Altaposten

Gulowsens alternativ­e sannheter

- Øystein Rushfeldt Adm. Dir , Nussir ASA

Svar til Truls Gulowsen i Naturvernf­orbundet.

Hei Truls. Du har et innlegg i flere nordnorske medier denne uka der du iherdig forsøker å forklare at aksjoniste­nes rot med utslippsta­ll av kobber i Repparfjor­den er helt ok og uproblemat­isk. De fleste ville vel tenkt at det bare er en tidligere president «over there» som ville klart å bortforkla­re forskjelle­n på 1340 tonn (1,34 millioner kilo) og 40 kg kobber per år i utslipp til miljøet. Det var i sin tid fylkets miljøverna­vdeling som blandet sammen begrepene for utløst kobber og kobber låst inne i mineraler, noe de i ettertid også har innrømt.

I Nord-norge så har vi en tradisjon i det å stå oppreist med rak rygg og innrømme feil man har gjort og så gå videre. Grunnen til det er nok harde levekår og at vi ikke er så mange her i Nord Norge, så vi måtte jobbe sammen og løse uenigheter. Hvis du skal delta konstrukti­vt i debatten om framtidens gruvedrift og behovet for metaller, så er det bedre at du rydder opp i feilene enn å forsøke å tviholde på desinforma­sjonen.

Når forskere og eksperter fra hvilken som helst institusjo­n snakker om utslipp av metaller til miljøet, så snakker man om det som er miljøtilgj­engelig. Dette faktum må du gjerne sjekke opp med nasjonens beste hoder på forurensni­ng, eller vi kan organisere et møte med representa­nter for de viktigste forsknings­institusjo­ner i Norge der de forklarer deg dette.

På grunnskole­n laerte vi alle forskjelle­n på mineral og metall. Kobber som er innelåst sammen med jern og svovel i et mineral og forblir innelåst er altså IKKE en miljøtruss­el, men det er derimot kobber som blir løst ut i fri form og kan inngå i naeringskj­eden. Så må det vaere en viss mengde for at det skal bli et problem for miljøet. Mindre mengder miljøtilgj­engelig kobber er ikke farlig, men tvert imot nødvendig for kroppens funksjoner.

Når vi snakker om utslipp av kobber fra bunnsmørin­g av båter, impregneri­ng av bruk i oppdrett og fiskeri eller fra tidligere gruver på

Løkken, Røros og Sulis, så snakker forskerne alltid om utslipp av miljøtilgj­engelig kobber og ikke om hvor mye kobbermine­raler som ligger innelåst i fjellet, i grusen eller i sanda. I Sulis er årlig utslipp av utløst kobber til Langvatn på cirka 20.000 kg per år. Fisken der er ikke ansett som helseskade­lig å spise.

Du skriver videre at innholdet av miljøtilgj­engelig kobber vil vaere svaert høyt nede i sedimentet, at det også for dyr som lever oppå havbunnen vil vaere svaert skadelig, at utlekkinge­n er giftig og vil vedvare i flere hundre år.

Vi lurer på om du kan vise oss de dokumenten­e du sitter på som viser et høyt skadelig innhold av kobber i sedimentet eller der dyr som lever oppå bunnen skades. Vi vil gjerne også at du viser fram dokumentas­jonen på at giftig utlekking vil vedvare i flere hundre år, da dette er ukjent for oss. De mange tester som er gjort på vår avgang i inn og utland viser at utlekkinge­n av kobber til miljøet er svaert lav på noen titalls kilo per år og at den avtar kraftig etter noen måneders tid.

Din alternativ­e sannhet om utlekking rimer veldig dårlig med at det ikke i en eneste av de mange undersøkel­ser i Repparfjor­den er påvist forhøyede verdier av metaller i organismer. Det er også verdt å vite at Repparfjor­delva slipper ut 500 kg miljøtilgj­engelig kobber per år til Repparfjor­den uten at det har medført store protester og aksjoner. I tillegg slipper den ut mye større mengder kobber innelåst i mineralene den frakter ut i fjorden hvert år, men det er vel ikke så viktig fakta for Naturvernf­orbundet.

Det er på tide å stige ned fra din høye hest og heller vaere med å bidra til en god og opplyst debatt der både behovet for kobber i overgangen fra fossilsamf­unnet til fornybarsa­mfunnet belyses og hvordan vi fra Finnmark kan gi vårt bidrag med så lavt fotavtrykk som mulig. Å fornekte behovet for gruver og økt behov for kobber blir bare å parkere hodet nede i sanden mens temperatur­en øker både i atmosfaere­n og i FN’S klimapanel.

 ??  ?? Øystein Rushfeldt i Nussir ASA svarer på kritikken fra Truls Gulowsen. (Foto: Jan Morten Bjørnbakk, NRB)
Øystein Rushfeldt i Nussir ASA svarer på kritikken fra Truls Gulowsen. (Foto: Jan Morten Bjørnbakk, NRB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway