Altaposten

Faste, hele stillinger

- Ole I. Hansen Medlem i Samfunnspo­litisk utvalg Fagforbund­et Finnmark

Titusener av arbeidstak­er jobber deltid, men ønsker seg større stilling. Det store flertallet av dem er kvinner. Kampen for heltid er også en likestilli­ngskamp.

I dag jobber over halvparten av de ansatte innenfor helse- og omsorg deltid. I Finnmark er bare 22 prosent av utlyste helsefagar­beiderstil­linger i 2021 lyst ut som 100 prosent. Mange som er avhengig av disse tjenestene er i en fase av livet der trygghet og kjente personer å forholde seg til er viktig. Flere heltidssti­llinger gir bedre stabilitet, omsorg og kvalitet.

Fagforbund­et vet at flere hele faste stillinger gir mer trygghet for ansatte, bedrer likestilli­ngen og gjør rekrutteri­ng enklere. På kjøpet får man bedre kvalitet på tjenestene.

Den borgerlige regjeringe­n har gjort det mye letter å ansette folk midlertidi­g i stedet for fast, dette synes Fagforbund­et er svaert uheldig. Konsekvens­en er at i utallige bransjer og arbeidspla­sser har ufrivillig deltid blitt vanligere og vanligere samtidig som flere og flere opplever at de må stå med mobilen i hånda og vente på vakta som kan finansiere neste middag. Dette gagner ikke vanlige folk, det gagner ikke samfunnet og det gagner ikke økonomien som helhet. Den eneste gruppa det gagner er selvsagt de absolutt rikeste i Norge.

Viktige argumenter for hel stilling er høyere inntekt, bedre pensjon, forutsigba­r hverdag der man slipper å jakte ekstra vakter og jobb, og ikke minst mulighet for banklån til bolig, og for å kunne etablere seg. Et annet viktig punkt er rekrutteri­ng og stabiliser­ing, hele stillinger lokker mer enn deltid.

Fagforbund­et i Finnmark mener at vi må tilbake til at fast stilling skal vaere hovedregel, og ikke unntaket. For å få dette til må vi få en ny regjerning. Husk dette på valgdagen; stem rødgrønt.

 ??  ?? Ole Ingvald Hansen i Fagforbund­et mener hele stillinger må vaere hovedregel­en.
Ole Ingvald Hansen i Fagforbund­et mener hele stillinger må vaere hovedregel­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway