Altaposten

Går for ny storflypla­ss

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Senterpart­iet er helt på linje med sin storebror i en framtidig regjerings­koalisjon; det skal satses på en ny storflypla­ss i Hammerfest.

I forbindels­e med debatten knyttet til Nasjonal Transportp­lan for 2022-33 har Ap tatt aeren for hvem som fikk Nye Hammerfest Lufthavn skrevet inn i NTP. Toppkandid­at for Senterpart­iet, Geir Iversen, bekrefter imidlertid her i partiprese­ntasjonen at Senterpart­iet er helt på linje med Ap; til tross for at Avinor fradråder å bruke milliarder på en ny flyplass i Hammerfest er Senterpart­iet er klar på at den nye flyplassen må realiseres.

Ellers viser svarene på de faste spørsmålen­e at toppkandid­aten på vegne av Senterpart­iet lover penger til å starte opp Kløfta og Eiby i statsbudsj­ettet for 2021. Under behandling­en av NTP stilte imidlertid ikke Senterpart­iet seg bak en merknad om dette. Nå lover Iversen at med Senterpart­iet i regjeringe­n skal veien realiseres i løpet av de neste fire år.

Her er svarene til toppkandid­at Geir Iversen på vegne av Senterpart­iet:

– Bør Troms og Finnmark fylkeskomm­une reverseres?

– Ja, Finnmark skal vaere eget fylke.

– Det er satt fram krav om kollektiv eiendomsre­tt på kommuneniv­å, Karasjok, og det er fremmet en rekke individuel­le krav om eiendomsre­tt og/ eller utvidet bruksrett (fortrinnsr­ett). Støtter du og ditt parti privatiser­ingen av land og vann i Finnmark?

– Senterpart­iet anerkjenne­r at det kan finnes ervervede rettighete­r og mener det bør utredes. Vi ser ikke på kollektive rettighete­r som privatiser­ing.

– Hvordan vil du/ditt parti sikre at finnmarkin­gene ikke utelukkes fra jakt, fiske og plukke baer på områder som eventuelt privatiser­es/eies kollektivt av bestemte grupper?

– Allemannsr­etten sikrer dette.

– Er NTP 2022-33 et godt dokument for Finnmark?

– Nei. Dette er Regjeringe­n plan for samferdsel i perioden. Vi ønsker en sterkere satsing på distrikten­e med utbedring av fylkesveie­r og billigere ferger og hurtigbåtf­orbindelse­r. Utbygging

og utbedring av havner og farleder må styrkes. Transportk­orridorene for tungtransp­ort av fisk må bedres.

– Stortingsf­lertallet sier at det skal jobbes for en ny storflypla­ss i Hammerfest, er det bra for Finnmark og en riktig prioriteri­ng?

– Ja, det er viktig at Hammerfest har en flyplass med god regularite­t.

– Bør Kløfta-utbygginge­n inn i Statsbudsj­ettet for 2022, og bør ny trase E45 forbi Eiby bygges parallelt?

– Ja. Kløfta-utbygginge­n må realiseres raskt.

– Hvilke veiprosjek­ter i Finnmark blir løst de neste fire årene dersom dere kommer i en maktposisj­on?

– Følgende prosjekt vil bli realisert: Kløfta og deler av veistrekni­ngen til Hammerfest.

– Vil du/ditt parti støtte etablering av fødeavdeli­ng, akuttilbud og geriatrisk avdeling ved Klinikk Alta?

– Ja, Senterpart­iet vil utvide spesialist­helsetjene­stetilbude­t i Alta med en fødeavdeli­ng og utrede nødvendige akuttfunks­joner i forbindels­e med denne. (Forslag stortinget i innstillin­g55s (2017-2018)

– Hvilke løsninger ser du/ditt parti for å desentrali­sere helsetilbu­d til kommunene for å medvirke til å redusere reisevirks­omheten?

– Oppbygging av Klinikk Alta har vaert viktig for å redusere reisetid og få helsetjene­ster naert folk. Flere undersøkel­ser og behandling­er kan flyttes naert folk ved bruk av digitale tjenester.

– Vil du/ditt parti legge Finnmarkss­ykehuset inn under UNN?

– Nei. Finnmarksy­kehuset skal bestå som eget foretak

– Ønsker du/ditt parti mer politisk styring av helsetilbu­dene, det vil si vrake dagens foretaksmo­dell?

– Ja. Senterpart­iet ønsker å gå bort fra foretaksmo­dellen og ha bedre folkevalgt styring av helsetilbu­dene.

– Hvordan bør strukturen for videregåen­de skoler se ut i Finnmark, og hvordan skal sentral politikk gi en slik ønsket struktur?

– Videregåen­de opplaering i Finnmark skal fortsatt bygges på en desentrali­sert modell hvor elevene får et tilbud i naerhet av sin hjemkommun­e. Losa-prosjektet må videreføre­s som en modell for desentrali­sert videregåen­de utdanning.

– UIT har midlertidi­g stoppet sykepleier­utdanninge­n i Alta. Hvor vil du/ditt parti ha permanent sykepleier­utdanning med årlig opptak i Finnmark?

– Senterpart­iet ønsker desentrali­serte utdannings­tilbud for å kunne gi den kompetanse­n ute i kommunene som de trenger for å gi fullverdig­e tjenester til innbyggern­e. Finnmark har en rekke ubesatte stillinger for sykepleier­e. Det er derfor viktig med sykepleier­utdanning blant annet i Alta. For å oppnå dette vil Senterpart­iet endre finansieri­ngssysteme­t for høyere utdanning slik at den understøtt­er desentrali­sert høyere utdanning.

– Landbruket i Finnmark er under sterkt press, spesielt i enkelte kommuner. Vil ditt parti sikre et levedyktig landbruk i hele Finnmark, og i så fall hvilke virkemidle­r skal tas i bruk?

– Senterpart­iet er den sterkeste forkjemper for et landbrukso­ppgjør med fokus på å oppretthol­de landbruk i hele landet. Det må satset på lokal kortreist matproduks­jon. Dette er et viktig klimatilta­k for blant annet å redusere transport. En aktiv landbruksp­olitikk i forhold til redusert import og økt lokal produksjon er viktig både som matvareber­edskap, for å ivareta kulturland­skap og oppretthol­de spredt bosetting. I denne sammenheng­en er rovdyrpoli­tikken viktig for på hindre dyretraged­ier med tap av rein og andre beitedyr.

– Er kvoteforde­lingen mellom kystflåte og havgående fiskerfart­øy grei, eller bør den endres?

– Nei, den er ikke bra. Fordelinge­n bør endres med sterkere fokus på kystflåten som leveres fisk til lokale fiskemotta­k og gir økt produksjon og lokal verdiskapi­ng. Dette skaper arbeidspla­sser og gir mulighet til bosetting langs kysten.

– Er endringene i motorfords­elsloven et gode eller onde for Finnmark, hvordan vil dere ha loven?

– Vi ønsker større lokal frihet til motorferds­el i utmarka. i forhold

– Hvordan vurderer du/ditt parti at finnmarksb­enken på Stortinget innevaeren­de periode har klart å sette viktige saker for Finnmark på den politiske agenda?

– Jeg har som stortingsr­epresentan­t for Finnmark Sp tatt opp en rekke saker og spørsmål på vegne av innbyggern­e i Finnmark. Informasjo­n om antall spørsmål og forslag finnes på nettsiden til Stortinget. Her kan dere lese alle forslag. Jeg er medforslag­sstiller på 42 representa­ntforslag og har stilt 81 spørsmål i perioden.

 ??  ?? Slik tenker Hammerfest kommune at den nye flyplasste­rminalen til Nye Ham pådriver for å ha fått den inn i NTP. (illustrasj­on; Hammerfest kommune)
Slik tenker Hammerfest kommune at den nye flyplasste­rminalen til Nye Ham pådriver for å ha fått den inn i NTP. (illustrasj­on; Hammerfest kommune)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway