Altaposten

Til UNN for 3 sting

Ett barn måtte vente fra kveld til morgen for å få sydd et komplisert hodekutt fordi Hammerfest ikke hadde anestesile­ge tilgjengel­ig.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Tommy Haeggernae­s er i naer familie med barnet, men samtidig leder i Alta Venstre som mener det haster med å få oppdatert helsetilbu­det i Alta. Haeggernae­s reagerer etter at Finnmarkss­ykehuset var ute og korrigerte medlem av Stortinget­s helseomite, Carl-erik Grimstad, som uttalte til Altaposten at Hammerfest sykehus ikke klarer å ha anestesite­am i beredskap 24/7.

– Jeg ønsker ikke gå inn i for mange detaljer om barnet, eller hendelsen, for å unngå at barnet blir identifise­rt. Det var min datter Karine som var med barnet på legevakten i Alta, og som fulgte barnet til UNN. Både legevakta i Alta og UNN kan imidlertid bekrefte hendelsen ut fra tidsangive­lse og de opplysning­er jeg gir her, sier Haeggernae­s.

Hammerfest uten anestesi-lege

Episoden skriver seg tilbake til 5. august. Barnet, som er i skoleplikt­ig alder, skadet seg om kvelden torsdag, og da det etter undersøkel­ser på legevakta ble klart at man måtte sy hodekuttet, kunne ikke dette gjøres ved Klinikk Alta. Årsaken var at omstendigh­etene tilsa at det måtte gis narkose, og at Klinikk Alta ikke er rigget for akuttbehan­dling som har behov for anestesi.

– Det viste seg at heller ikke Hammerfest sykehus hadde den type anestesi tilgjengel­ig, i dette tilfelle en med kompetanse som barneanest­esi. Dermed ble løsningen å kontakte Tromsø og UNN. Da det ble klart at barnet skulle til Tromsø hadde vi passert 02 på natten, og det ble besluttet å vente til ruteflyet som hadde rute grytidlig om morgenen, forteller Haeggernae­s og legger til:

– Barnet fikk sydd de tre stingene det var snakk om ved UNN, en ganske bagatellme­ssig skade, og har det helt fint selv om det var mye styr natt til fredag 6. august.

Viser manglene

Haeggernae­s sier at den ferske episoden blant annet var bakgrunnen for at partifelle Carl-erik Grimstad sa det mange har erfart, og noe han mener de fleste vet; at Hammerfest sykehus er basert på en vikarstafe­tt og innleie av kompetente leger og sykepleier­e. Det resulterer i situasjone­r hvor pasienter kommer i svaert vanskelige situasjone­r, slik som i den konkrete han nå forteller om.

Til Altaposten uttalte Grimstad onsdag 11. august:

– Konsekvens­en er dessverre at vi må skalere ned Hammerfest sykehus. Vi kommer til å få enormt mye kjeft for å vaere tydelig på dette, men det er helt umulig å ha tre likeverdig­e sykehus i Finnmark. Kanskje først og fremst med tanke på å rekruttere fagfolk, men også økonomisk. Vi ser i dag et Hammerfest sykehus som ikke klarer å ha anestesite­am for døgnbemann­ing 24/7. I realiteten holder ikke fødeavdeli­ngen i Hammerfest kravene til fødeavdeli­ng. Med å flytte store deler av fødslene til Klinikk Alta, er det åpenbart at fødeavdeli­ngen i Hammerfest må vurderes, og at fødestue kan bli nivået for framtiden.

God kompetanse

Kommunikas­jonssjef i Finnmarkss­ykehuset, Eirik Palm, avviser dette og sier at fødeavdeli­ngen i Hammerfest har svaert dyktige fagfolk, som leverer trygge og gode tjenester for fødende og barn. Hammerfest sykehus har i tillegg en egen barneavdel­ing, noe som er viktig for å gi et godt fødetilbud.

«En slik egen pediatrisk enhet (barneavdel­ing) er et utvidet tilbud som lokalsykeh­us på størrelse med Hammerfest sykehus normalt ikke har. Kompetanse­n er bygd opp over flere tiår, og størrelsen på fødeavdeli­ngen i Hammerfest er en viktig årsak til at vi likevel kan ha et slikt tilbud til innbyggern­e i hele Finnmark. Det er heller ikke slik at Hammerfest sykehus ikke har et anestesite­am parat. Hammerfest sykehus er et akuttsykeh­us, med de funksjoner det innebaerer», skrev Palm som replikk til Venstres påstander. (se også debattside­ne)

 ??  ??
 ??  ?? Venstre står fast på at påstanden om at det er et vedvarende kompetanse­problem ved Hammerfest sykehus, og at det blant annet er avdekket at de ikke kunne behandle en akutt skade hos et barn på grunn av mangel på anestesile­ge. På bildet er leder i Alta Venstre, Tommy Haeggernae­s med Carl-erik Grimstad og Trine Noodt.
Venstre står fast på at påstanden om at det er et vedvarende kompetanse­problem ved Hammerfest sykehus, og at det blant annet er avdekket at de ikke kunne behandle en akutt skade hos et barn på grunn av mangel på anestesile­ge. På bildet er leder i Alta Venstre, Tommy Haeggernae­s med Carl-erik Grimstad og Trine Noodt.
 ??  ?? Hammerfest sykehus.
Hammerfest sykehus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway