Altaposten

Festene vi ikke klarer oss uten

- Rolf Edmund Lund Ansvarlig redaktør

Altaturner­ingen i fotball for aldersbest­emte lag var endelig tilbake i helga. De brede smilene og den åpenbare idrettsgle­den forteller det meste om hvor viktig denne type arrangemen­ter er for små og store. Korona-pandemien har lagt sin klamme hånd over små og store i en hel verden i ett og et halvt år og omkostning­ene er kanskje større enn vi tror, også i en fredelig krok av verden der velstanden er bedre enn hos de aller fleste. Likevel; det har sine omkostning­er å bli fratatt helt naturlige og normale aktivitete­r, de som skaper bolyst og trivsel i hverdagen. Inaktivite­t har sin pris, både fysisk og sosialt. Nå er det for tidlig å fastslå at det ble en problemfri og smittefri helg i Alta, men med noen tilpasning­er og restriksjo­ner var det mulig å lage en betinget idrettsfes­t med korhorter, nyordet som peker i retning begrensnin­ger i atferden.

Vi tror imidlertid de fleste skjønner at det fortsatt handler om å begrense en smittebølg­e og sykdom som i ytterste konsekvens kan vaere fatal. Vi har godt inntrykk av hvordan små og store håndterte dette i helga, men vi må ha i mente at det spås mer smitte blant barn og unge utover høsten. Håpet er at vaksinerin­gen gjør at omfanget blir mindre enn i fjor høst. Kommuneove­rlegens regler og formaninge­r er en ting, men det handler også om sunn fornuft og det ansvaret vi alle tar. Den blir vel så viktig kommende helg, når Alta Live går av stabelen med sine restriksjo­ner. Vi håper og tror voksne altavaerin­ger er like moden og ser verdien av klok tilnaermin­g, slik at veien videre blir enklere for alle. De som har kjent på kroppen hva ensomhet og mangel på frihet innebaerer i hverdagen, bør se fordelen av å ta skrittene sammen, med respekt for hverandre.

Det er mulig vi er godt vant og tar det meste som en selvfølge, men vi tror møtesteden­e er langt viktigere enn vi tror. Frihetsføl­elsen er kjaer her til lands, blant annet det å se en fotballkam­p og høre konserter sammen. Det er fullt mulig å både høre og se idrett og kultur på tv, men felles opplevelse­r minner oss gang på gang om at vi er et sårbart flokkdyr som får åndenød uten fellesskap. Det må vi ta med oss når pandemien slipper litt av taket.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway