Altaposten

– Det er skremmende bilder vi ser

Oppgangen av pukkellaks er stort sett unnagjort, og fisken går inn i sin siste fase av livet.

- Av Dennis Bjerring dennis@altaposten.no

Vegard Ludvigsen og ALI forventer ingen ytterliger­e oppgang av pukkellaks i Altaelva denne sommeren.

– Nå er det bare å vente på gyting. Den er nok rett rundt hjørnet, og har kanskje startet flere plasser, medgir Ludvigsen.

– De går og går

Ludvigsen har ikke konkrete tall, men forteller at flere hundre fisk er tatt opp av elva i løpet av sommeren.

Altaelva er for stor for konkrete tiltak som er mulig å gjennomfør­e i mindre elver, og sporadisk bruk av garn fanger en del, men ikke naert alt. Når Ludvigsen bes kommentere hva han tenker om at det tas tusenvis av fisk i småelvene i forhold til Altaelva, vandrer tankene raskt.

– Det er jo skremmende bilder når vi ser elver som er overfylt. Det får deg til å lure om det er plass til vår laks der. Det gjøres en formidabel innsats i de mindre elvene, men Altaelva er en stor elv. Enkelte plasser vet vi det står mye pukkellaks.

– I den store sammenheng­en har vi ikke forståelse for hvor mye laks som er gått opp. Vi har folk oppe i Sautso som har tatt over 100 pukkellaks i øverste del av elva. Pukkellaks­en bare går og går, legger Ali-sjefen til.

Delte meninger

Også denne helga har man vaert ute med garn i Altaelva. På to dager anslår Ludvigsen at man har fått opp rundt 500 pukkellaks i området rundt Stengelsen.

– Vi tar og en ny runde i dag. Jeg har ikke konkrete tall på antall laks, forteller Ali-sjefen.

Ludvigsen påpeker at det er delte meninger om hvor skadelig pukkellaks­en er for elva og miljøet.

Der noen mener den gir naering til elva, mener andre at man ikke er så heldig.

– Jeg synes enda vi er litt på gyngende grunn med tanke på at vi vet så lite. Vi vet at det er en uønsket art, og at vi vil måtte leve med den en god stund fremover.

 ??  ?? Ali-sjef Vegard Ludvigsen anslår at rundt 500 pukkellaks er tatt opp av Altaelva denne helga.(foto: Dennis Bjerring / Karstein Karlsen)
Ali-sjef Vegard Ludvigsen anslår at rundt 500 pukkellaks er tatt opp av Altaelva denne helga.(foto: Dennis Bjerring / Karstein Karlsen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway