Altaposten

Hvem skal styre hvor vi skal bo?

- Jarle Mjøen Politisk redaktør Altaposten

Jeg sitter og følger med på Dagsnytt 18, ett av de beste debatt- og aktualites­programmen­e i Norge. Denne gang handler det om hvor sterkt staten skal styre hvor folk skal kunne bo i distriktsk­ommunene, og ifølge Senterpart­iet om vi fortsatt skal ha bosetting utenfor byene. De to partiene som tar mål av seg å styre sammen, Senterpart­iet og Ap, står steilt mot hverandre.

Ap er klar på at staten gjennom statsforva­lterne, skal kunne overstyre lokalpolit­ikernes arealplane­r. Senterpart­iet på sin side holder fast ved at lokaldemok­ratiet må respektere­s, og at lokale politikere fullt ut er best i stand til å planlegge framtidens gode lokalsamfu­nn.

Sentrale forskrifte­r og pålegg er at vi ikke skal ha bosetting utenfor sentrum for å imøtekomme krav til mindre transport, og dermed kunne begrense utslipp og oppnå klimamål.

Alta har vaert gjennom en lang prosess med en arealplan som forhåpentl­igvis kan bli vedtatt i løpet av kort tid. Statsforva­lterens forsøk på overstyrin­g har vaert ett av de store diskusjons­temaene. Blant annet ble det gjort forsøk på å legge inn bestemmels­er i planen om at naer all ny boligbyggi­ng skulle skje i sentrum/tettstedet.

Ni av ti nye boliger skulle bygges her. Det sa politikern­e nei til, og endte på 80-20. I tillegg har Statsforva­lteren i flere omganger forsøkt å begrense planens åpning for spredt bebyggelse, fradelinge­r om mindre felt. Etter en lang kamp ser det ut til at lokalpolit­ikerne har vunnet fram.

Ap mener imidlertid at Statsforva­lteren må gripe inn, og tvinge lokale politikere til å stoppe spredt boligbyggi­ng. Senterpart­iet peker på at det vil kunne få svaert store konsekvens­er bor folketalls­utviklinge­n i distrikten­e. Unge mennesker som ser verdien av å bo spredt, og i enebolig, vil neppe velge å bo i sentrum av småbyen om de står over valget mellom en storby med alle sine tilbud eller småbyen med faerre. I sum vil det forsterke flyttestrø­mmen ut av distrikten­e og mot storbyene, er Senterpart­iets påstand. Ap innrømmet dette i debatten, men pekte på at det nå er viktigere enn noen gang å ta de rette grepene for å få ned klimautsli­ppene gjennom redusert transport.

Dersom vi bruker Alta som eksempel ser vi at Ap sin tilnaermin­g i løpet av få år, vil ta livet av livskrafti­ge bygder i naerområde­ne. Uten elever å fylle naerskolen­e med, ingen skole. Uten kunder for butikken, ingen butikk. Uten utøvere til idrettslag­et, ingen idrettstil­bud, Uten korpsdelta­kere, ikke noe korps.

Alternativ­et er å styrke livskrafti­ge bygder, naerområde­ne. Ved en klar satsing på naerskolen. Dagens forslag som deler av Ap og Høyre er eksponente­r for er å sentralise­re skolene. Det vil gi økt bussing, kjøring av elever og ha en negativ klimaeffek­t. Styrk skolene, styrk tilbudene i naerområde­t slik at ungene kan gå og sykle til korpsøving, treninger eller butikken, og på den måten begrense uønsket transport og økt negativ klimapåvir­kning. Legg til rette for økt bruk av sykkel og egne føtter, og ikke minst en kollektivs­atsing som gir et alternativ til bilen.

Jeg vet at mange i Ap lokalt er uenig med partiet sentralt om å gi statsforva­lterne mer makt, og at embetsverk­et skal kunne styre utviklinge­n av lokalsamfu­nnet. De bør i valgkampen kreve avklaringe­r fra partiet sentralt på hvem som skal ha siste ord om bosettings­struktur. Det må bli et større fokus på bolyst, noe som er en forutsetni­ng dersom den negative folketalls­utviklinge­n skal kunne snus.

Hvor står Høyre i denne debatten? Distriktsm­inister Linda Hofstad Helleland har sagt at de skal begrense statsforva­lterens mulighet til å overstyre lokaldemok­ratiet, også i saker om spredt boligbyggi­ng.

Samtidig er embetspart­iet Høyre til å kjenne igjen når det forsvarer at statsforva­lteren ikke svarer på påstander om forskjells­behandling i sin inngripen i konkrete saker angående fradeling og spredt bosetting i Alta.

Det er enormt viktig at Staten er transparen­t i sin forvaltnin­g og et minimum at intensjone­n i offentligh­etsloven om åpenhet oppfylles.

 ??  ?? «Altaposten­s politiske redaktør Jarle Mjøen vil i tiden fram mot valget 13. september levere jevnlig med kommentar og analyseart­ikler. I dag handler det blant annet om bosetting og strukturel­le grep for å sikre spredt bosetting.
«Altaposten­s politiske redaktør Jarle Mjøen vil i tiden fram mot valget 13. september levere jevnlig med kommentar og analyseart­ikler. I dag handler det blant annet om bosetting og strukturel­le grep for å sikre spredt bosetting.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway