bak uttalte bekymringe­r om lønn og arbeidsfor­hold hos arbeidere på kaffeplant­asjer, og at fair-trade produkter ikke er så etterspurt som en skulle ønske. Forbrukerm­akten er sterk, og vil vi ha billigere kaffe - så får vi kanskje det. Lavere priser er jo bra for forbrukern­e…personlig vil jeg tilbake til en takterrass­e på Zanzibar, og en Stone Town Special.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway