Altaposten

Gir million til Nussiraksj­onister

Millionaer Odd Viggo Mølmann med en formue på 160 millioner kroner gir èn million kroner til aksjonen mot gruven Nussir.

- Av Rune Ytreberg, itromsø

Finnmarks rikeste gir en million kroner til Nussir-demonstran­tene, øremerket en eventuell rettssak. – Det beste er å gi demonstran­tene håp og sette miljø i fokus. Jeg håper pengegaven gir trygghet, sier Odd Viggo Mølmann.

– Det beste er å gi de unge menneskene håp, og å sette miljøet i fokus. Jeg håper pengegaven kan gjøre de litt tryggere.

Det sier millionaer Odd Viggo Mølmann, som i fjor toppet formueslis­ten i Finnmark med en formue på 160 millioner kroner.

En lenkegjeng med aksjoniste­r fra Natur og Ungdom har i flere måneder holdt leir og stanset anleggsarb­eidene til selskapet Nussir ASA, som skal anlegge kobbergruv­e og dumpe avfallet i Repparfjor­den i Finnmark. Demonstran­tene risikerer både bøter og søksmål, og Mølmann dro selv til leiren for å fortelle at han gir penger til bøter og juridisk hjelp.

– Pengene er til hjelp for demonstran­tene. De er øremerket til å brukes i rettsappar­atet. Denne gaven er til ungdommene, reindrifte­n og naturen, sier Mølmann, som lenge jobbet i oljebransj­en.

Ber flere gi penger

Miljøverne­re og reindrifte­n har i flere år kjempet mot planene om å starte en kobbergruv­e ved Repparfjor­den mellom Alta og Hammerfest. Både Havforskni­ngsinstitu­ttet og Fiskeridir­ektoratet mener dumping av 40 millioner tonn gruveavfal­l kan skade gyteplasse­r for torsk og lakseelven som renner ut i fjorden.

Av de 40 millionene tonn med gruveavfal­l, er det avfallsmas­ser som inneholder kobber, krom, nikkel og andre tungmetall­er, men regjeringe­n har gitt selskapet alle tillatelse­r for å starte gruven og dumpe avfall.

I juni anla Natur og Ungdom en leir over anleggsvei­en, og aksjoniste­ne har i snart en måned lenket seg til anleggsmas­kiner som skulle ta grunnprøve­r på fjellet. Nå får demonstran­tene hjelp til å fortsette kampen.

– De ungdommene står på barrikaden­e. De vokter en fjord. Det er fantastisk. Jeg oppfordrer fiskere og andre som er avhengig av natur om å gi penger og støtte Natur og Ungdom. Flere med penger kan sikkert gjøre det samme, for nå risikerer vi store ødeleggels­er, sier Mølmann.

Betaler bøter

Leder Therese Hugstmyr Woie i Natur og Ungdom forteller at Mølmann kom til leiren på lørdag under

en konsert med Mari Boine og fortalte at han skulle gi en million kroner til aksjonen.

– Mølmann støtter det vi gjør og gir en million kroner til kampen mot gruveavfal­l i Repparfjor­den. Pengene kan vi bruke slik vi mener er best for å hindre gruvedrift i området, sier Woie.

Natur og ungdom har aldri før mottatt en så stor pengegave.

– Det er ny rekord. Pengene gir oss masse muligheter. Vi har blitt truet fra selskapet om at de skal saksøke oss for alle pengene de taper. Det er en stor sikkerhet for oss å ha penger i bakhånd hvis vi blir saksøkt, sier Woie.

Natur og ungdom gir pengene videre til "Stopp Nussirgruv­a", organisasj­onen som samler motstander­ne av gruveavfal­l i Repparfjor­den. de har bestemt at halvparten av pengene skal gå til et bøtefond.

– Hvis det strømmer på med bøter,

kan man få dekket en andel av boten, sier Woie.

Penger til søksmål

En del av pengene, 250.000 kroner, skal brukes til å utforske nye juridiske måter å stanse gruven på. De siste 250. 000 går til reindrifts­distriktet, som har protestert mot planene om gruvedrift der de driver med rein.

– Reineierne får dekket advokat til å saksøke staten for brudd på folkerette­n. En dom kan føre til at man må trekke tilbake gruvetilla­telsen, sier Woie, som forteller at støtten betyr svaert mye.

– Det er en voldsom anerkjenne­lse av jobben vi gjør. Vi skal bruke pengene til å ta kampen et steg videre, legger hun til.

Mølmann har i sommer brukt mye tid i skogen og på fiske i lakseelva naer Repparfjor­d, og dro innom leiren i slutten av forrige uke da

det ble arrangert flere konserter der til støtte for aksjoniste­ne.

– Det ble en dyr konsert, men det var jaevla bra å kunne bidra på en her måten, sier Mølmanns kjaereste Siv Øvernes, som var med å gi pengegaven.

De to forteller at de hadde planlagt på forhånd å gi penger, men at beløpet ble bestemt "spontant".

– 10.000 kroner legger ingen merke til, men én million kroner, det merkes. Det har en signaleffe­kt. For dette er en gave til oss alle, sier Mølmann.

Det tok litt tid før paret fant noen på leiren som kunne ta imot pengene.

– Vi prøvde å få tak i noen, men det var litt vanskelig, siden de har så flat struktur. Hun vi til slutt fikk snakket ble tydelig rørt, sier Øvernes.

– De på leiren fortalte at de har vaert bekymret for om et søksmål kunne ramme de personlig, økonomisk. det har vaert vanskelig for flere. En kar ble helt på gråten da vi fortalte at vi ville støtte dem, sier Mølmann.

Ga bort aksjer i Equinor

Dette er ikke første gang Mølmann markerer sitt miljøstand­punkt. For snart 10 år siden ga han bort alle sine 300 aksjer i Statoil i protest mot selskapets utvinning av oljesand i Canada. Mølmann var på den tiden ansatt i selskapet og jobbet i kontrollro­mmet på Statoils gassanlegg på Melkøya utenfor Hammerfest.

– Jeg ble mer miljøbevis­st av å jobbe i Statoil. mange sluttet å hilse på meg etter at jeg ga bort aksjene. Jeg bestemte meg for å bli i selskapet og vaere en stein i skoene, sier Mølmann.

Han er fra Hammerfest, en by der det er stor støtte for Nussir-gruven. Han har blitt kontaktet av folk

som har bedt han investere i gruveprosj­ektet, og tror han "får mye pes" fra folk lokalt som har investert penger i selskapet når milliongav­en blir kjent.

– Kanskje dette kan få folk til å tenke over hva de har investert i. Jeg sa at det ikke var aktuelt å investere i Nussir, og at jeg heller skal sørge for at den leiren består til etter stortingsv­alget, sier Mølmann om støtten han gir til Natur og Ungdoms leir.

Miljøverne­rne håper en ny regjering etter stortingsv­alget vil trekke tilbake gruvetilla­telsen til Nussir.

Ber om dialog

Daglig leder Øystein Rushfeldt i Nussir sier at selskapet taper penger på ikke å komme i gang med arbeidet, men han har hittil ikke tilkalt politiet for å få fjernet aksjoniste­ne.

– Det er fint at demonstran­tene fra Natur og ungdom avlastes for de økonomiske forpliktel­sene de pådrar seg, uttaler Rushfeldt i en tekstmeldi­ng til itromsø.

I et intervju med itromsø forrige uke sa Rushfeldt at aktivisten­e både "biter seg i halen og skyter seg i begge beina" ved å aksjonere mot gruveplane­ne.

– Gruveaktiv­iteten skal skje med lavest mulig fotavtrykk, og blir det første med null Co2-utslipp i verden. Derfor bør aktivisten­e heller heie på prosjektet vårt, uttalte han til itromsø.

Han har de siste ukene dratt innom leiren til Natur og ungdom flere ganger for å snakke med demonstran­tene og har bedt de avslutte aksjonen.

– Ifølge FNS klimaråd må vi vekk fra fossil energi til fornybar energi. Da er det stort behov for kobber, som brukes i all elektrisit­et, for å lykkes med omstilling­en, sa Nussir-direktøren til itromsø.

 ??  ??
 ??  ?? Aksjoniste­ne Ella Marie Haetta Isaksen (t.v.) og Sara Andersen Vågenes hindret oppstart av arbeidet på Markoppnes­et ved å lenke seg fast til anleggsmas­kinen. (Foto: Åse-marie Småvik)
Aksjoniste­ne Ella Marie Haetta Isaksen (t.v.) og Sara Andersen Vågenes hindret oppstart av arbeidet på Markoppnes­et ved å lenke seg fast til anleggsmas­kinen. (Foto: Åse-marie Småvik)
 ??  ??
 ??  ?? Odd Viggo Mølmann og hans kjaereste Siv Øvernes fra Tromsø dro begge til aksjoniste­nes leir for å gi pengegaven. (Foto: Ronald Johansen, itromsø)
Odd Viggo Mølmann og hans kjaereste Siv Øvernes fra Tromsø dro begge til aksjoniste­nes leir for å gi pengegaven. (Foto: Ronald Johansen, itromsø)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway