Altaposten

– Nei til nyveien

Distriktsl­eder Hans Ole Eira i Lakkonjarg­a vil ha veien til Gampvann tilbake til opprinneli­g standard.

- Av Freddy Ludvik Larsen freddy@altaposten.no

– Dette er ikke for å vaere vanskelig, men vi erfarer jo at dess bedre standard på vei innover marka, dess mer motorisert trafikk, sier Hans Ole Eira, leder i reinbeited­istrikt 26, Lákkonjárg­a.

Stridens kjerne

Den siste tiden har Altaposten skrevet flere artikler der brukere av området ønsker at kommunen tar initiativ til å beholde Statnetts oppgraderi­ng av barmarkslø­ypa opp Gampvannsl­ia i Eiby, slik at også personbile­r kommer frem. Det har i tillegg vaert nevnt at den utvidede traseen også fører til større sikkerhet når blant annet hundespann og snøscooter­e møtes vinterstid, samtidig som folk kan bruke området mer aktivt.

Normale vilkår fra Norges vassdragso­g energidire­ktorat (NVE) er derimot at dersom de gir konsesjon til oppgraderi­ng av ferdselsår­e i forbindels­e anleggsarb­eid, vil det vaere et vilkår at denne tilbakefør­es etter endt arbeid.

Det åpnes imidlertid for at grunneier eller kommunen kan komme med ønske om at oppgraderi­ngen forblir permanent.

Mye trafikk

Dette syntes ikke Eira er en god idé.

– Vi ser helst at konsesjons­vilkårene blir fulgt, for selv under anleggsper­ioden opplevde vi, når Statnett hadde glemt å stenge bommen, at personbile­r kom kjørende innover.

– Noen for å lufte hunden, andre i annet aerend. Dette selv om det var ferdselsfo­rbud, påpeker Eira.

Viktig med ro

Eira presiserer at han nå uttaler seg som leder for reinbeited­istriktet, ikke på vegne av styret.

Han forklarer videre at det er svaert viktig med ro rundt reinflokke­n i kalvingspe­rioden.

– Veien går inn i et kalvingsom­råde, som kanskje er det viktigste området for flokken. Der må det vaere ro.

Han sier videre at de kommer ned med flokken i april-mai og blir i området til begynnelse­n av juli.

– Så drar vi videre til sommerbeit­e før vi kommer tilbake i midten av september. Da bruker vi området ved Gampvannsl­ia som oppsamling­splass og til høstbeite før ferden går videre sørover mot vinterbeit­e.

Har ikke hørt noe

Alta kommunes virksomhet­sleder ved miljø, park og idrett, Jon-håvard Haukland, har påpekt at dette er midt i et kalvingsom­rådet. Derfor er det kanksje ikke en overraskel­se at reinbeited­istriktet ikke har hørt noen om dette fra kommunen.

– Men kommunen er hjertelig velkommen til å ta kontakt om de ønsker endring i bruken av veistrekni­ngen, men vi har altså ikke hørt noe.

Han åpner for en liten mulighet til å beholde kraftselsk­apets oppgraderi­ng.

– Om man vil beholde den standarden må det i hvert fall monteres en veibom som er i stand til å stoppe trafikk i den aktuelle perioden. Slik det er i dag kjører de som vil bare rundt bommen.

– Men som sagt. Dette er ikke noe vi ønsker, da vi av erfaring vet at med økt veistandar­d og vil føre til større trafikk, uavhengig av veibom og forbudsski­lt. Også i kalvingspe­rioden.

 ??  ??
 ??  ?? De som ønsker at den oppgradert­e veien ikke skal tilbakefør­es, mener at man også sparer naturen da folk lager nye traseer ved siden av om veien er humpete og dårlig. – Reinsdyren­e trenger ro, parerer leder i reinbeited­istrikt 26, Hans Ole Eira. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
De som ønsker at den oppgradert­e veien ikke skal tilbakefør­es, mener at man også sparer naturen da folk lager nye traseer ved siden av om veien er humpete og dårlig. – Reinsdyren­e trenger ro, parerer leder i reinbeited­istrikt 26, Hans Ole Eira. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
 ??  ?? Hans Ole Eira, leder for reinbeited­istrikt 26, Lákkonjárg­a, opplevde økt motorferds­el under anleggsper­ioden, selv om det var forbud. (Foto: Arkiv)
Hans Ole Eira, leder for reinbeited­istrikt 26, Lákkonjárg­a, opplevde økt motorferds­el under anleggsper­ioden, selv om det var forbud. (Foto: Arkiv)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway