Altaposten

Åpner unikt kunstprosj­ekt

Hvordan setter vi spor i naturen? Det ønsker Sigfrid Hernes og Gunn Harbitz å vise gjennom Gentle touch/ Varsom berøring.

- Av Kita Eilertsen kita@altaposten.no

Billedkuns­tnerne Sigfrid Hernes (fotografi og tegning) og Gunn Harbitz (skulptur) kan nå åpne et unikt kunstprosj­ekt på Magerøya, som skal vise noe om hvordan mennesker setter spor i naturen.

Det handler om varsom berøring, uten varige spor. Kunsten er i naturen, og oppleves der. Når alt er over, skal kunsten bort. En del av kunstopple­velsen er forandring­en som skjer på kunsten i denne tida.

Kunstnerne Hernes og Harbitz står bak det unike kunstprosj­ektet, med visningsst­ed ute i naturen på Magerøya, et sted du må lete litt for å finne.

Et sted du må dra til

Ideen er å bevisstgjø­re oss hvordan vi tenker om oss selv i naturen.

– Jeg har alltid syntes at landskapet på Magerøya er så fantastisk. Et stykke fra veien ligger et marmorfjel­l. Og her har vi lagt stein og kopier av stein fra andre steder. Vi har også inngravert tegninger av stein på marmorplat­er, som er plassert som punkter inn mot steinen. Dette skal få ligge i noen år, før alt skal fjernes igjen, forklarer Alta-kunstner Sigfrid Hernes.

Prosjektet som har fått støtte fra Norsk kulturråd og Nordnorsk Kunstnerse­nter. Det er også godkjent av Finnmark fylkeskomm­une ved Fylkesmann­en, Nordkapp kommune og Finnmarkse­iendommen.

– Vi ønsker å komme naermere naturen og å forstå oss mennesker mer som natur enn vi forstås i et moderne samfunn hvor natur og menneske er motpoler. Hos urfolk er det å eie land umulig, fordi landet eier oss, forklarer Sigfrid Hernes.

Menneskesk­apte spor

Hun blir motivert av øde områder, og menneskesk­apte spor.

– Det kan vaere et reingjerde gjennom et landskap eller store mengder gruveslam som lager nytt landskap. Reingjerde­t er lett å fjerne, mens gruveslamm­et vil vaere et menneskesk­apt spor for all tid. I dette prosjektet ville jeg selv lage sporet, forteller Hernes.

Gunn Harbitz vokste opp i steinlands­kapet i nord og fikk tidlig vite at vi hver dag trår på verdens største fjellkjede.

– Det å arbeide med stein er å utforske og bli kjent med de forskjelli­ge bergartene og vite noe om hvorfor de er som de er. Stein er et taktilt materiale som kan åpne for ulike tankemessi­ge og sanselige opplevelse­r, sier Harbitz.

Skiferstei­n, glasstein og marmorplat­er

De har lagt en medbrakt, 24 cm lang skiferstei­n, samt en identisk «tvillingst­ein» i glass på fjellet. I tillegg er 12 tegninger gravert inn i medbrakte, små marmorplat­er, 9 x 9 centimeter store. Kunstverke­t er plassert cirka to kilometer fra veien til en høyde på marmorfjel­let ved Duken-området. Man skal måtte lete litt for å finne det.

Etter som årene går, vil man kunne se hvordan marmorplat­ene og steinene påvirkes av naturkreft­ene. Etter 10 år skal alt fjernes. Da er det tilbake bare to små hull på 0,5 centimeter, og etter hvert som marmoren forvitrer vil også de forsvinne.

Moderne landkunst

Kunstnerne ser på prosjektet som et smykke som skal beskytte området, som en motpol til de store sporene som settes i naturen i Finnmark, som veier, gruveavfal­l, vindmøller, el-master. Landkunst (Land art) er betegnelse på en retning i moderne billedkuns­t som gjorde seg gjeldende fra slutten av 60-årene. Det er kunst som skapes av kunstnere, ute i naturen. Kunsten har begrenset varighet, og skal utsettes for vaer og vind, og prosessen blir dokumenter­t av fotografie­r og omtaler. (Store Norske leksikon, Wikipedia).

Prosjektet er godkjent av Finnmark Fylkeskomm­une ved Fylkesmann­en,

Nordkapp kommune og Finnmarkse­iendommen. Prosjektet er støttet av Nordnorsk kunstnerse­nter og Norsk kulturråd. Nettside: Gentle touch/varsom berøring

Gentle touch/varsom berøring åpner tirsdag 24. august.

 ??  ?? To små «steiner», én i skifer, én «tvillingst­ein» i glass, er plassert i naturen. En del av kunstprosj­ektet blir å se hvordan disse forandres etter som tiden går. (Foto: Sigfrid Hernes).
To små «steiner», én i skifer, én «tvillingst­ein» i glass, er plassert i naturen. En del av kunstprosj­ektet blir å se hvordan disse forandres etter som tiden går. (Foto: Sigfrid Hernes).
 ??  ?? Det er Sigfrid Hernes og Gunn Harbitz som står bak kunstprosj­ektet som skal få leve en tid i pakt med naturen. (Foto: Bjørn Martin Lyng/freddy Ludvik Larsen)
Det er Sigfrid Hernes og Gunn Harbitz som står bak kunstprosj­ektet som skal få leve en tid i pakt med naturen. (Foto: Bjørn Martin Lyng/freddy Ludvik Larsen)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway