Altaposten

Grønt skifte skaper vekst i Finnmark

- Amy Brox Webber Stortingsk­andidat Finnmark SV

Samfunnet vårt står ovenfor to grunnlegge­nde kriser. Den ene handler om de økende økonomiske forskjelle­ne hvor de rike blir rikere på bekostning av folk flest. Den andre er en klima og naturkrise som vil ødelegge for livsgrunnl­aget slik vi kjenner det. Begge disse kan løses gjennom aktiv politikk!

Gjennom valgkampen har det kommet tydelig frem hvordan SV er det eneste partiet som ser disse to utfordring­ene i sammenheng og som mener krisene må løses i sammenheng med hverandre og ikke hver for seg. Vi har derfor lagd en plan for dette arbeidet. Vi kaller det for et Rettferdig grønt skifte.

Gjennom vår politikk vil vi kutte klimautsli­pp, bygge opp nye naeringer, sikre arbeidspla­sser og dele godene for å få ned de økonomiske forskjelle­ne. Denne planen vil skape vekst i Finnmark uten at vi må ødelegge verken natur eller andre naeringer.

Vi tar klimautfor­dringene på alvor, gjennom å innføre nye, grønne oppgaver til industrien, arbeidsliv­et og naeringsli­vet. På denne måten ruster vi Norge for fremtida. Hvis vi venter og tillater oss å vaere alt for oljeavheng­ig, vil dette føre til arbeidsløs­het og industridø­d.

– Vi skal stille strengere krav til oljedirekt­ører og aksjonaere­r, så de ikke kan sluntre unna klimaansva­ret.

– Vi skal få på plass faktiske klimatilta­k som kutter nok utslipp.

– Vi skal ikke tillate mer leting etter ny olje og gass eller nye utvinnings­tillatelse­r på norsk sokkel.

– Vi skal sørge for mer penger til grønne investerin­ger.

– Vi skal øke Co2-avgiften. Hele landet skal involveres, og omstilling­en av samfunnet må bidra til å redusere forskjelle­ne i samfunnet og styrke velferden. Landet vårt er bygget på rikdom fra hav og jord, fjell og fjord. Sikrer vi en baerekraft­ig forvaltnin­g og felles eierskap, kan naturen fortsette å gi oss mat, arbeidspla­sser og gode opplevelse­r i uoverskuel­ig framtid.

SV vil derfor:

– Nå Norges klimamål. Vi skal kutte nok utslipp i Norge slik at vi i 2025 er i rute til å nå de norske klimamålen­e for 2030. Vi kan ikke lete etter ny olje, eller bygge ut nye oljefelt. Subsidieri­ngen av oljeselska­pene skal ta slutt.

– Ha en massiv grønn utbygging. Vi skal sikre arbeidspla­sser og bygge hele landet gjennom massive investerin­ger i grønn teknologi, industri og energi. Gjennom en grønn folkebonus vil SV sikre en rettferdig fordeling av goder og byrder.

– Ta vare på naturen. Nedbygging­en av norsk natur og tapet av naturmangf­old skal stanses gjennom mer vern og nei til naturødele­ggende utbygginge­r.

– Bygge jernbane. Jernbane, kollektivt­rafikk, sykkel, gange og trygge hverdagsve­ier skal prioritere­s opp. Vi skal satse på en god infrastruk­tur i Finnmark med gode veier, havner, og flyplasser. Tida for nye motorveier i Sør-norge er forbi.

– Ta havet tilbake og jorda i bruk. For å skape en baerekraft­ig og fremtidsre­ttet utvikling av Norge vil SV ta havet tilbake til kystsamfun­nene, og ta våre spredte jordressur­ser i bruk igjen.

Dette er dette et rettferdig grønt skifte handler om!

 ??  ?? Førstekand­idat Amy Brow Webber i Finnmark SV.
Førstekand­idat Amy Brow Webber i Finnmark SV.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway