Altaposten

– Absolutt ikke godt nok å tilby avkrysning­slister

-

Forrige uke kunne Altaposten fortelle at valglister til sametingsv­alget ikke var på plass til forhåndsst­emmingen.

Feil i adresselis­tene gjorde også at valgmateri­ell måtte returneres. Fra Kautokeino alene har Nordkalott­folket mottatt naermere 400 returer på grunn av feil i gateadress­e og postnummer, adresser som er hentet direkte fra Sametinget­s utsendte adresselis­ter. Nordkalott­folket reagerer.

– Det virker som man ikke har kontroll på valggjenno­mføringen til tross for at Sametinget har fått ekstra ressurser til å forberede og gjennomfør­e valget. Sametinget­s likegyldig­het er svaert talende når man fra Sametinget­s side henviser til avkrysning­slister med partinavn i stemmeloka­lene, sier nestleder Kjellrun Wilhelmsen. Hun minner om at folkevalgt­e er personlig valgt.

– Det er derfor vi nominerer personer på lister og ikke bare partinavn. Det er absolutt ikke godt nok å tilby avkrysning­slister. Til tross for at Sametinget ble gjort oppmerksom på feil i adresselis­tene, og store mengder returer fra Kautokeino allerede i forrige uke, kan vi ikke finne noe informasjo­n om problemet eller løsning på dette. Dette er rett og slett altfor dårlig. Dette er en skandaløs håndtering av sametingsv­alget 2021, mener Wilhelmsen, som krevet opprydding i kaoset.

Plenumsled­er Tom Sottinen (Ap) sa til Altaposten forrige uke, at feilen ikke får noen innvirknin­g.

– Det er beklagelig at Skatteetat­ens

systemer ikke har fungert når det gjelder valgmannta­llet. Det er likevel slik at ingen velger kan avvises fordi de ikke står i manntallet. Alle skal kunne stemme til alle valg, og dette gjelder også sametingsv­alget, sier Sottinen.

Tirsdag ble det klart at Sametinget har innkalt til hastemøte med Valgdirekt­oratet og Skatteetat­en onsdag.

– Det er feil i et omfang vi aldri tidligere har opplevd. Det er alvorlig for sametingsv­alget og omdømmet vårt. Velgerne skal kunne stole på oss, sier Sottinen.

 ??  ?? Det er oppdaget mange feil og mangler i adresselis­tene som brukes til utsending av valgmateri­ell. (Foto: Nordkalott­folket)
Det er oppdaget mange feil og mangler i adresselis­tene som brukes til utsending av valgmateri­ell. (Foto: Nordkalott­folket)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway