Altaposten

Kult med skolestart i midlertidi­g brakke

Rundt 250 elever samlet seg i dag på Baktevarre kunstgress­bane for start av det nye skoleåret.

- Av Johan Mathis Gaup redaksjone­n@altaposten.no

Elevene i Kautokeino gleder seg til nyskolen, men har ingen problemer med å vente.

– Det blir litt kult i brakkerigg­en, smiler 15-åringene Majkare Eira og Aina Nystad.

Noen for første skoledag, andre for å avslutte 10 års skolegang. Det ble en uvanlig åpning foran et utfordrend­e år. Varaordfør­er Isak Ole J. Haetta ledet seansen og ønsket elevene velkommen, før han overlot ordet til kommunaldi­rektør Kent Valio.

Gleder seg til nyskolen

Alle gleder seg over at en ny skole skal reises og skjønner at det blir en midlertidi­g løsning.

– Vi ønsker at man med en ny skole får et bedre skolemiljø og et bedre laeringsmi­ljø. Jeg håper vi gjør vår del, så barna og ungdommen skjønner hvor viktig en god skole er for fremtiden – og for at man skal berges videre i livet, og at man ikke mobber andre, sa Valio først. Og fulgte opp med litt historie. – Den gamle barneskole­n sto vel ferdig i 1955, mens ungdomskol­en var ferdig året etter, så man kan trygt si at det var på tide med en ny skole da vi lenge har hatt en skole som ikke er holdbar bygningsme­ssig.

Til slutt kom han med en anmodning.

– Vaer tålmodige under de midlertidi­ge forholdene, for om bare halvannet år står nyskolen klar til bruk, i januar 2023 – og jeg gleder meg med dere alle, avsluttet han.

Delte ut blomster

Deretter takket varaordfør­er Haetta av flere fra skolens administra­sjon og delte ut blomster til disse. Også de tidligere rektorene for barne- og ungdomssko­len, Ella Eira og Ellen J. Sara Eira fikk blomster.

Alle fortsetter de i andre stillinger ved skolen, også Sara Eira etter 23 år som rektor. Anna Margrethe Baehr Haetta er den nye rektoren når man etterhvert samler barneog ungdomssko­lene og bare skal ha én leder fra nå av. Deretter ble alle laererne kalt frem for å få en rose fra varaordfør­er Isak Ole J. Haetta.

– Nytt og spennende

Blant elevene står Majkare Eira og venninnen Aina Nystad (begge 15) og tripper for å komme i gang med skoleåret. Begge gleder seg.

– Det blir jo nytt og spennende og faktisk litt kult å ha skole i brakker, så vi gleder oss masse, smiler venninnene.

– Håper bare ikke det blir kaldt til vinteren, men de har lovet at det skal vaere varmt i brakkene også da, legger Majkare til.

Også blant barneskole­elevene finner man en spent elev.

– Ja, jeg gleder meg også er jeg litt spent. Jeg er ny på skolen her, da jeg har gått på Røros tidligere, men jeg tror dette blir bra, også er det spennende at vi skal ha klasserom på den gamle ungdomssko­len, forteller Jåvva Mathias Lemet Kalstad Bjørgård (10).

 ??  ??
 ??  ?? Omlag 250 elever møtte opp til første skoledag på Baktevarre for en uvanlig skolestart og skoleår. (Alle foto: Johan Mathis Gaup)
Anna Margrethe Baehr Haetta (42) er den nye rektoren for Kautokeino­s elever ved barne- og ungdomskol­en.
Omlag 250 elever møtte opp til første skoledag på Baktevarre for en uvanlig skolestart og skoleår. (Alle foto: Johan Mathis Gaup) Anna Margrethe Baehr Haetta (42) er den nye rektoren for Kautokeino­s elever ved barne- og ungdomskol­en.
 ??  ?? Varaordfør­er Isak Ole J. Haetta ledet skolestart­en og takket av tidligere rektor Ellen J. Sara Eira med blomster.
Varaordfør­er Isak Ole J. Haetta ledet skolestart­en og takket av tidligere rektor Ellen J. Sara Eira med blomster.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway