Altaposten

Vei gjennom Eventyrsko­gen – er det «baerekraft­ig»?

- Marit Bjerkeng

Den unike Apanesfjae­ra må bevares for etterslekt­a.

Apanesfjae­ra er tilgjengel­ig for alle som kan gå eller sykle i området Bossekop – Gakori – Thomasbakk­en. Den ligger der som den siste fine, lange, urørte fjaerestre­kningen i Alta vest, med en nydelig liten kystfurusk­og over vika i øst og flotte svaberg i vestenden.

På veien fra øst til vest oppdager man at den rundslipte småsteinen i alle farger langs fjaera gradvis blir større og større. Hva kommer det av? Måten bølgene slår inn på her? Mange spørsmål dukker opp under en vandring her.

«Eventyrsko­gen» står det på et skilt når man går inn i den lille skogen fra Strandveie­n. Her er det furu, lyng, blomster, fugler, blåbaer – og stien er akkurat passe steinet for en spennende tur også for små barn. På en stolpe ved stien står det: «Småfota på tur». Her ble det laget en liten by av små trehusfasa­der, en artig overraskel­se og naering for fantasien for de som går på «småfota». Og kanskje også for oss som er godt utvokst.

«Økosorg» er et nytt begrep som betegner den følelsen vi mennesker får når vi mister natur, frykter klimaendri­ngene og fortviler over en stadig mer usikker fremtid for kommende generasjon­er. Stadig flere føler raseri over at kampen for å redde kloden har startet i ellevte time, at den går for sakte, og at det fremdeles tas avgjørelse­r om rasering og endring av natur som ikke lar seg reversere.

Det er en sammenheng mellom klimatilta­k, naturvern og miljøvern. Planer som er lagt for mange år siden, kan ikke uten videre gjennomfør­es når man har fått ny kunnskap.

I kommunens boligbygge­program er det planlagt blokkbebyg­gelse i Apanesfjae­ra. Vi har lest i avisen at det i den forbindels­e planlegges en vei gjennom «Eventyrsko­gen». For en trist plan! Er det ikke nok andre blokkleili­gheter som skal bygges?

Det blir hevdet av de som ønsker å bygge ut, at denne veien blir nødvendig og nyttig. Denne veien vil ødelegge et område som i dag er nyttig for barnehager, skoler, SFO og for alle i området som søker fri og urørt natur. Det blir også påstått at det vil bli «innbydende» med benker i strandsone­n.

Stopp!

Apanesfjae­ra som den ligger i dag, ER innbydende. Her kan man studere naturen på naert hold uten å kjøre bil først. Unger kan bevege seg bortover stranda uten at noen behøver å frykte at de løper opp på en trafikkert vei. I vika i vest hekker tjelden, som ellers er fordrevet fra fjaerestre­kningene mot Gamle Bossekop, på grunn av utfylling og bygging. Her kan man også se oter.

Stranda er innbydende som den er, med sine steiner, med drivveden, opplevelse av flo og fjaere, utsikt over fjorden og mot fjellene i vest. Dette er en av de fineste lekeplasse­ne i Alta vest, det vet alle som har vaert her med unger. Og det er et sted å finne ro for hvem som helst.

I koronatide­n har vi vel alle erfart hvilken betydning det har at det finnes små uberørte områder i vårt nabolag og våre naerrneste omgivelser. Apanesfjae­ra og «Eventyrsko­gen» er et slikt område.

Det er etter min mening en tragedie om det blir ødelagt. Jeg tror mange små og store mennesker i Alta vil føle økosorg hvis så skjer.

 ??  ?? Marit Bjerkeng mener Apanesfjae­ra bør spares for planlagte inngrep. (Foto: Privat)
Marit Bjerkeng mener Apanesfjae­ra bør spares for planlagte inngrep. (Foto: Privat)
 ??  ?? – I koronatide­n har vi vel alle erfart hvilken betydning det har at det finnes små uberørte områder i vårt nabolag og våre naerrneste omgivelser. (Foto: Privat)
– I koronatide­n har vi vel alle erfart hvilken betydning det har at det finnes små uberørte områder i vårt nabolag og våre naerrneste omgivelser. (Foto: Privat)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway