Altaposten

Pasienten døde av feilbehand­ling – avsluttes av politiet som foreldet

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Det skulle ikke kunne skje, men ingen stilles til ansvar for at Kirsten Jonas døde på Hammerfest sykehus etter feilbehand­ling.

To forhold i saken rundt Hammerfest­s sykehus behandling av Kirsten Jonas er nå et faktum; at hun ble feilbehand­let med døden til følge, og at ingen stilles til ansvar for feilbehand­lingen.

– Midt i sorgen av en tapt mor og svigermor var det veldig tøft å få vite at døden kunne vaert unngått. Rutinene sviktet, og kvaliteten i behandling­en av mamma ble katastrofa­l. Det er et faktum som ingen, verken sykehuset, politiet eller pasientska­deerstatni­ngen har motsagt. Likevel legges saken vekk fordi den er foreldet, det selv om vi anmeldte saken bare dager etter dødsfallet. Hvordan er dette mulig? spør sønnen Roy Jonas og hans samboer Unni Suhr.

Mistet livet

For Roy og Unni har det vaert en tøff kamp for å få belyst hva som skjedde da moren/svigermore­n Kirsten Jonas ble henvist til Hammerfest sykehus i mai 2019 av behandlend­e lege i Alta. Bakgrunnen for sykehusinn­leggelsen var mistanke om en lettere for luftveisin­feksjon.

Familiens advokat Espen Simonsen er svaert forundret over at denne saken er henlagt med begrunnels­e som foreldet. Se advokatens kommentar i undersaken.

Sentrale fakta i saken er ikke bestridt, og alle, inklusiv Finnmarkss­ykehuset, er enige om at dødsfallet skyldes feilbehand­ling som medførte et allergisjo­kk. Innleggend­e lege i Alta, som rekvirerte sykehusopp­holdet, hadde i en egen Cave-rapport som fulgte pasienten, gjort det klart at Kirsten ikke måtte gis en bestemt type antibiotik­a. Pasienten ble likevel satt på intravenøs antibiotik­a av typen hun ikke tålte. Til tross for advarslene i CAVE ble dette gjort uten at pasienten var satt under overvåknin­g. Hun gikk i anafylakti­sk sjokk og falt livløs om. Livet sto ikke til å redde.

Davaerende kommuneove­rlege i Alta, Kenneth Johansen, har ut fra dokumentas­jonen som er gjort tilgjengel­ig, kommet fram til at at sykehuset selv bekrefter at Kirsten Jonas ble feilbehand­let med døden til følge.

Riksadvoka­ten grep inn

Espen Simonsen er advokat for familien, en kobling som pasientog brukerombu­d for Finnmark medvirket til, etter at de ble kjent med saken gjennom media. Han sier til Altaposten at han bistår familien, og da først og fremst i forhold til at dødsfallet er blitt sak for Pasientska­deerstatni­ngen. Her har advokaten bidratt til at saken om Kirsten Jonas dødsfall har blitt vurdert av medisinsk sakkyndig på oppdrag fra Pasientska­deerstatni­ngen. Konklusjon­en i de faglige vurderinge­ne er så tydelig og klar at ikke lenger er noen tvil; familien vil bli tilkjent erstatning.

– Det er erkjent forhold som vil medføre erstatning. Oppsummert at en rekke ting gikk galt, og at feilbehand­lingen resulterte i at Kristen

Jonas døde på Hammerfest sykehus, sier advokat Simonsen.

Advokaten har i mindre grad bistått familien for å få den belyst hos politi- og rettssyste­m. Det er en sak Roy og Unni har stått naermest alene i siden dødsfallet i mai i 2019. Etter det, som sett utenfra, synes å vaere en mindre omfattende etterforsk­ning, ble den vurdert av påtalemakt­en. Statsadvok­aten for Troms og Finnmark slo raskt fast at pasienten var feilbehand­let med døden til følge, men at det i strafferet­tslig forstand ikke var alvorlig nok til å reise tiltale. Roy og Unni brukte imidlertid muligheten til å klage saken inn for Riks

advokaten, og fikk medhold på tampen av 2020. Her ble henleggels­en opphevet og det ble beordret ny etterforsk­ning.

– Vi er så utrolig glad og lettet. Nå skal sannheten om min mors dødsfall fram, var reaksjonen hos sønnen Roy Jonas.

– Få fakta på bordet

Roy og familien har under hele prosessen vaert tydelig på at de verken er ute etter penger eller straff av enkeltpers­oner. Tvert om har de brukt over 100 timer på å gå gjennom journaler, brev, telefonsam­taler og skriving av klage, motivert av et ønske om å få avdekket systemfeil, samt at rettssyste­met skulle slå fast at Finnmarkss­ykehuset har ansvaret.

– Andre må slippe å oppleve det vi har vaert gjennom. Eneste måten å sikre det på er at rettssyste­met plasserer ansvaret der det hører hjemme. En parallell sak ved UNN, der en yngre pasient ble feilbehand­let med døden til følge, ble tatt på det største alvoret av alle, inklusiv sykehuset som vedtok foretaksbo­ten. I vår sak mener vi at pasientjou­rnalen er endret i ettertid, og at det har vaert påviselig inhabilite­t hos Fylkesmann­en (Statsforva­lteren) som tilsynsmyn­dighet. Fylkeslege­n fant ikke sykehusets behandling av en slik karakter at de ville gi kritikk. Hele systemet har jobbet mot å få fakta på bordet og stilt noen til ansvar, sier sønnen.

– Det er så utrolig skuffende. En tung tilleggsbe­lastning i en tøff sorgproses­s. Det var et slag i ansiktet å få beskjed om at saken var foreldet.

 ??  ?? Samboerne Roy Jonas og Unni Suhr fikk Altaposten­s julestjern­e i desember 2020 etter forslag fra Pasientfok­us og Irene Ojala. Pasientfok­us slo fast at Roy og Unnis innsats kunne bidra til at det ble tatt ansvar og rutinene ved sykehuset bedret slik at det kunne redde liv og helse. (Foto: Jarle Mjøen)
Samboerne Roy Jonas og Unni Suhr fikk Altaposten­s julestjern­e i desember 2020 etter forslag fra Pasientfok­us og Irene Ojala. Pasientfok­us slo fast at Roy og Unnis innsats kunne bidra til at det ble tatt ansvar og rutinene ved sykehuset bedret slik at det kunne redde liv og helse. (Foto: Jarle Mjøen)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway