Altaposten

Tester hørselen i barnehagen­e

– Støyen kan vaere like ille som på en byggeplass.

- Av Anastasiya Fedotova

Undersøkel­ser viser at hvert sjette barn har øresus som følge av støy, og hver fjerde barnehagea­nsatt opplever en hørselsska­de som følge av støy.

– Barnehagen er jo startet på livet for noen, og for andre er det et livslangt yrke. Fordi en av fire barnehagea­nsatte vil få en hørselsska­de jobber vi mot barnehager. Det er faktisk like mye støy i en barnehage, som det er på en byggeplass, forteller Eirin Monsen.

Hun har selv et barn med nedsatt hørsel, og er likeperson for foreldre til barn med høreappara­t.

Gjennom den nasjonale «Hvert øre teller»-kampanjen, skal Hørselshem­medes Landsforbu­nd (HLF) sette fokus på aktuelle tema knyttet til hørsel. Derfor tilbydde lokallaget seg å gjennomfør­e gratis hørselstes­ter på alle kommunale barnehager i Alta. Første barnehagen ut var Oterfaret.

Høye, skarpe lyder

Vivi-ann Boine er en av barnehagel­aererne som fikk testet hørselen sin av HLF. Hun ble positivt overrasket.

– Jeg regner med at noen av de som har jobbet lengre i barnehage har dårligere hørsel, for i enkelte perioder er det veldig mye støy, konstatere­r hun, som selv har fem år bak seg i yrket.

At det kan bli like mye støy i barnehagen, som på en byggeplass, kan hun bekrefte.

– I enkelte perioder kjenner man etter en dag på jobben at det er tungt. Det er mye høye, skarpe lyder, og mye skriking og skråling, forteller hun.

I de fleste yrker med mye bråk, blir det gjort tiltak for å ikke skade hørselen, men i en barnehage er ikke det alltid like enkelt.

– Det har ikke vaert snakk om å bruke øreplugger eller hørselsver­n. Man må jo høre det ungene sier, jeg tenker at om vi ikke lytter, går det utover barna. Derfor tror jeg mange av de som jobber i barnehage ikke vil bruke hørselsver­n, det går utover barna, mener hun.

 ??  ?? Trygve Nygård ved Glød Explorer gleder seg til Halddemars­jen søndag, da hundrevis av deltagere skal opp på toppen for å besøke Kristian Birkelands nordlysobs­ervatorium. (Foto: Dennis Bjerring)
Trygve Nygård ved Glød Explorer gleder seg til Halddemars­jen søndag, da hundrevis av deltagere skal opp på toppen for å besøke Kristian Birkelands nordlysobs­ervatorium. (Foto: Dennis Bjerring)
 ??  ?? Eirin Monsen forteller at HLF tilbyr barnehagen­e flere leker og andre verktøy for å holde lydnivået nede. (Foto: Anastasiya Fedotova)
Eirin Monsen forteller at HLF tilbyr barnehagen­e flere leker og andre verktøy for å holde lydnivået nede. (Foto: Anastasiya Fedotova)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway