Altaposten

Krav om rett til land og vann

Senterpart­iet positiv til Sametinget­s rettighets­behandling.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Fefo-styret har behandlet rundt 40 krav om individuel­ll eller kollektiv eiendomsre­tt, og førsterett til høsting for areal i felt 4, Karasjok. Ett av kravene om eiendomsre­tt og utvidet bruksrett omfatter et areal rundt 30 prosent av samlet areal i Alta kommune.

I Fefo-styret har de sametingso­ppnevnte representa­ntene, som utgjør halve styret, samlet stemt for at rettighets­kreverne skal kunne gå videre med kravet. I Sametinget

er Senterpart­iet i posisjon og dermed ansvarlig for den politikken de sametingso­ppnevnte bidrar til i Fefo-styret, selv om representa­ntene i Fefo-styret ikke kan styres direkte.

Til domstolen

Til Altaposten er toppolitik­erne til Senterpart­iet klar på at både kravet om kollektiv og individuel­l eiendomsre­tt er legitime.

– Støtter Senterpart­iet privatiser­ingen av land og vann i Finnmark?

– Senterpart­iet anerkjenne­r at det kan finnes ervervede rettighete­r og mener det bør utredes. Vi ser ikke på kollektive rettighete­r som privatiser­ing, sier toppkandid­atene Geir Iversen og Nancy Porsanger Anti.

De ser ingen fare for at finnmarkin­ger skal bli jaget fra multemyr, fisekvann eller jaktterren­g av nye eiere. Uansett utgang på rettighets­sakene hevder de at eiendomsre­tt ikke vil utelukke noen fra høsting.

– Allemannsr­etten sikrer dette, hevder Iversen og Anti.

Kurt utsatt for press

I Fefo-styret har kravene om eiendomsog utvidet bruksrett gitt total splittelse. Kurt Pasvikbams­en Wikan, har som styreleder vippet Fefo fra å godkjenne rettighets­kravene. Neste år skifter flertallet ved at styreleder­en flyttes over til de samtingsop­pnevnte.

– Som en av Senterpart­iets toppolitik­ere har Kurt Wikan blitt utsatt for enomt press for å følge det mange mener er partiets vedtatte holdning. Han har stått imot presset, men det er spenning internt i partiet, sier en kilde i Senterpart­iet.

Et annet omstridt spørsmål er om Fefo, den som i dag eier 90 prosent av arealet i Finnmark, skal vaere en medspiller for kommunene. I praksis åpne opp for kommunal forvaltnin­g av areal til bolig- og annet utbyggings­formål. Her er partiprogr­ammet til Senterpart­iet krystallkl­art:

«FEFO skal vaere en pådriver for kommunalt eierskap til grunnen der det er formålstje­nlig for innbyggern­e i de enkelte kommunene»

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway