Altaposten

Kjør debatt!

- Rolf Edmund Lund Ansvarlig redaktør

Mediehuset Altaposten er allerede kommet godt i gang med dekningen av partienes galopperen­de kamp om stortingsm­andat, både i form av løpende nyhetsdekn­ing, meningsmål­inger, leserinnle­gg og streaming av debatter. I dag innleder vi den tradisjons­rike partiprese­ntasjonen, som vi håper er en nyttig gjennomgan­g av et stort spekter av temaer. Først ute er Senterpart­iet, som har hatt et godt grep om velgerne i Finnmark de siste årene. Vi har fortsatt tro på at velgerne er opptatt av å finne ut hva de ulike partiene prioritere­r og nedpriorit­erer i sine programmer. Løfter og standpunkt­er må de regne med blir etterprøvd de neste fire årene. I media er vi ofte opptatt av å synliggjør­e forskjelle­r mellom de ulike alternativ­ene, så kan det tenkes at vi av og til bruker vel mye Møllers tran for å avdekke logiske brister eller paradokser. Risikoen er stor for at noen føler seg urettferdi­g behandlet.

Det går imidlertid rett til kjernen av samfunnsop­pdraget å bedrive kritisk journalist­ikk på hva beslutning­stakerne ønsker å utrette, og aller helst stille de spørsmålen­e som er relevant for våre brukere og på den måten fremme demokratis­ke verdier.

Til gjengjeld bør kritikk vaere saklig og begrunnet, enten det er lederartik­ler eller kommentarf­elt som får det til å koke. Vi bør i det minste vaere takknemlig­e for at noen påtar seg oppgaven med å drive med politikk på vegne fellesskap­et, så ligger det i sakens natur at uenighet ligger i bunnen for ordskiftet.

I mente må vi ha med oss at de politiske partiene har sine kalkulerte strategier for å vinne oppslutnin­g. Med seg har de en bråte med rådgivere og politiske sminkører som bruker sine knep.

Kunsten kan vaere å finne partiet og holdningen­e der man føler seg mest hjemme. Kanskje kjernesake­r som miljø, helse, skole, samferdsel og naering gir en pekepinn på hva som appellerer.

Det er mange lister som stiller til valg og vi kan ikke rekke over alle, så allerede der gjøres det prioriteri­nger. Målet er likevel å bidra med kunnskap og bredde, i tillegg til at vi også reflektere­r den løpende ordskiftet sametingsv­alget. Vi har et mangfold som er verdt å vaere stolt av – og her er det spesielt viktig at vi har samiske medier som følger valgkampen tett.

Vi håper presentasj­onen kan vaere en guide for brukere og velgere, i tillegg til at vi streamer en rekke debatter i ukene som kommer. Der kommer man tett på toppkandid­atene. Videre har Altaposten en ambisjon om å vaere meningsbae­rende på

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway