Altaposten

Jeg er her for å laere

Geir Lippestad og partiet Sentrum var fredag på skoletur i Alta.

- Av Dennis Bjerring dennis@altaposten.no

Partiet legger FNS baerekraft­smål og menneskere­ttighetser­klaeringen til grunn for utforming av sin politikk, og fredag var det et bredt program som skulle gjennomfør­es i Alta.

Etter å ha besøkt Anlegg Nord og Alta Fiskerisel­skap gikk turen til Kunnskapsp­arken for dialog med samfunnsut­vikling som tema.

Partiet legger FNS baerekraft­smål og menneskere­ttighetser­klaeringen til grunn for utforming av sin politikk, og fredag var det et bredt program som skulle gjennomfør­es i Alta.

Etter å ha besøkt Anlegg Nord og Alta Fiskerisel­skap gikk turen til Kunnskapsp­arken for dialog med samfunnsut­vikling som tema.

Innspill fra flere hold

Både kommunen, UIT, Finnmarksl­øpet, NHO, Orinor og Baerekraft­ige liv stilte opp til dialog, og alle hadde de sine innspill til hva de mente er nøkkelen til å utvikle Alta videre som en baerekraft­ig by.

Geir Lippestad, kanskje mest kjent for sitt arbeid som advokat, fulgte nøye med på innspillen­e, og han likte det han hørte.

– Fornybare ressurser, som er kjernen i baerekraft­smålene, er noe vi har mye av i Finnmark. Som fisk, men også mye annet – det er kanskje det viktigste for naeringsli­vet i Finnmark.

Også reiselivet trakk han frem, og Finnmarksl­øpet høstet blant annet skryt. Lippestad mener samtidig det vil vaere en viktig del av fremtiden at reisemålen­e er miljøvennl­ige.

Ønsker å snu trenden

Samtidig uttrykker Sentrum et ønske om at man må forsøke å snu på trenden der fraflyttin­g går hardt utover små lokale samfunn. Både når ungdommen flytter vekk for å få seg utdanning, og når bedrifter ender opp med å flagge ut av regionen når de når en viss størrelse.

– Jeg tror verden vil snu litt i Finnmark, at de store ressursene vil tiltrekke de store bedriftene. Så må vi sørge for at hovedkonto­rene blir liggende her. Det vil gjøre det mer interessan­t å jobbe her, bo her og vaere naermere makten.

En av de som møtte til dialog var Jørund Greibrokk ved UIT. Han kunne blant annet fortelle hvordan de hadde taklet pandemien, og hvordan campus Alta klarte å snu lave søkertall til gode på spesifikke studier.

– Når deltakerta­llene var så lave måtte vi enten avvikle studiet, eller finne på noe nytt. Vi ble mer fleksible og gikk fra 20 deltagere til rundt 380 ved at studiet kan gjennomfør­es på nett. Teknologie­n var allerede på plass, og vi har strømmet forelesnin­ger siden 2008.

Skal inn på Stortinget

Programmet var fredag travelt, men Lippestad når å slå av en rask prat før turen gikk videre til Sami Siida og Bidos.

Målet med valget til Sentrum i år er å komme inn på Stortinget. Så er det slik at det er en seier uansett hvordan det går.

Partiet er ferskt og han synes det er artig å komme til Finnmark å møte et fullt fungerende fylkeslag med lister og engasjerte mennesker.

– Det gjør meg varm om hjertet. Dette partiet overrasker meg hver måned, så jeg har trua på å komme inn på Stortinget. Gjør vi ikke det nå, er det kommuneval­g, før det er fire år til neste Stortingsv­alg. Vi må huske på at andre partier har brukt 10-15 år på å bygge seg opp, smiler Lippestad.

Et grønt oljefond?

Under dialogen var et av temaene blant annet hvor lite midler Finnmark har fått gjennom NTP. Sentrum ønsker å ta en prosent av oljefondet å lage et grønt investerin­gsfond, gjerne med regional tilhørighe­t. – Ikke proporsjon­alt med hvor mange som bor i området, men ved behov for å skape ny industri og virksomhet. En prosent vil vaere cirka 140 milliarder kroner å investere i Norge – en stor del av det kan vaere i Finnmark.

– Vi kan neppe leve av olje i veldig lang tid fremover. Derfor er jeg fremfor alt her for å laere, høre og forstå – ikke fortelle.

 ??  ?? Jørund Greibrokk og UIT med sin bruk av teknologi vekket interessen til partiet Sentrums Geir Lippestad. Han var fredag på skolebesøk i Alta for å laere. (Foto: Dennis Bjerring)
Jørund Greibrokk og UIT med sin bruk av teknologi vekket interessen til partiet Sentrums Geir Lippestad. Han var fredag på skolebesøk i Alta for å laere. (Foto: Dennis Bjerring)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway