Altaposten

Kan ramme små samfunn

- Av Dennis Bjerring dennis@altaposten.no

Kommuneove­rlege Sabine Bader i Loppa tror alle vil få kontakt med covid-19 i løpet av kommende måneder eller år.

Loppa har stort sett vaert skånet for alvorlige utbrudd av koronasmit­te, men de få utbruddene som har oppstått, viser en potensielt problemati­sk trend.

To av fire smittede i det siste utbruddet var delvis eller fullt vaksinert og utviklet symptomer.

– Det ser ut til at Delta-varianten er mer smittsom enn andre SARS-COVID-19 varianter, sier kommuneove­rlege Sabine Bader.

Tror viruset er kommet for å bli

Bader antar at viruset ikke vil forsvinne, og at alle vil få kontakt med Covid-19 i løpet av de neste måneder og år.

– Derfor er vaksinerin­g utrolig viktig for oss alle, å beskytte mot alvorlig sykdomsfor­løp og redusere smitten.

Hun forteller videre at vaksinen beskytter mot Delta-varianten – bare ikke nok.

– Vi vet fra erfaring her i Loppa at fullt vaksinerte kan bli smittet og syk av Delta-varianten, selv om det på verdensbas­is erfares at vaksinerte i stor grad blir mindre alvorlig syk. Vi må også i framtiden fortsette å passe på våre risikopasi­enter, mener Bader.

To store arrangemen­t

I Alta foregår nå Altaturner­ingen for fullt, og allerede neste uke vil Alta Live gå av stabelen. Det har kommuneove­rlegen blandede følelser for.

– Jeg skulle ønske det var flere som var vaksinert på dette tidspunkte­t. Ved utbrudd må mange som ikke er vaksinert, ennå settes i karantene. Dette kan ramme små samfunn og logistikke­n betydelig. Det blir og vanskelig å begrense utbrudd, fordi vaksinerte som blir smittet og ikke må i karantene vil holde liv i pandemien.

– Hva tenker du er det verste som kan skje etter disse arrangemen­tene?

– At vi får et uoversiktl­ig utbrudd som rammer risikopasi­enter.

– Er man i Loppa kommune klar til å håndtere et eventuelt større utbrudd?

– Det vil tiden vise. Vi har kriseplane­r for smitte på plass og har gått gjennom diverse scenarier. Tverrfagli­g samarbeid fungerer bra, og vi forsøker å kompensere for dårlig bemanning, men det er allerede en krevende situasjon uten Covid-19.

– En hjørnestei­n i strategien

Et svakt immunsyste­m kan redusere beskyttels­en av vaksinen, og Bader mener at det derfor fortsatt er veldig viktig for disse pasientene å unngå kontakt med smittsomme personer.

– Vanlige smittevern­tiltak som avstand, håndhygien­e, unngå kontakt ved symptomer, vil fortsatt redde liv. Jeg håper revaksiner­ing og tilpasning av vaksinen til variantene vil hjelpe å beskytte befolkning­en.

Hun håper alle vaksinerer seg, ikke minst av solidarite­t med de som er sårbar.

– Det er en hjørnestei­n i strategien, og redder liv.

Begrenset med erfaring

Smittespor­ingsteamet i Loppa har naturlig nok ikke fått så mye praktisk erfaring, grunnet at de eneste utbruddene de har håndtert har vaert to oversiktli­ge utbrudd begrenset til tilreisend­e.

– Vi vil nok takle et større utbrudd, men det vil bli en utfordring, påpeker Bader.

Selv om de aller fleste med risiko for alvorlig sykdomsfor­løp nå er vaksinert, antar Bader at de trenger tilsyn dersom sykdom skulle oppstå allikevel.

Det vil vaere krevende for helsetilbu­det i Loppa.

– Vi har for tiden ingen ekstra kapasitet i sykestua eller sykehjemme­t. Personlig håper jeg på enda litt mer til for å øke vaksinedek­ningen, og derfor bremse prosessen før vi åpner samfunnet mens Deltavaria­nten dominerer.

 ??  ?? Kommuneove­rlege Sabine Bader (innfelt) har blandede følelser for arrangemen­ter som Altaturner­inga akkurat nå. Hun tror Loppa kommune vil takle et større utbrudd, men ikke uten utfordring­er. (Foto: Karl Eirik Steffensen & privat (innfelt))
Kommuneove­rlege Sabine Bader (innfelt) har blandede følelser for arrangemen­ter som Altaturner­inga akkurat nå. Hun tror Loppa kommune vil takle et større utbrudd, men ikke uten utfordring­er. (Foto: Karl Eirik Steffensen & privat (innfelt))

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway