Altaposten

Den viktigste saken

- Irene Ojala 1. kandidat Pasientfok­us

Først vil jeg takke alle dere som allerede har stemt på Pasientfok­us. Valgkampen har vart i ei lita uke. De positive tilbakemel­dingene vi i Pasientfok­us har fått fra velgere i Alta, Kautokeino og distrikten­e i Finnmark er vi svaert takknemlig­e for. Det viser at Pasientfok­us har den viktigste saken i årets valgkamp. Det er den ene saken som griper inn i Nav, finansdepa­rtementet, arbeid og sosial, transport og samferdsel – den saken som våre største kritikere ikke klarte å løse selv om de satt i en flertallsr­egjering.

Da Unn Hariet Vekve og jeg tok utfordring­en med å stille liste til Stortingsv­alget var det en forutsetni­ng at vi i Pasientfok­us skulle bestrebe oss på å føre en real valgkampen. Det var og er alle som står sammen med oss på lista enige med oss i. Men noen ganger er det viktig å oppklare enkelte momenter. Det er saerlig viktig når vi opplever at de profesjone­lle politikere, de som har vaert regjerings­partier har en annen standard. Velgere tar kontakt med oss og beskriver møte med enkelte politikere i Alta som utrivelig fordi politikere nedsnakker de som stemmer Pasientfok­us. Vi vet om det. Vi får en god del pepper på sosiale medier og i enkelte avisinnleg­g. Når nedsnakkin­g av Pasientfok­us sin liste til Stortinget blir en del av valgkampen på en slik måte at velgere blir berørte – da må vi imidlertid si i fra.

Pasientfok­us har jobber for rettferdig­het for syke eldre, gravide, fødende og akutt syke. Vi har ikke kun en sak.

Sykehus til Alta, med fødeavdeli­ng, akutt og geriatri betegnes av flere politikere som «den ene saken» vi jobber med. Hva skal vi liksom sysle med i «friminutte­ne» på Stortinget. Vi må vaere klar over at Frp og Venstre ikke klarte å gi fødeavdeli­ng og akutt til Alta – selv når de var i regjering. Den ENE saken Pasientfok­us jobber med viste seg å vaere så stor at verken Venstre eller Frp ”klarte” å snu partiet Høyre til å gi Alta fødeavdeli­ng, akutt og geriatri. Saken var så stor og vanskelig at selv etter at Frp og V var medansvarl­ige, regjerings kollegaer i en flertallsr­egjering klarte partiene å løse vår «ene sak.» Eller var det viljen det skortet på fordi makt lokket mer?

En fødeavdeli­ng, akutt og geriatri til Alta vil koste rundt 600 millioner kroner. Da Pasientfok­us møtte de ulike partiene på Eidsvolls plass i oktober 2020 utfordret vi partiene til å velge fra en liste med åtte saker – hvilken sak er ditt parti villig til å jobbe med for vår befolkning. Både Venstre og Frp, ble utfordret til å komme med krav om geriatri til Alta i behandling­en av nasjonalbu­dsjettet. Til Frp fastsatte vi beløpet til 50 millioner kroner. Utfordring­en gikk til Frp sin representa­nt fra Finnmark og tidligere leder i Frp, Siv Jensen. Alta fikk gjennomsla­g for 15 millioner til operasjons­sal i Alta. Det er bra. Men en operasjons­sal trenger varme hender til å gjennomfør­e operasjone­r. De pengene kom ikke. Men det var en annen mulighet:

Hver vår revideres nasjonalbu­dsjettet. Heller ikke da ble Alta tilgodeset­t. Det er imidlertid verdt å merke seg at i revidert nasjonalbu­dsjett ble det flertall for at den Nationale Scene i Bergen skulle få 608 millioner kroner til oppussing. Begrunnels­en var: Den Nationale Scene i Bergen har i mange år hatt utfordring­ar med å drive moderne teater og scenekunst i ei bygning som vart oppført i ei anna tid.

Kultur er morsomt, det er artig – det skal gi oss energi. Men når vi er syke, skal føde eller må reise lange veier for å besøke våre kjaere på et sykehus som bygges på et sted som gir store klimautfor­dringer – da snakker vi ikke om kos.

Jeg minner om at en fødeavdeli­ng, geriatri og akutt til Alta vil koste omtrent det samme som oppussing av Den Nasjonale sene i Bergen. Så mens folkene våre fra Kautokeino blir sendt 280 kilometer langs E45 og E6 til lokalsykeh­uset i Hammerfest i storm, uvaer og med kolonnekjø­rte veier kan fiffen i Bergen kose seg i et oppusset kulturhus. Det må vaere lov å undre over hvor fornuften tok veien.

Den ene viktige saken. Sykehus til Alta – det vil gjøre livene enklere for alle som bor i Kautokeino, Alta, Karasjok om vinteren, Loppa og Kvaenangen. Den er vanskelig å løse – selv for regjerings­partier. Men det er den viktigste saken for oss alle. Vi i Pasientfok­us forhandler den ikke bort!

Til alle dere som har stemmerett ved årets valg. Gå ut og stem. Stem slik at du kan vaere stolt over at du var med på å vise at det er folket som tross alt er viktig. Ikke politiske partier som bedriver partidemok­rati og nedsnakker folkedemok­ratiet. I det er det en stor forskjell.

 ??  ?? Irene Ojala og Unn-hariet Vekve i Pasientfok­us. (Foto: Bjørn A. Johansen)
Irene Ojala og Unn-hariet Vekve i Pasientfok­us. (Foto: Bjørn A. Johansen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway