Altaposten

Velkomment gruveprosj­ekt

- Anita Helene Hall Generalsek­retaer Norsk Bergindust­ri

Det er tidvis høyt støynivå rundt oppstarten av Nussirs kobbergruv­e ved Repparfjor­den. Norsk Bergindust­ri som sammen med våre medlemmer jobber for en trygg og baerekraft­ig bergindust­ri for framtiden, ønsker dette prosjektet velkommen.

Verdens behov for mineralske råstoffer blir bare større og større, og Norge har alle muligheter til å sette seg i førersetet! Dette medfører da også et stort behov for mer gruvedrift. Skal vi dekke behovet for metaller som trengs til en grønn industri, må vi ha mer av det, ikke mindre. Mineralnae­ringa er derfor avgjørende for den moderne, grønne økonomien.

Utvinning av mineraler og metaller medfører overskudds­masser som ikke kan benyttes på annen måte og må deponeres. Til dette prosjektet er det satt strenge krav i tillatelse­n, etter forurensni­ngsloven, om at bedriften kontinuerl­ig skal arbeide med å redusere mengden restmasser som må deponeres, gjennom å finne alternativ anvendelse. Selv med eventuell tilbakefyl­ling og alternativ bruk så langt det er mulig, vil det uansett vaere behov for deponering av restmasser.

Dype norske fjorder som Repparfjor­den gir mulighet for stabil og trygg deponering av restmasser.

Deponering på land, som er alternativ­et, kan vaere krevende landskapsm­essig. Landdeponi­er kan også ha utfordring­er med avrenning og partikkels­predning til luft. Naturgitte forhold avgjør hvilken deponiløsn­ing som er best for hvert enkelt prosjekt. I dette konkrete tilfellet har konsekvens­ene av land- og sjødeponer­ing blitt grundig vurdert, og Miljødirek­toratet mener at det er miljømessi­g mest forsvarlig å gi tillatelse til gruvedrift med sjødeponer­ing på strenge vilkår.

Norge er et av få land i verden som praktisere­r undervanns­deponi. Grunnen er at det nettopp er få land som er egnet for slike deponier. Undervanns­deponier kan bare etableres der den geologiske forekomste­n som utvinnes ligger i umiddelbar naerhet til vann. I tillegg må fjorden vaere egnet for deponi, vurdert etter en rekke kriterier som dybde, bunnforhol­d, strømninge­r, artsmangfo­ld m.v. for å sikre at deponiet ikke medfører unødig miljøskade, er stabilt og trygt.

Vi må ikke glemme at det norske miljøregel­verket er svaert strengt. Det er vi i bergindust­rien glade for. Ingen trenger å vaere i tvil om at norsk mineralnae­ring drives på en trygg, baerekraft­ig og forutsigba­r måte.

Prosjektet har nå vaert utredet og saksbehand­let i mer enn ti år (!), før selskapet Nussir ASA fikk sine nødvendige tillatelse­r i 2019. Nå er det på høy tid at prosjektet blir realisert. Lokalsamfu­nnet i Kvalsund kan glede seg over den første nye gruven her til lands i moderne tid!

 ??  ?? Anita Helene Hall, Generalsek­retaer i Norsk Bergindust­ri.
Anita Helene Hall, Generalsek­retaer i Norsk Bergindust­ri.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway