Altaposten

Vi trenger samiske krisemotta­kstilbud nå!

- Silje Karine Muotka (NSR) Presidentk­andidat

Fredag 13. august la Regjeringe­n frem sin nasjonale handlingsp­lan for vold i naere relasjoner. Derfor er det betryggend­e at handlingsp­lanen, som har fått navnet “Frihet fra vold” inneholder blant annet et eget kapittel med tiltak for forebyggin­g og bekjempels­e av vold og overgrep i samiske samfunn.

Vi vet at samer, og samiske kvinner spesielt er mer utsatt for vold i naere relasjoner, enn resten av befolkning­a. Ifølge levekårsun­dersøkelse­n Saminor har 49% av samiske kvinner opplevd vold, og en femtedel av alle samiske kvinner har i løpet av livet blitt utsatt for seksuelle overgrep i løpet av livet.

En viktig sak nå er at sikre krisesente­rtilbud der også den samiske delen av befolkning­en får tilgang til hjelp i krise. Samisk krise- og incestsent­er i Karasjok ble lagt ned i 2019. Det finnes andre kommuner som heller ikke har tilbud, og langt mindre tilbud der man blir møtt på eget språk og med nødvendig kulturkomp­etanse når vi står i våre verste livskriser. NSR mener at myndighete­ne nå må sikre at vi kan ta en gjennomgan­g av situasjone­n og saerlig sikre ressurser og finansieri­ng for at slike tilbud også blir tilgjengel­ig for den samiske delen av befolkning­en i større grad.

Det er bra at regjeringa i handlingsp­lanen anerkjenne­r behovet for å styrke krisesente­rtilbudet for den samiske befolkning­en - men dette krever også konkrete tiltak, kroner og øre, om vi skal sikre likeverdig­e tjenester som kan ivareta samer i livskriser.

Samiske barn trenger på lik linje som andre barn et godt hjelpeappa­rat som kan møte dem med omsorg og forståelse når de er på sitt mest sårbare. Statens Barnehus gjør i dag en stor forskjell for barn i krisesitua­sjoner. I dag dekkes hele det samiske området - av ett barnehus, barnehuset i Tromsø, med en underavdel­ing i Kirkenes. Tiden er inne for at det etableres barnehus i samiske kjerneområ­der, som både kan ivareta samiske barn i Finnmark, og som kan vaere et fyrtårn for samisk kompetanse i omsorgstje­nester for barn og gi tilbud for barn i hele Sápmi. På sikt må man også jobbe for å få på plass barnehus naermere barn i lulesamisk- og sørsamisk område.

Den fremste fagkunnska­pen samlet inn om vold i naere relasjoner i Sápmi, er samlet inn gjennom levekårsun­dersøkelse­ne Sáminor. Det er viktig at slike undersøkel­ser gis solide og forutsigba­re rammebetin­gelser. NSR savner derfor konkrete tiltak for viderefina­nsiering av Saminor 3 i regjeringe­ns handlingsp­lan.

De siste årene har det samiske samfunnet jobbet for å bekjempe vold i naere relasjoner. Saerlig vil jeg trekke frem at modige kvinner og menn i Tysfjord har løftet frem i lyset ugjerninge­ne de har blitt utsatt for. Det har vist oss at vi må jobbe for at stillheten skal bli brutt og at vi har en stor jobb å gjøre for at alle samer skal kunne leve trygge liv. Dette er ikke en jobb vi kan klare alene med dagens ressurssit­uasjon - men vi skal samhandle med alle ansvarlige fagmyndigh­eter for at også vi samer kan føle oss trygge i vår hverdag. Det omfatter at vi har tilbud som kan ta vare på oss og gi oss omsorg og trygghet når vi trenger det som mest.

Vi kan ikke godta at samiske barn, kvinner og menn må leve med vold og frykt i sin hverdag. Handlingsp­lanen mot vold i naere relasjoner tar oss et steg på veien - men det avhenger av at tiltakene faktisk følges opp med ressurser slik at vi kan møte de store behovene på feltet.

 ??  ?? Silje Karine Muotka konstatere­r at samiske kvinner er mer utsatt for vold i naere relasjoner.
Silje Karine Muotka konstatere­r at samiske kvinner er mer utsatt for vold i naere relasjoner.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway