Altaposten

– Burde vaert ferdig etterforsk­et før foreldelse­sfristen

Familiens advokat er skuffet og overrasket.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Advokat Espen Simonsen, som bistår familien Jonas har følgende kommentar til henleggels­en, basert på at den er foreldet:

– Mitt engasjemen­t har vaert opp mot Norsk pasientska­deerstatni­ng, men familien har holdt meg orientert om politisake­n. Jeg er svaert overrasket når jeg nå får høre at politiet har henlagt saken som foreldet.

– Riksadvoka­ten fant at det var grunnlag for videre etterforsk­ning og ny påtaleavgj­ørelse, og det er åpenbart forutsatt at dette skulle gjennomfør­es før saken var foreldet. Med et tidsperspe­ktiv på to år fra dødsfallet og over seks måneder fra

Riksadvoka­tens omgjøring, skulle det normalt vaere greit med tid.

Foreldet

I et brev fra politiadvo­kat Hilde Strømme ved politiet i Finnmark nå i august, vises det til at familien er orientert om at saken er foreldet. Dermed kan ikke Finnmarkss­ykehuset, eller andre, straffefor­følges. Saken ble foreldet i mai 2021, samtidig som den var under etterforsk­ning hos politiet. I brevet til Roy Jonas heter det:

«Underretni­ng om henleggels­e Det vises til undersøkel­sessak hos politiet etter at din mor Kirsten Nilsen Jonas døde i mai 2019 og tidligere korrespond­anse i saken, senest ved telefonsam­tale i dag 6. august. Som jeg sa på telefonen har Troms og Finnmark statsadvok­atembeter vurdert saken på nytt og kommet til at saken nå er foreldet.

Årsaken til dette er at loven som eventuelt kunne vaert aktuell på forholdet er lov om helseperso­nell m.v. hvor straffen er bøter eller fengsel i inntil tre måneder, jf. § 67 i denne loven. For forhold som har denne strafferam­men har lovgiver satt en foreldelse­sfrist på to år fra forholdet skjedde, jf. straffelov­en § 86 første ledd bokstav a). Dette innebaerer at forholdet var foreldet i mai 2021. Jeg beklager dette.»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway