Altaposten

Vi har ikke råd til å stemme reaksjonae­rt

- Av Trine Noodt, 1. kandidat Eilert Isaksen-warth, 3. kandidat Venstre i Finnmark

FNS klimarappo­rt gjør det enda tydeligere at den borgerlige regjeringa må bli gjenvalgt.

Mandag morgen la FN fram sin blodferske klimarappo­rt. Den er dyster lesning, og gir oss kunnskapsg­runnlaget for å forstå sommeren verden har tilbakelag­t med mer ekstremvae­r og vaerrelate­rte katastrofe­r. Med altoppsluk­ende skogbranne­r i USA og intense hetebølger langs kysten av Middelhave­t. Med flommer som har slukt hus og tatt menneskeli­v i Sentral-europa. Med ny norgesreko­rd i styrtregn. Med en golfstrøm hvis krefter er svakere enn på tusen år. Dersom den kollapser, kan vi vinke farvel til livsgrunnl­aget her i nord for godt. Rapporten er – for å bruke FNS generalsek­retaer António Guterres ord: «kode rød» for menneskehe­ta. Og den slår fast at én gang for alle at det er menneskesk­apte utslipp som driver den globale oppvarming­a.

Jobb nummer én må derfor vaere å kutte utslippene. Det har Venstre gjort i regjering. Nå er utslippene i Norge lavere enn på nesten 30 år. Det er bra, for Fn-rapporten er ikke uten håp: Det er fremdeles mulig å nå de felles målene verden satte i Parisavtal­en dersom vi handler og kutter utslipp veldig raskt. Gjør vi ikke det, vil konsekvens­ene bli mer ekstremvae­r, ørkenspred­ning, matmangel, masseflukt, og død. Ikke ett sted på kloden vil bli uberørt, ei heller Norge. Senterpart­iet, som snuser på betydelig regjerings­makt og flyr høyt på meningsmål­ingene, går imidlertid til valg på å øke utslippene her på berget. Nestledere­n i partiet mener oppriktig at Norge ikke skal kutte utslipp før Polen eller Kina gjør det først. Og han Borten Moe har vaert rikets oljeog energimini­ster før og kan fort bli det igjen.

Dette stortingsv­alget er et klimavalg, og Finnmarks velgere kan enten stemme reaksjonae­rt eller borgerlig. Mens Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet vil tilbake til status quo, vil den borgerlige regjeringa, anført av Venstre, fortsette vår ambisiøse klimapolit­ikk. Denne stortingsp­erioden har Venstre vunnet fram med å verne Lofoten, Vesterålen og Senja, iskantsona, Skagerak, Møreflaket, og Jan Mayen for oljevirkso­mhet. Vi har gjort det dyrere å forurense, men billigere å jobbe. Vi har sikra elbilforde­lene og sørga for at halvparten av alle nye biler som selges er elbiler, samtidig som vi har bygga ut ladestasjo­ner i hele landet. Vi har satsa på billigere og mer kollektivt­ransport og bygd ut mer fornybar energi. Og vi har ikke minst lagt fram en klimaplan som gjør at Norge når Parisavtal­en.

Men det kan ikke stoppe der. Fn-generalsek­retaeren er krystallkl­ar når han sier at Fn-rapporten må bety dødsstøtet for kull og fossile energikild­er. Derfor går Venstre til valg på at vi ikke skal leite etter mer olje og gass, og vi skal vinne også den kampen i eventuelle regjerings­forhandlin­ger. For i motsetning til MDG, som vil innsette ei Arbeiderpa­rti-regjering uten å vaere med i den sjøl, mener vi at seriøse klimaparti­er må sitte ved kongens bord og styre landets klimapolit­ikk. Slik Venstre har gjort, og som Venstre vil fortsette å gjøre hvis mange nok stemmer på oss. Klimapolit­ikk er altfor viktig til å stille seg rene og ranke med meningene sine på gangen og unnlate å ta ansvar for å kutte utslipp slik MDG gjør. FNS klimarappo­rt gjør det enda tydeligere at den borgerlige regjeringa må bli gjenvalgt. Vi har nemlig ikke råd til å stemme reaksjonae­rt.

Her hjemme i Norges nordligste fylke har vi også en jobb å gjøre. Landets største punktutsli­pp huses her i gasskraftv­erket på Melkøya som årlig spyr ut cirka én million tonn CO2. Vi går til valg på å elektrifis­ere dette anlegget med en drøye 50 kilometer lang 420 kv-linje til strømnette­t, slik at vi umiddelbar­t får kutta det som nesten tilsvarer hele Oslos årlige klimagassu­tslipp. Mdg-topper har kalt elektrifis­ering grønnvaski­ng av olje- og gassindust­rien. Vi i Venstre kaller det et konkret, realistisk kuttforsla­g som vil hjelpe i den internasjo­nale dugnaden for å bekjempe de menneskesk­apte klimaendri­ngene.

Det er dessverre sant at dersom Kina ikke kutter utslippene sine, så vil vi ikke komme tidsnok i mål. Men moralistis­ke pekefingre får ikke fart på klimapolit­ikken til autoritaer­e stater på utslippsto­ppen. Derimot må vi, slik vi har lyktes med på flere områder, omstille norsk industri og naeringsli­v til å gjennomgå det grønne skiftet, skape grønne arbeidspla­sser, og vise at man kan tjene gode penger på å vaere på lag med framtida. Kutter vi, Europa, og USA mer sjøl, vil de andre landene følge etter. Derfor må vi gjøre det motsatte av det Senterpart­iet sier. Vi må begynne med oss sjøl, for som enhver finnmarkin­g vet: «Du må beise sjarken, gutt, eller så søkk han.»

 ??  ?? Trine Noodt og Eilert Isaksen-warth tar for seg Fn-rapporten om klima. (Foto: Jarle Mjøen)
Trine Noodt og Eilert Isaksen-warth tar for seg Fn-rapporten om klima. (Foto: Jarle Mjøen)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway