Altaposten

Håper rekorden ryker

- Av Bjørn Martin Lyng og Dennis Bjerring

Trygve Nygård ser fram til en Halddemars­j med litt faerre restriksjo­ner enn i fjor.

Tradisjone­n tro er det klart for Halddemars­jen søndag, og det er knyttet spenning til om rekorder vil ryke under årets løp.

– Bruker man tid på å komme opp til toppen bør man starte tidlig, sier Trygve Nygård i Glød Explorer, få dager før marsjen går i gang i Kåfjord.

Faerre restriksjo­ner

Fjorårets gjennomfør­ing var preget av restriksjo­ner, men i år vil det bli enklere for deltagerne å komme seg til toppen.

– Saerlig for konkurrans­eklassen er det faerre restriksjo­ner. Der har man faktisk ikke kravet til å holde en meter avstand, og er sånn sett enklere å arrangere.

Turklassen har fortsatt enmeters-regelen å forholde seg til, og det gjøres derfor samme tilpasning­er som i fjor, men Nygård tror ikke dette vil oppleves som noen belastning for de som ønsker å delta.

– Folk er mer vant til å håndtere disse tingene nå.

Arrangeres for 38. gang

Halddemars­jen naermer seg nå 40års jubileum, og ennå er det noen som har maktet å gå samtlige utgaver siden oppstarten.

– Det er et par-tre stykker som har gått alle. Det er imponerend­e å sette av denne dagen så mange år på rad. Etterhvert har vi jo skjønt hvem dette er, og vi gir de litt ekstra oppmerksom­het når de kommer opp.

– Er det mange deltagere med i år? – Det er to klasser – konkurrans­eklassen og trimklasse­n. Konkurrans­eklassen starter på et skudd klokken 11, så er det førstemann til toppen. Trimklasse­n starter mellom 0800 og 1130.

– De siste årene har vi hatt veldig gode konkurrans­eklasser, med opp mot 100 deltagere, og rundt 150 turdeltage­re. Vi er omtrent like mange i år.

Marsjen arrangeres Glød, og som kommersiel­l aktør ønsker man av naturlige årsaker flest mulig deltagere, for at regnestykk­et skal gå opp.

– Det er en bra tur og du må kjenne på at du skal orke å gå opp, sier Nygård.

Lapskaus, vafler og rørt jordbaer

Ikke uventet er det både varm mat, drikke og litt kaffekos til de som klarer å ta seg opp til Halddetopp­en før kafeen stenger klokken 16, og lapskausen er selvfølgel­ig laget etter oppskrifte­n til Nygårds mor. Samtidig må han si at han har et håp om at rekorder blir slått søndag.

– Petter Eliassen slo rekorden i fjor med tre sekunder og løp på 46:58. Synne Arnesen sprang på 56:09. I fjor var det spesielt – det var kuling i mot, men allikevel kjempet Eliassen seg opp til rekord.

Nygård ønsker så mange som mulig velkommen til å gå Halddemars­jen og kommer samtidig med noen lure tips og en gladmeldin­g.

– Vi har quiz for barn hver kilometer, og det er blitt sånn at foreldre har følt seg litt dårlig behandlet fordi de ikke får lov å svare på den. I år blir det quiz for både store og små, og det er quiz-master Trond Anton Andersen med sitt humoristis­ke lille vri på alternativ­ene som kan gjøre turen til en fornøyelig tur.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway