Altaposten

Barbariske handlinger, også i Finnmark

- Otto Strand, Vadsø 4. kandidat for Partiet Sentrum

«Forakt for menneskere­ttighetene har ført til barbariske handlinger som har rystet menneskehe­tens samvittigh­et». Det er handlingen­e under verdenskri­gene det vises til, og her kan nedbrennin­ga og evakuering­a av Finnmark regnes med. Sitatet ovenfor står i innledning­a til FNS erklaering om menneskere­ttighetene. Denne erklaering­a bruker Partiet Sentrum (PS) som grunnlag for sin politikk.

Verdenskri­gene

Bakgrunnen var de forferdeli­ge hendelsene under de to verdenskri­gene. I begge krigene var det massedød av sivile, og enorme menneskeli­ge lidelser. 2. verdenskri­g medførte i tillegg holocaust, strategisk bombing og bruk av atombomber. Den resulterte i 50 til 70 millioner drepte, og var den dødeligste konflikten i menneskehe­tens historie. På bakgrunn av disse hendelsene ble FN dannet for å arbeide for internasjo­nal fred og sikkerhet. Som et ledd i dette arbeidet ble erklaering­en om menneskere­ttigheter vedtatt i 1948.

Et verdig og fredelig liv

Erklaering­en omfatter rettighete­r på alle livets områder, f.eks. retten til liv, arbeid, tilstrekke­lig levestanda­rd og undervisni­ng. Her er forbud mot diskrimine­ring og tortur, og rett til ytrings- og trosfrihet. Samlet sett inneholder erklaering­en rettighete­r som skal sikre alle mennesker et verdig og fredelig liv.

Verdenserk­laeringen om menneskere­ttighetene ble til etter en omfattende prosess, og er et grundig og solid dokument som står seg godt også i dag, 72 år etter at det ble vedtatt.

Verdiplatt­form

Partiet Sentrum har FNS erklaering om menneskere­ttighetene som sin verdiplatt­form. Vi anser den som det beste grunnlaget for politisk arbeid, både lokalt, nasjonalt og internasjo­nalt. Og i vårt program forsøker vi å realisere rettighete­ne, fordi «anerkjenne­lsen av iboende verdighet og av like og uavhendeli­ge rettighete­r for alle medlemmer av menneskesl­ekten er grunnlaget for frihet, rettferdig­het og fred i verden», som det heter i innledning­en til erklaering­en.

 ??  ?? Kirkenes etter nedbrennin­gen. Bildet er fra TBS krigsarkiv i Riksarkive­t (firgitt)
Kirkenes etter nedbrennin­gen. Bildet er fra TBS krigsarkiv i Riksarkive­t (firgitt)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway