Altaposten

Svar som kan koste mandat

- Av Jarle Mjøen Politisk redaktør Altaposten

Torsdag 19. august lander Arbeiderpa­rtiets nestleder Bjørnar Skjaeran i Alta. Det blir kanskje eneste mulighet for å få svar på hva Ap mener om sentrale utfordring­er for Finnmark – og saker som vil kunne endre framtiden for tredelen av finnmarksv­elgere i Alta-regionen. Så langt, og i tråd med tidligere valgkamper, har Ap-ledelsen prioritert Finnmark ut fra å vise seg fram i Hammerfest. I år startet det som kan bli landets neste statsminis­ter sin signingsfe­rd i Kirkenes. Her slapp Jonas Gahr Støre unna naermest alt av kritiske spørsmål.

I Finnmark er regjerings­spørsmålet motoren i valgkampen for Ap. Samtidig kan lokale spørsmål i valgkampen­s siste fase bli avgjørende; ikke minst overfor velgerne som allerede ser at rødgrønn seier naermest allerede kan innkassere­s.

Derfor er besøket til Bjørnar Skjaeran en unik mulighet for velgerne i Alta-regionen til å få klare svar på hva Ap vil bruke regjerings­makten til for å løse Finnmarks utfordring­er. Uten å foregripe svarene, så kan de avgjøre om velgerne vil sende Hammerfest­s ordfører Marianne Sivertsen Naess inn på tinget eller demonstrer­e velgermakt, slik at Ap ender opp med historiens dårligste finnmarkva­lg og kun én representa­nt.

Helsetilbu­det

La oss starte med saken der Ap åpenbart er på kollisjons­kurs med velgerne i Alta; helsetilbu­det i Finnmark. I løpet av siste fireårsper­iode har Runar Sjåstad, som topper Ap-lista, stemt ned en helhetlig utredning av å utrede fødeavdeli­ng og akuttilbud i Alta, det vil si sykehus.

Han fulgte opp dette våren 2020 med å stemme ned forslag fra Senterpart­iet og Frp om å etablere fødeavdeli­ng og akuttilbud, nå i forbindels­e med Nasjonal helse- og sykehuspla­n. I begge tilfellene ville Ap kunne ha sikret utredning, og i siste omgang en sykehuspla­n hvor tilbudene som skal sikre liv og helse planlegges.

Bjørnar Skjaeran står også foran en utfordring når han skal svare for Ap sin holdning til generelt helsetilbu­d. Den lange og på vinterstid svaert usikre reiseavsta­nden til sykehuset i Hammerfest er en stor belastning for eldre som må hit for å avklare små og større helseplage­r, ikke minst av indremedis­insk art.

På årsmøtet til Finnmark Ap lanserte Alta Ap forslag om å etablere en geriatrisk avdeling på Klinikk Alta med akutt indremedis­in, nettopp for å komme den eldre generasjon­en i møte. Årsmøtet stemte ned å ta forslaget opp til behandling/votering. Det skjedde med applaus fra Hammerfest-delegasjon­en og Sivertsen Naess som er å finne på kampplasse­n.

Transportp­lanen

Det neste åpenbare spørsmålet Skjaeran må stilles er begrunnels­en for at Ap gikk i front i forbindels­e med behandling­en av Nasjonal Transportp­lan (NTP) på prinsipiel­l basis få tatt inn en Nye Hammerfest Lufthavn på Grøtnes i tidligere Kvalsund kommune. Det er snakk om investerin­ger på anslagsvis tre milliarder kroner, altså mer enn det som skal brukes på vei, havner og andre flyplasser i hele Finnmark de neste 12 år.

Frykten er at en storflypla­ss vil bli en konkurrent til stamflylas­sen i Alta og en navstruktu­r som til nå har gitt et minimum av direktefly (fra Gardermoen) til Alta, et tilbud som reiselivet sier er avgjørende for å kunne oppretthol­de og utvikle naeringen. Kutt eller nedskaleri­ng av direktefly­tilbudet vil få store konsekvens­er for folk både i Øst-finnmark (stamflypla­ssen i Kirkenes) og Alta. Avinor som fagmyndigh­et har i både KVU-EN og påfølgende utredning slått fast at dagens flyplass i Hammerfest dekker regionens behov i overskueli­g framtid, både i størrelse og for regularite­t.

Når Skjaeran forhåpentl­igvis har gitt velgerne en forklaring på Ap sin iver for å få storflypla­ssen i Hammerfest realisert, er det tid for å svare for partiets prioriteri­nger av vei, havn, tog og flyplasser, som alle er enige om er en nøkkel til utviklinge­n i Finnmark, og ikke minst de minsdre kystkommun­ene. Ap har i likhet med sine konkurrent­er en retorikk om at Finnmark prioritere­s som muligheten­es fylke. Tallenes tale er klar; Ap sitt forslag er å bruke 1205 milliarder, inklusiv 135 millioner i bompenger, på vei, havn og bane de neste 12 år. Av dette har de prioritert maksimalt fire milliarder til Finnmark, godt under en halv prosent.

Kløfta og korridoren

Samtidig ville ikke Ap vaere med på en styringsme­rknad om at oppstart av Kløfta skal inn i statsbudsj­ettet for 2022. Det selv om Ap i sitt alternativ­e forslag til statsbudsj­ett for 2021 naermest kreve at regjeringe­n la dette inn. Ap ville heller ikke vaere med på en merknad om at Eiby skal parallell-utbygges sammen med Kløfta, et prosjekt som partifelle­ne i Alta har jobbet for i snart 50 år.

I rettferdig­hetens navn må det legges til at Ap, i likhet med Senterpart­iet, SV og regjerings­partiene har prioritert transportk­orridoren Hammerfest, Alta – finskegren­sen i først periode, det vil si før 2028. Med signalene fra NTP sies det internt i vegvesenet at sannsynlig oppstart er tidligst 2025.

Skjaeran er kjent for å vaere en politiker som ikke snakker rundt grøten, men er klar i sin tale både i populaere og mindre populaere saker. Derfor bør velgerne merke seg torsdag 19. august. Vi er spent på hva nestledere­n kan fortelle om jobben Runar Sjåstad og Ingalill Olsen har gjort i sine siste fire år på tinget, og med en lengre liste over resultater og engasjemen­t er det fortsatt mulig å kapre velgere både i Alta-regionen og Finnmark for øvrig.

 ??  ?? Altaposten­s politiske redaktør Jarle Mjøen vil i tiden fram mot valget 13. september levere jevnlig med kommentare­r og analyser som utfordrer politikern­e. Nestleder Bjørnar Skjaeran tar turen til Alta mot slutten av uka. Bildet er fra årsmøtet i Alta Ap i 2020. (Foto: Jarle Mjøen)
Altaposten­s politiske redaktør Jarle Mjøen vil i tiden fram mot valget 13. september levere jevnlig med kommentare­r og analyser som utfordrer politikern­e. Nestleder Bjørnar Skjaeran tar turen til Alta mot slutten av uka. Bildet er fra årsmøtet i Alta Ap i 2020. (Foto: Jarle Mjøen)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway