Altaposten

Nasjonalmu­seet neste

Følelsesla­det farvel til utstilling­en Pile O`sapmi Supreme. Nå overtas det av det nye Nasjonalmu­seet som finner sentral plass til kunstverke­t.

- Av Johan Mathis Gaup redaksjone­n@altaposten.no

Fredag åpnet Maret Anne Sara sin største samleutsti­lling av verksserie­n hun har laget gjennom familiens rettskamp mot den norske stat. Hovedverke­t, Pile O`sapmi Supreme, som består av 400 reinhoder, overtas nå av Nasjonalmu­seét, så det ble en verdig avskjed ladet med følelser for både kunstneren og andre tilstede.

I noen korte dager har en kunnet se og oppleve Sara hovedverk, Pile O`sapmi Supreme før den tas ned, pakkes og sendes til den nye eieren, Nasjonalmu­seèt. Fredag kulminerte dette i en rørende seremoni på Diehtosiid­a, samtidig som andre del av utstilling­en, ”Ruoktot Roasuin” hadde offisiell åpning på Gilišillju.

Produsert under brorens rettskamp

Denne verksserie­n ble produsert under broren Jovsset Ante Saras rettskamp mot den norske stat, som vil tvandslakt­e hans rein og fjerne familiens rettighete­r til reindrift, og har vaert vist rundt om i verden og vakt internasjo­nal oppsikt.

Nå vendte kunsten endelig hjem til hjertet av Sápmi, hjemlandet til reinen som skal slaktes og Saras hjemkommun­e. Verkene er politisk ladede og vekker mange reaksjoner, både anerkjenne­lse og provokativ­t.

Under seansen på Diehtosiid­a kunne man merke at følelsene lå smurt tykt utpå mange, spesielt kunstneren­s, som lot tårene komme.

Følelsene bare kom

– Det ble så sterkt. Å se disse verkene i hjembygda og samtidig ta farvel, eller på gjensyn, med mitt hjertbarn og ho

vedverk Pile O`sapmi Supreme. Da kom følelsene bare, smiler Maret Anne Sara, etter panelsamta­ler og avslutning med sterk sang og joik av Mari Boine og Georg Buljo.

– Det er litt vemodig, men samtidig godt. Jeg er både beaeret og ydmyk over at mitt verk er innkjøpt av Nasjonalmu­seèt sammen med navn som John Savio og Theodor Kittelsen.

Gitt sterke inntrykk

Samlingsdi­rektør for Nasjonalmu­seèt, Stina Högkvist var for føste gang sameland (Kautokeino red.anm.) og var full av sterke intrykk.

– Det har vaert så mye. Var en tur på kirkegårde­n og fikk mange historier om hendelser, spesielt kampen for å få tilbakefør­t hodeskalle­ne. Det å vaere tilstede og kjenne alt på kroppen gir en helt annen forståelse. Seansen på Diehtosiid­a var også utrolig flott og full av følelser. Høre den sterke familiejoi­ken så kraftfull og rørende, så det ble mye tårer. Så man er litt full av inntrykk nå. Man sanser inn åpne sår og fornorskni­ngspolitik­ken i møtet med menneskene her. Jeg er stolt, glad og ydmyk over å vaere her og gjøre dette sammen med kunstnerne. Det har vaert et fantastisk besøk så langt, smiler Högkvist i storlavvue­n ved museèt.

– Hvorfor kjøper dere inn dette verket?

– Vi kjøper inn det som er viktig og er en del av norsk kulturhist­orie. Dette var et selvsagt kjøp, da det er viktig for Norge og internasjo­nalt, også er det et referansev­erk for urfolksdeb­atten og noe å se tilbake på historisk, forteller samlingsdi­rektøren.

Og legger avslutning­svis til.

– Det var utrolig sterkt å se utstilling­en her med sitt historiske bakteppe, så det var viktig å sette det opp her i samarbeid med kunstneren, kunstnerko­llektivet og det lokale museèt, slik at folk her kan føle på det.

Fra 11. juni neste år kan det sees permanent i vestibylen på nasjonalmu­seèt og er det første man ser og det er vi stolte over. Men verket kan fortsatt lånes ut og vil således leve videre for folk andre steder, smiler Högkvist.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Stina Högkvist fra Nasjonalmu­seet er samlingsdi­rektør og er overveldet av opplevelse­r og sterke følelser i Kautokeino. (Foto: Johan Mathis Gaup)
Stina Högkvist fra Nasjonalmu­seet er samlingsdi­rektør og er overveldet av opplevelse­r og sterke følelser i Kautokeino. (Foto: Johan Mathis Gaup)
 ??  ?? Mari Brit Boine studerer Gielastuvv­an under åpningen på Gilišillju. – Et veldig sterkt verk, som sier noe mye, forteller Boine. (Foto: Johan Mathis Gaup)
Mari Brit Boine studerer Gielastuvv­an under åpningen på Gilišillju. – Et veldig sterkt verk, som sier noe mye, forteller Boine. (Foto: Johan Mathis Gaup)
 ??  ?? Fredag var det åpning på museet i Kautokeino. (Foto Johan Mathis Gaup)
Fredag var det åpning på museet i Kautokeino. (Foto Johan Mathis Gaup)
 ??  ?? Kunstner og Maret Anne Sara foran sitt hovedverk, Pile O' Sapmi Supreme. Verket er innkjøpt av Nasjonalmu­seet og blir det første man ser i vestibylen der, med åpning 11. juni neste år. (Foto: Johan Mathis Gaup)
Kunstner og Maret Anne Sara foran sitt hovedverk, Pile O' Sapmi Supreme. Verket er innkjøpt av Nasjonalmu­seet og blir det første man ser i vestibylen der, med åpning 11. juni neste år. (Foto: Johan Mathis Gaup)
 ??  ?? Mari Boine leverte sammen med Georg Buljo en sterk og engasjert avslutning av åpningen med sin egen versjon av låten Elle.
Mari Boine leverte sammen med Georg Buljo en sterk og engasjert avslutning av åpningen med sin egen versjon av låten Elle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway