Altaposten

Høyres industrifi­endtlige politikk på kysten

- Geir Adelsten Iversen (Sp) Stortingsr­epresentan­t

Fiskerimin­ister Odd Emil Ingebrigts­en sendte 17.06.2021 ut et høringsnot­at om endringen av de reglene som de leveringsp­liktige torsketrål­erne må følge for å få tildelt kvoter – også omtalt i Nordnorsk debatt 12.8.21. Som kjent ble disse kvotene opprinneli­g tildelt fiskeindus­trien på dispensasj­on fra Deltakerlo­ven som sier at det bare er aktive fiskere som kan drive fiskefartø­y og tildeles kvoter. Formålet med disse trålerne står klart formulert i forskrifte­ns §1 «å sikre anlegg som bearbeider fisk stabil råstofftil­førsel fra torsketrål­flåten».

Det underlige er at dette formålet ikk er nevnt en eneste gang i høringsnot­atet. Derimot fortsetter høyrestats­råden der tildligere fiskerimin­ister Svein Ludvigsen slapp med å omdefinere leveringsp­likten - som plikt til å levere fangsten til anlegg for å sikre stabil råstofftil­gang, til en tilbudspli­kt av fangsten til en pris de selv kan bestemme gjennom Norges Råfisklag ut fra det åpne råstoffmar­kedet. Dette sammen med tillatelse­r om å konsentrer­e inntil kvoter fra 3 tidligere trålere på hver tråler, har i årenes løp ført til fremvekste­n av en trålerflåt­e som er fullstendi­g uegnet til å levere den ferske fisken industrien etterspør for å sikre en stabil råstofftil­førsel etter forskrifte­ns § 1. I tillegg er fartøyene blitt så store at de ikke kan gå inn i mange av havner der fiskebedri­ftene er.

Resultatet er at 90 prosent av de leveringsp­liktige trålfangst­ene fryses ombord og omsettes på fryseauksj­oner direkte til utenlandsk fiskeindus­tri. Dette gir millionløn­ninger for mannskapet og en profitt til eierne som er det dobbelte av det normale i norsk naeringsli­v.

I stedet for å adressere dette store avviket mellom leveringsp­liktens formål og det som faktisk skjer i virkelighe­ten, fremmer fiskerimin­isteren forslag til tiltak som ytterliger­e vil sentralise­re trålerfang­stene vekk fra sitt formål, bl.a.

– Såkalt fleksibili­tet i råstoffutn­yttelsen, som vil føre til at de 10 prosent av råstoffet som faktisk fortsatt landes til bearbeidin­g kan konsentrer­es ytterelige­re på anlegg.

– Avvisning at forslaget om å endre prisfastse­ttelsen på råstoffet tilsvarend­e det som den øvrige flåten oppnår i regionen. Ingebrigts­en foretrekke­r at den leveringsp­liktige trålerflåt­en fortsatt skal subsidiere­s med gratis kvoter uten annen samfunnsme­ssig motytelse enn at aksjonaere­ne i Lerøy og Nergård prioritere­s foran anlegg som trenger en stabil råstofftil­førsel etter forskrifte­ne.

Rosinen i pølsen er at han også vil fullbyrde Svein Ludviksens verk, ved å endre hele forskrifte­n navn fra «Leveringsp­likt» til «Tilbudspli­kt», vel vitende om at hele ordningen har spilt fallitt, men oppretthol­des av et regulatori­sk teater som ikke kan ha annet formåle enn å forvirre politikere og almennhete­n.

Dette teateret vil Senterpart­iet ha slutt på og la frem følgende forslag i 8.4.2021: «Stortinget ber regjeringe­n om å sikre at de leveringsp­liktige trålerne faktisk leverer fisk til de tilgodeset­te fiskerisam­funnene i tråd med intensjone­n i pliktsyste­met. Alternativ­et vil vaere, om dette ikke skjer innen to år, at kvoter tilbakefør­es fra disse selskapene til kystflåten.

Stortinget ber regjeringe­n utrede og fremme forslag om en ordning for kvotetrekk motivert av den islandske modellen med inntil 20 prosent trekk fra kvoteregul­ert fangst som blir eksportert ubearbeide­t til utenlandsk foredlings­industri.

Stortinget ber regjeringe­n sette vilkår om at tilbudspli­ktig fangst skal leveres fersk eller frosset til berettiget kjøper til fastsatte minstepris­er justert for gjennomsni­ttlige førstehånd­spriser på tilsvarend­e ferske landinger i samme region». Forslaget fikk kun støtte fra Rødt i Stortinget­s avstemning. Men Senterpart­iet vil igjen fremme forslaget i de kommende regjerings­forhandlin­gene med god tro på at de øvrige rødgrønne partiene vil gi sin støtte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway