Altaposten

Ke system

-

rnwall i planleggin­gen av gruvedrift­a. Woodfall viste imidlertid helt fra starten at han var i stand til å tenke både alternativ­t og enkelt. I 1827 anbefalte ekspertene fra Cornwall at det ble anlagt en jernbane opp til Mitchels og Woolfalls gruver. Woodfall drev imidlertid gjennom at man i stedet skulle bygge en styrtsjakt av tre nedover den sterkt hellende fjellsiden. Hendelsen er et svaert godt eksempel på det man i dag betegner som «flytorient­ert produksjon» og «det enkle er ofte det beste». – Et annet eksempel på Woodfalls evner til langsiktig tenkning er uten tvil også hans motstand mot å innføre det såkalte tributtsys­temet i Kåfjord. Prinsippet, som allerede var i bruk i Cornwall, ble foreslått av rådgiverne i 1832. Det gikk ut på at den enkelte arbeider selv ble overlatt ansvaret for å velge hvor man ville bryte malmen. Prinsippet ble først tatt i bruk i 1846 og seks år etter Woodfall hadde sluttet. Argumenten­e mot var at systemet var uforenlig med gode tekniske prinsipper og kunne utsette arbeiderne for stor usikkerhet. Etter at driften stoppet opp i 1878 vurderte bergmester A. S. Bachke at tributtarb­eidet hadde vaert en av årsakene til at man til slutt mislyktes med driften.

Da Woodfall sluttet som direktør i september 1840, publiserte prost Aall i Hammerfest en avskjedssa­ng i Tromsø Tidende med rosende omtale av Woodfalls innsats i Finnmark: «Naar Grubens Aare vinker, Han Woodfall glemmer ei, Han siger «Aertsen blinker, Og Woodfall viste Vei…». I Altas historie viser Nielsen til at også Laestadius skal ha «uttalt seg svaert anerkjenne­nde om de sosiale forhold ved verket og anbefalt systemet til etterligni­ng i Sverige».

Kanskje kan også mange av dagens bedriftsle­dere ha utbytte av å sette seg inn i de tenkemåten­e og prinsippen­e som de første lederne av Altens Copper Works praktisert­e for snart 200 år siden. «Flytorient­ert produksjon», «å tenke enkelt», «løpende forbedring» og «langsiktig tenkning» har åpenbart også vaert praktisert tidligere. Henry Woodfall døde i 1869 i Nice i Frankrike 73 år gammel.

Helt til høyre ser vi renna av tre som Woodfall fikk bygd i 1827 for transport av malmen fra Woodfalls gruve og Mitchels gruve og ned til fjorden. I 1833 ble det første knuseverke­t oppført i Kåfjord nedenfor denne renna. Knuseverke­t ble senere flyttet naermere Storgruva. Malmen fra Storgruva ble ført ned mot fjorden med en dobbelspor­et jernbane. På tegningen kan vi også se deler av den 1,5 km lange vannlednin­gen som ble laget i 1833 fra Kristinebe­kken lengre inne i fjorden. Ledningen lå over bakken som en akvedukt fram til knuseverke­t. Ved knuseverke­t ser vi også vannhjulet som drev knusningen. Midt på bildet, til venstre for knuseverke­t, ser vi smelteverk­et som ble bygd i 1836–1838 og var i drift helt til den engelske perioden sluttet i 1878.

Kilder:

1) Arvid Moberg, Kopparverk­et i Kåfjord, 1968.

2) Jens Petter Nielsen, Altas historie I og II, 1990 og 1995.

3) Samuli Paulaharjo, Kvenene – et folk ved ishavet, 2020.

4) Fredrik Rode, Optegnelse­r fra Finmarken, 1842, 5) Digitalark­ivet/arkivverke­t over eiendommer, kirkebøker, folketelli­nger m.v.

 ??  ??
 ??  ?? Den første direktørbo­ligen ble bygd i 1828 og var i tre etasjer. Der bodde Crowe med sin familie og tjenestefo­lk i første og andre etasje og Henry Woodfall, som var ugift, hadde sine rom i tredje etasje. I april 1838 brant direktørbo­ligen og Woodfall ble reddet under dramatiske forhold. På bildet ser vi den nye direktørbo­ligen, The House, som ble bygd opp på samme sted som det gamle. Dette huset stod der til det ble brent i 1944.
Den første direktørbo­ligen ble bygd i 1828 og var i tre etasjer. Der bodde Crowe med sin familie og tjenestefo­lk i første og andre etasje og Henry Woodfall, som var ugift, hadde sine rom i tredje etasje. I april 1838 brant direktørbo­ligen og Woodfall ble reddet under dramatiske forhold. På bildet ser vi den nye direktørbo­ligen, The House, som ble bygd opp på samme sted som det gamle. Dette huset stod der til det ble brent i 1944.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway