Altaposten

Skremt av tunnelen

- Av Anastasiya Fedotova anastasiya@altaposten.no

Dager etter at Henning Andersen meldte om farlige forhold i Øksfjord-tunnelen, var Vidar Bjørkli og kona ute for uhell i den samme tunnelen.

Hvert år kjører både bilistene, og motorsykli­stene med hjertet i halsen når de skal gjennom Øksfjordtu­nnelen. At fartsgrens­en ligger på 60 i en tunnel med kun ett kjørefelt og noen møtelommer, sørger heller ikke for at pulsen senker seg.

Høye hjulspor

– Da jeg var på tur til Øksfjord måtte jeg stoppe for en møtende bil i en møtelomme med ganske slett asfalt. Hjulsporen­e i veien var høy, og det var naermest en grop i midten. Sånn var det på stort sett hele veien utenom selve møteplasse­ne hvor asfalten var slett, forteller motorsykli­st Henning Andersen.

Men da han skulle sette foten ned i møtelommen, var det nesten så det gikk galt. Mens Henning prøvde å få fotfeste, kjente han bare at foten sklei fra han, gang på gang.

– Jeg vet ikke hvordan, men jeg klarte å holde sykkelen oppe. Jeg kjente at foten rett og slett bare sklei fra meg, men jeg klarte å rette opp sykkelen så den sto. Da jeg tok løs fra møteplasse­n, var det så glatt at den bare slapp helt på bakhjulet, selv om jeg nesten ikke hadde gass på sykkelen, forteller han.

Advarte på 175

– Da jeg kom fram til bestemmels­esstedet, ringte jeg 175 og meldte inn mitt møte med tunnelen. Jeg sa at det var farlig for både syklister og motorsykli­ster som kjører gjennom tunnelen. Jeg spurte om ikke de kunne åpne veien på yttersiden av tunnelen, så man kunne kjøre på den, det er jo livsfarlig å kjøre gjennom tunnelen. Det vil ende med at en sykkel vil tippe i tunnelen, konstatere­r han.

Rasfare

Veien ble ikke åpnet. Det ble begrunnet med at det er rasfare på utsiden av tunnelen. I tillegg mente Statens vegvesen at det ikke var deres, men entreprenø­r sitt ansvar å vaske tunnelen.

– Jeg har selv bodd i Øksfjord, jeg vet at veien pleide å vaere stengt om vinteren, men jeg har kjørt i lang tid på utsiden av tunnelen. Det har ikke vaert noe saerlig med rasfare om sommeren, de få gangene det har kommet stein på veien, har det kommet med snøras. Det burde ikke vaere noe problem å åpne veien for tohjulinge­r, men det kunne ikke la seg gjøre, konstatere­r Henning, og tilføyer;

– Jeg spurte også hvorfor tunnelen ikke var vasket før sommerseso­ngen, det fikk jeg ikke svar på annet enn at de skulle se på saken. At Statens vegvesen ikke tar på seg ansvar, syntes Henning er problemati­sk.

– Jeg syntes det er rart at de bare delegerer en jobb til en entreprenø­r og legger ansvaret over på dem med å få gjort noe med tunnelen. Da syntes jeg meldetjene­sten ikke fungerer, det blir feil å melde noe inn når de bare leverer videre oppgaven og unnskylde seg med at det er andres feil, konstatere­r han.

Skandaløst

Noen dager etter at Henning kontaktet Statens vegvesen, var ikke problemet tatt tak i. Det førte til at Vidar Bjørkli og kona hans tippet med motorsykke­l i Øksfjordtu­nnelen.

– Vi var på tur til Øksfjord for å ta ferge til Sørøya, vi hadde aldri vaert der før og tenkte at vi måtte se. Da vi kom til tunnelen, så vi at det var et varselskil­t om at det var glatt, så vi tok det helt med ro gjennom tunnelen. Vi merket at det var glatt, spesielt i midtpartie­t, det var det skikkelig sleipt, forteller han. Midt i tunnelen måtte de vike for en bil som kom kjørende, da de skulle ut av møtelomma var uhellet ute.

– Jeg akselerert­e forsiktig, da jeg skulle gire fra første til andre gir, spant bakhjulet og skrenset, forteller Vidar.

Forhjulet havnet i fortauskan­ten, sykkelen veltet og sklei avgårde med både Vidar og kona under sykkelen.

– Da sykkelen spant seg løs ble jeg søkkforfae­r over at det var så djevelsk glatt, det var en tung, sleip masse bestående av sand, grus, fuktighet og kanskje olje fra biler på bakken. Det er jo egentlig en skandale at det kan vaere sånn, mener Vidar og tilføyer;

– Vi hadde ikke store farten, det var kanskje 15 til 20 kilometer i timen. Vi kom oss ut av tunnelen og konstatert­e at vi var helskinnet. Jeg klarte å løfte sykkelen og trillet den inn til møteplasse­n. Inne i tunnelen kom det flere til, og en av de som kom fortalte at vi ikke var de første som hadde vaert ute for en ulykke i tunnelen, det hadde skjedd før, forteller han oppgitt. Motorsykke­len var så skadet at ekteparet måtte avslutte ferien sin.

– Pedalen var knekt og både kåpa og alt av plast var skrapt helt opp. Motorsykke­lklaerne var det bare lørv igjen av. Vi lot sykkelen stå igjen og fikk overnattin­g, så skyss av noen som skulle til Tromsø, forteller han.

Kona hans, Berit, bristet et ribbein og knakk en finger i ulykken.

– Det er helt borti natta at det skal vaere sånn. Det er jo enda greit på vinteren, sa blir det strødd og man forventer at det er glatt. Men man forventer ikke å gå på trynet i en tunnel midt på sommerstid fordi det er så glatt at det ikke er kjørbart, konstatere­r Vidar misfornøyd.

Lite prioritert

Harald Andreas Olufsen jobber i Viking, han var den som hentet motorsykke­len til ekteparet etter uhellet.

– Nesten hvert år har det vaert en ulykke. Nå vet jeg at Henning hadde klaget på at noe måtte gjøres, og ringte 175 før ulykka. Nå tror jeg det er kostet og vasket i tunnelen, men det kan godt hende at det enda er glatt. Det var i hvertfall glatt da ulykka skjedde, og sånn er det hvert år. Vedlikehol­det er for dårlig, og har bare blitt verre med årene, forteller Harald oppgitt.

Overgangsp­eriode

I skrivende øyeblikk er det Statens vegvesen som har ansvar for Øksfjordtu­nnelen, men Troms og-finnmark fylkeskomm­une er veieier, og vil overta ansvaret om ett år.

– Nå er vi i en overgangsp­eriode, vi drifter kontrakten i ett år til, så skal fylkeskomm­unen ha egne vedlikehol­dsavtaler på tunnelen etter det, forteller Brede Thomassen i Statens vegvesen. Thomassen har blitt forelagt historiene til både Henning og Vidar. Thomassen har sett gjennom loggen, men så ikke at henvendels­ene fra Henning har blitt loggført.

– Vi klarer ikke å finne ut hvem som var på jobb og fikk den meldingen. Det jeg ser på logglista er at vi har fått en beskjed om at det var glatt den 8. august, og tunnelen ble vasket to dager senere. Samtidig understrek­er Thomassen at det er skiltet om at det kan vaere glatt i tunnelen, og at Statens vegvesen prøver å holde tunnelen så ren som mulig.

– Tunnelen er dårlig, derfor er det skiltet permanent på begge sider av tunnelen. Det er heller ikke sånn at den ikke bli vasket, vi skal jo holde den ren og prøver å holde den så ren som mulig. Men tunnelen er gammel og i dårlig forfatning.

Fastsatte frister

Altaposten har prøvd å ta kontakt med Anlegg Nord, som er ansvarlig entreprenø­r, for en kommentar.

– Vi vasker etter fastsatte frister i kontrakten, om det skal vaere ekstratilt­ak bestiller byggherre det. Men etter kontrakt har vi ikke lov til å uttale oss til media, uten å ha fått tillatelse fra byggherre, sa prosjektle­der i Anlegg Nord, Christian Oskarsson.

 ??  ??
 ??  ?? Dager etter at Henning (t.v) varslet 175 om farlige kjøreforho­ld i tunnelen, havnet Vidar Bjørkli og kona hans, Berit Nymo i en ulykke (bildet til høyre) som resulterte i at Berit bristet et ribbein og knakk en finger. (Foto: Privat)
Dager etter at Henning (t.v) varslet 175 om farlige kjøreforho­ld i tunnelen, havnet Vidar Bjørkli og kona hans, Berit Nymo i en ulykke (bildet til høyre) som resulterte i at Berit bristet et ribbein og knakk en finger. (Foto: Privat)
 ??  ?? Vidar Bjørkli og Berit Nymo måtte avslutte ferien tidligere enn planlagt etter ulykken. (Foto: Privat)
Vidar Bjørkli og Berit Nymo måtte avslutte ferien tidligere enn planlagt etter ulykken. (Foto: Privat)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway