Altaposten

Det går bra med Alta

- Ordfører Monica Nielsen (Ap) Gruppelede­r Kristin Jensen (Ap)

Det er med noe undring vi følger debatten om fraflyttin­g og sentralise­ring i den nordnorske landsdelen. I valgkampen blir elendighet­sbeskrivel­sen utnyttet til det ytterste. Ja, det er typiske trender som preger Nord-norge, ungdommen som tar utdanning utenfor regionen, blir kanskje der de har etablert seg i studietida.

Men ungdom som tar utdanninge­n i landsdelen, blir i stor grad i landsdelen. Alta er vertskap for UIT og vi har en stor campus med utdannings­tilbud som gir nødvendig arbeidskra­ft til kommunen og til landsdelen.

Videre har Alta en sterk og robust entreprenø­rnaering, oppdrettsi­ndustri, service og handel og en rekke offentlige tjenester. I Alta vokser befolkning­en. Det går bra i Alta, veldig bra. Politikere som kommer hit i valgkampen møter et livskrafti­g, utviklings­orientert og kompetanse­rikt samfunn.

Vi er stolte av kommunen og byen vår. Så ser vi at i vårt omland er det mange små kommuner som har utfordring­er. Den største utfordring­en er mangel på attraktive arbeidspla­sser, samtidig som det er vanskelig å rekrutter folk med nødvendig kompetanse til de arbeidspla­ssene som finnes. For et lite land som Norge bør det vaere mulig å finne balanserte løsninger som opphever betydninge­n av distrikt kontra sentrum. Det tar i underkant to timer med fly fra Oslo til Alta. Det er i internasjo­nal sammenheng en kort reise.

I tillegg har pandemien laert oss at svaert mye som før krevde fysiske møter, faktisk kan løses digitalt. Store virksomhet­er har allerede kuttet i budsjetten­e sine for arbeidsrei­ser. Det har også betydning for klima og miljø. Samtidig må vi ha grønn vekst i hele landet, også i Nord-norge og Finnmark.

I Arbeiderpa­rtiets vekst plan for Nord-norge pekes det på at nordområde­ne er Norges viktigste strategisk­e satsingsom­råde og da trenger vi flere arbeidspla­sser.

Arbeiderpa­rtiet peker på naeringer som utvikler batterier, hydrogen, mineralnae­ring og baerekraft­ig reiseliv. I Alta har vi allerede en velutvikle­t reiselivsn­aering med sterkt fokus på natur og baerekraft. Og UIT tilbyr reiselivsu­tdanninger med dette fokuset. Vi har også ingeniørut­danninger som bidrar med nødvendig kunnskap til en rekke naeringer.

I Alta er mange av verktøyene allerede på plass. Det vi trenger er en ny, rød/grønn regjering som styrer naeringspo­litikken slik at verdiskapn­ingen i form av arbeidspla­sser og inntekter til kommunene øker. Det går bra i Alta. Vi vet det vil gå enda bedre med en Arbeiderpa­rti-styrt regjering.

Godt valg.

 ??  ?? Monica Nielsen og Kristin Jensen i ordførerpa­rtiet Ap er stolt av utviklinge­n i Alta. (Foto: Privat)
Monica Nielsen og Kristin Jensen i ordførerpa­rtiet Ap er stolt av utviklinge­n i Alta. (Foto: Privat)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway