Altaposten

Skryter av pasientene

- Av Kita Eilertsen kita@altaposten.no

Ny spesialist roser Klinikk Alta.

Øre-, nese- og halsspesia­list Solveig Nilsson Fossan er godt i gang med å ta ned venteliste­ne ved Klinikk Alta.

– Vi har en helt ny, flott operasjons­stue her. Den er riktig fin, fantastisk fin, sier Solveig Fossan, Klinikk Altas øre-, neseog halsspesia­list på klingende svensk-nordnorsk.

I fjor tok hun imot oppfordrin­gen fra Klinikk Alta og kom flyttende til Nordlysbye­n. Det har hun ikke angret på.

– Det er ikke alle forunt å gå på jobb mandags morgen og glede seg. Det er et godt tegn, da trives man med jobben sin, sier hun.

Vi treffer henne en ettermidda­g på spesialist­poliklinik­ken. Etter full arbeidsdag er hun full av energi og glede over yrket, jobben og å vaere i Alta. Hun har trivdes svaert godt i Kirkenes gjennom 19 år. Men dagene der var lange. I Alta har de organisert det slik at hun kan gå hjem klokka fire. Det er bra.

Selve kontoret hører til den gamle delen, og noe av utstyret er kjøpt brukt, men hun har et splitter nytt apparat som kan filme pasientene.

– Når de selv kan se polyppene sine, er det en motivasjon for å få fjernet dem, sier hun.

På et år er venteliste­ne tatt ned fra 2.000 til om lag 1.200 pasienter. Av dem har mange barn fått hjelp.

Den dagen Helge ringte

De siste 10 årene har hun reist regelmessi­g til Alta. Hun har da utført radiobølge­behandling, en meget enkel og effektiv behandling mot kronisk tette neser.

– Hver gang jeg reiste var det så hyggelig å komme til Alta, nesten som en metropol i Finnmark. Her fikk jeg jobbe uforstyrre­t med pasienter, 12-14 per dag. Det var ingen calling, ingen forstyrrel­ser, takknemlig­e pasienter og veldig trivelig personalmi­ljø, forteller hun.

Helge Hansen var da operasjons­sykepleier.

– Da det ble klart at Alta skulle bli noe mer enn spesialist­poliklinik­k og få egen operasjons­stue, så ringte Helge meg en dag. Har du lyst å jobbe her i lag med oss? Spurte han. Og da sa jeg ja, forteller hun, og legger til:

– En god virksomhet trenger en god ledelse. Det synes jeg at Klinikk Alta har. Du får ikke det bra om du ikke har ledelse som lytter på de ansatte. Og så må man dra i samme retning!

Ønske om to ØNH

Nå bekrefter Fossan og Helge Hansen, avdelingsl­eder for Legespesia­lister somatikk ved Klinikk Alta, at de håper på å få to Ønh-spesialist­er til Alta.

– ØNH er en spesialist­tjeneste som har veldig lange venteliste­r. Vi har et ønske om å få midler til å utruste to, her i Alta. Jeg har en sterk forhåpning om det, sier Solveig Fossan.

– Vi planlegger å øke kapasitete­n i Alta, og i 2023 skal det bygges opp et nytt Ønh-kontor. Når dette er på plass kan to leger jobbe i Alta parallelt, forteller Helge Hansen.

Det forutsette­r imidlertid også en ny stillingsh­jemmel.

Mer sosialt liv

Fossan (snart 63) er fra Stockholm, men har bodd 32 år i Nord-norge. Hun har bakgrunn fra Karolinska sykehus, spesialist­utdanning fra UNN i Tromsø, der hun var i 12 år. Siden har hun 19 års erfaring fra Kirkenes sykehus. I tiden i Kirkenes har vaert lange arbeidsdag­er hver dag.

I Alta har hun fått tid til sosialt liv, venner og kan til og med takke ja til middagsinv­itasjoner og hyggelig samvaer.

– Nå har jeg fått mer overskudd og kan til og med til å lese et tidsskrift på kvelden. Før var fru Fossan bare trøtt, ler hun.

Den svenske spesialist­en har ikke fått vaert så mye i «feriebolig­en» i Stockholm under koronapand­emien. Det har vaert et savn. For mens den norske mannen hennes er glad i fjellturer, er hun slett ikke det. Hun har ikke flytta til Finnmark på grunn av naturen, fjell, fiske, jakt eller ski.

– Jeg vil ha asfalt under beina. Jeg bor her på grunn av jobben min. Jeg kjenner hver dag at jeg gjør noe fornuftig, og betyr noe for folk. Det gir en veldig tilfredsst­illelse å bety noe for andre mennesker, sier legespesia­listen som har bosatt seg svaert sentralt, i gangavstan­d til jobben.

Kreftpasie­ntene er viktigst

Tida i Alta har gått fort, men hun har rukket å starte søvnklinik­k sammen med to dedikerte sykepleier­e. Mange har allerede fått hjelp.

Men den aller viktigste pasientgru­ppen er de som kommer inn med ondartede sykdommer, som kreft. Da er det om å gjøre å handle raskt. Da er det godt at vi har en spesialist til stede lokalt i Alta.

De som kommer til klinikken i Alta er fra hele Vest-finnmark (det er også spesialist i Karasjok og nå også i Hammerfest).

– Jeg møter så mange utrolig hyggelige og takknemlig­e pasienter her i Alta. Det må jeg få si – pasientene her er meget trivelige, slår hun fast.

 ??  ??
 ??  ?? – Pasientene i Alta er utrolig trivelige, og jeg gleder meg til hver dag på jobb, sier Solveig Fossan, øre-, nese- og halsspesia­list. (Foto: Kita Eilertsen)
– Pasientene i Alta er utrolig trivelige, og jeg gleder meg til hver dag på jobb, sier Solveig Fossan, øre-, nese- og halsspesia­list. (Foto: Kita Eilertsen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway