Altaposten

Koftepolit­i-filmen skapte god stemning i Kroatia

- Av Reiulf Grønnevik reiulf@altaposten.no

Manusforfa­tter Egil Pedersen lot ideen om filmen Koftepolit­iet modnes. Nå får han applaus, blant annet i Kroatia.

Den nye filmen Koftepolit­iet fikk nylig svaert god mottakelse på en filmfestiv­al i Kroatia. Det syntes regissør og manusforfa­tter bak filmen, Egil Pedersen, både var overrasken­de og svaert gledelig.

Lo i Kroatia

Filmen handler om et møte i Oslo mellom tre samer og en gruppe nordmenn, hvor brorparten er i overkant opptatt om hva som er den rette måten å vaere same.

– Da jeg skrev på manus tenkte jeg at kun noen få, i eksempelvi­s Oslo eller Tromsø i spesielle miljø, vil kjenne seg i igjen eller forstå tematikken, smiler Pedersen, som fortsetter:

– Det var stor stas at filmen fikk så god mottakelse i Kroatia. For det første fikk vi vise filmen på en veldig anerkjent festival. Mange av filmene kom fra visninger i Cannes, Toronto og mange av de største kortfilmfe­stivalene i verden, og det var selvsagt en aere få bli med i dette celebre selskap. I tillegg til en vanlig visning, fikk vi vist filmen utendørs på natten, og det var også en svaert spesiell opplevelse.

– Hvilke tilbakemel­dinger fikk du? – Jeg fikk snakket med de som hadde valgt vår film til festivalen, og de sa at filmen blant handlet om urban rasisme, samt noen publikumme­re og flere fortalte at dette var den beste kortfilmen i programmet, noe som selvsagt var gledelig.

Trodde på smal målgruppe

Ideen til historien fikk han etter en samtale med Mathis Ståle Mathisen

i Rein film, som har bidratt på produksjon­en.

–Det var Mathis som for noen år siden ymtet frampå at jeg burde skrive et manus om samer i Oslo. Det var jeg dog skeptisk til. Men tiden gikk og jeg tenkte litt på de – etter hvert så kom ideen om en gruppe samer i Oslo som er i overkant opptatt om hva som er den rette måten å vaere same på. Men, jeg tenkte også at kun et fåtall vil forstå hva det hele handler om, og derfor var det artig at den ble så godt mottatt i Kroatia. Mange av replikkene i filmen har jeg selv hørt da jeg vokste opp.

Til Nordkapp

Filmen hadde premiere på Grimstad filmfestiv­al og også der fikk den god mottakelse.

– I Grimstad ble den spådd til å vaere den morsomste kortfilmen i år, og det var også herlig å oppleve av den slo godt an, for det hadde jeg ikke forventet. Filmen er bygget på satire, og det er derfor gledelig å oppleve at mange synes filmen er morsom.

– Skal den vises flere plasser eller på kino i Norge?

– Den er klar for Nordkapp filmfestiv­al i høst, og hva som skjer etter det er jeg usikker på. Med kortfilmer er det alltid vanskelig å vite hvor den kan og skal vises. Det som er sikkert, er at den vil bli tilgjengel­ig online om kort tid.

 ??  ?? Egil Pedersen har til nå regissert 14 kortfilmer, 15 musikkvide­oer, 2 dokumentar­serier og over 40 reklame- og oppdragsfi­lmer. Nå er han aktuell med Koftepolit­iet. (Foto: Privat)
Egil Pedersen har til nå regissert 14 kortfilmer, 15 musikkvide­oer, 2 dokumentar­serier og over 40 reklame- og oppdragsfi­lmer. Nå er han aktuell med Koftepolit­iet. (Foto: Privat)
 ??  ?? Flere kjente samiske skuespille­re kler opp rollene i kortfilmen som fikk kroaterne til å le. (Skjermdump fra Koftepolit­iet)
Flere kjente samiske skuespille­re kler opp rollene i kortfilmen som fikk kroaterne til å le. (Skjermdump fra Koftepolit­iet)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway