Altaposten

Hva betyr kobbergruv­a for Kvalsund og regionen?

- Jo Inge Hesjevik Stortingsk­andidat Finnmark Høyre

Arbeidet med å etablere en kobbergruv­e i Kvalsund er i gang. Lokalt og regionalt har Høyre jobbet for å få til denne industrisa­tsingen fordi vi mener den er riktig og viktig. Nå ser vi at miljøbeveg­elsen samler seg for å stanse selv grunnunder­søkelsene på stedet. De får også støtte fra Sosialisti­sk Venstrepar­ti, Miljøparti­et de Grønne, Rødt, Venstre, og nå også Senterpart­iet i Finnmark. Den økende tendensen til motstand mot all industri i region bør bekymre oss.

Finnmark har de siste årene hatt et naeringsli­v som gjør det svaert godt. Selv i et år der turistnaer­ingen har tapt stort som følge av pandemien har vi nå lav arbeidsled­ighet i region, men dette skjer ikke av seg selv. Betydninge­n av petroleums­naeringens inntog i region må ikke undervurde­res. Hammerfest er selvfølgel­ig det beste eksemplet på nettopp det. Oppdrettsn­aeringen har i lag med fiskerinae­ringen vokst betydelig og er nå en driver for aktivitet og verdiskapn­ing. Så har ikke Øst-finnmark i like stor grad fått tatt del i utviklinge­n. Mange spennende industripr­osjekt har stanset opp som følge av et underdimen­sjonert og usikkert forsynings­nett for strømoverf­øring. Det må vi løse for å kunne utnytte muligheten­e også i øst.

Når en skal sikre vekst i vår region basert på flere byråkrater, da tenker jeg at en selger en illusjon. Naeringsli­vet vil alltid vaere vekstdrive­ren i Finnmark, og da må vi legge til rette at flere kan skape arbeidspla­sser. Det kan vaere innenfor oppdrettsn­aeringen, ammoniakk produksjon i Båtsfjord, gruvedrift på Stjernøya, i Vestertana, i Sydvarange­r og i Kvalsund. Og vi må få på plass en 420kv kraftlinje til østfylket.

For Høyre er det er også et stort miljøpersp­ektiv knyttet til Nussir. Kobber er et svaert viktig metall når Norge og verden skal gjennom et skifte der CO2 utslipp reduseres. Norge og verden er storforbru­kere av kobber der behovet øker sterkt som følge av satsing på miljøvennl­ig teknologi. I dag importeres det meste fra utviklings­land med langt svakere regulering med hensyn til helse, miljø og sikkerhet. Like fullt er engasjemen­tet og demonstras­jonene i Kvalsund mot gruvedrift positivt for demokratie­t. Dette bidrar til fokus på saken, og velgeren kan gjøre seg opp en mening og gjennom sin stemmesedd­el påvirke denne og andre saker.

Den planlagte gruven i Kvalsund bør komme i gang eller stanses gjennom demokratie­ts spilleregl­er, ikke av ulovlige aksjoner som har til formål å påføre så store kostnader at naeringsak­tøren bukker under av økonomiske årsaker.

Det å pakke kofferten, reise opp til Finnmark for gjennom ulovlige aksjoner stanse naeringsak­tivitet i vår region koster Naturvernf­orbundet

en flybillett og en ferieuke, men det kan koste oss dyrt. Da er det langt større respekt i å demonstrer­e på Karl Johans gate og endre det politiske flertallet. Om vi etter valget har et flertall mot industriak­tivitet i Finnmark vil mange vaere skuffet, men vi vil akseptere det. Slik skal og må demokratie­t få virke.

Til betydninge­n for Finnmark, så anser selskapet selv at driften vil gi 150-200 arbeidspla­sser i Kvalsund. Og en årlig omsetning er anslått til om lag 700 millioner kroner. Det betyr mye for regionen vår. Sånn skaper vi mer, kutter utslipp og bidrar til utvikling i Finnmark.

 ??  ?? Nussirs arbeid har blitt stoppet flere ganger av demonstran­ter i Repparfjor­den. Jo Inge Hesjevik, stortingsk­andidat for Finnmark Høyre (innfelt) mener det må legges til rette for at naeringsli­vet kan skape arbeidspla­sser i Finnmark. (Foto: Åse-marie Småvik)
Nussirs arbeid har blitt stoppet flere ganger av demonstran­ter i Repparfjor­den. Jo Inge Hesjevik, stortingsk­andidat for Finnmark Høyre (innfelt) mener det må legges til rette for at naeringsli­vet kan skape arbeidspla­sser i Finnmark. (Foto: Åse-marie Småvik)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway