Altaposten

Sp, SV og Ap bekrefter at de vil fjerne mandat

- Trine Noodt, 1.kandidat Venstre i Finnmark og fylkespoli­tiker Børre St. Børresen, 11.kandidat Venstre i Finnmark og kommunepol­itiker

De tre gruppelede­rne for SV, Sp og Ap i Norges nordligste (og viktigste) fylkesting har skrevet et forsvarsin­nlegg i Altaposten 12.august. Der forsøker de å forklare hvorfor de har vaert med å legitimere at Finnmark mister et stortingsm­andat fra 2025. Det ender med en bortforkla­ring. I sitt forsvar for å gå med på å fjerne et stortingsm­andat fra Finnmark, innrømmer de tre gruppelede­rne at de ga opp.

De skriver: «For å sikre Finnmark sin representa­sjon har vi i behandling­en i fylkesting­et støttet at det lovfestes et slikt minimumsta­ll, og valgt å støtte et forslag som realistisk sett kan få flertall i Stortinget».

De tre gruppelede­rne ser ut til å ha misforståt­t lovforslag­et ganske kapitalt. I det enstemmige forslaget fra Valglovutv­alget står det at Grunnloven­s § 57 tredje til femte ledd skal lyde: «Alle valgdistri­kter skal ha minst fire mandater. Mandatene skal fordeles mellom valgdistri­ktene hvert fjerde år. Naermere bestemmels­er om hvordan mandatene skal fordeles mellom valgdistri­ktene, fastsettes ved lov.»

I tabellen på side 97 går det også helt klart fram at minsteanta­ll mandater fra hvert av 19 valgdistri­kt vil gi 4 fra Finnmark – inkludert utjevnings­mandat. Dette kan ikke de rødgrønne i Troms og Finnmark fylkesting snakke seg bort fra.

Så hva er «realistisk» å få flertall for, SP, SV og Ap? Er det å blindt godta det valglovutv­alget i Oslo har kommet med?

Eller er det å bruke den makta kommune- og fylkespoli­tikere har? Fylkesting­et kunne nemlig fremme sin ønskede politikk gjennom høringsrun­den.

Dette forslaget ble lagt fram av oss i Venstre i Troms og Finnmark fylkesting, og ble nedstemt der av SP, SV og Ap: «Ingen av de 19 valgdistri­ktene skal ha faerre enn 5 mandater, inkludert utjamnings­mandater. Dersom Stortinget vedtar faerre enn 19 valgdistri­kt fra 2025, skal ingen av de sammenslåt­te valgdistri­ktene i sum ha faerre mandater enn distrikten­e hadde ved valget 2021.»

Samme forslag ble fremmet i Tana kommunesty­re av Monica Balto Anti (V) og ble enstemmig vedtatt! Hadde alle kommuner her nord, samt det politiske flertallet i Troms og Finnmark fylkesting vedtatt det samme kravet om minimum 5 representa­nter, kunne det faktisk blitt vektlagt av Stortinget!

Da ville Finnmark beholdt sine 5 stortingsm­andat fra 2025! Om Troms og Finnmark ble et valgdistri­kt samlet ville vi beholdt dagens 11 fra 2025. I stedet kan dette ende med at Troms og Finnmark kun har 8 mandater igjen inkl. utjevning. Og dette sier SP, SV og Ap seg fornøyd med?

For Venstre handler dette om makt og innflytels­e. Derfor er vi svaert skuffet over at SP, SV og Ap som jevnlig snakker om hvor viktig det er å ha makt, svikter i avgjørende øyeblikk.

Disse partiene er altså ikke i stand til å styre vår fylkeskomm­une. Det gjenstår et siste håp: At Stortinget ikke gjør endelig vedtak om 4 mandater som minstetall i denne perioden (det er det eneste alternativ­et som er fremmet i Stortinget), men venter til neste for da å ende på 5. Da har Finnmark 5 mandater også i 2025 og 2029.

Her må velgerne i Finnmark som ikke ønsker en reduksjon i innflytels­e, stemme på Venstres toppkandid­at som har stått på for å beholde 5 stortingsm­andater i Finnmark. Det vil vaere et kraftig og forståelig signal fra Finnmark til Stortinget.

De tre gruppelede­rnes underlige angrep på regionrefo­rmen blir besvart i eget innlegg.

 ??  ?? Trine Noodt og Børre Steinar Børresen er langt i fra betrygget etter svaret fra de tre gruppelede­rne i Ap, SV og Sp. (Foto: Aron Braestrup Løsnes)
Trine Noodt og Børre Steinar Børresen er langt i fra betrygget etter svaret fra de tre gruppelede­rne i Ap, SV og Sp. (Foto: Aron Braestrup Løsnes)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway