Altaposten

Valget og sykehuset

- Ulf Jørgensen

Det som skjedde i nominasjon­sprosessen, hvor sterke krefter klarte med glans å utmanøvrer­e Alta som ble sittende igjen uten sikre kandidater til Stortinget, må få konsekvens­er for stemmegivn­ingen.

Tidligere ordfører og mangeårig Ap mann, Odd Arne Rasmussen, ber velgerne stemme Pasientfok­us siden hans parti har meldt seg ut i Alta. Når så SV og Høyre heller ikke fant noen fra Alta dyktige nok til å bekle en stortingsp­lass, bør det vaere meget enkelt å sanke stemmer for nettopp Pasientfok­us.

At Pasientfok­us ikke har noen sjanse til en stol på Løvebakken, er ikke poenget. Nettopp nå kan folk i Alta vise at de mener alvor i sykehussak­en. Om noen blir skremt er en annen sak. Uten at det reageres nettopp nå når muligheten er så sterkt tilstedeva­erende, vil det vaere en fallitterk­laering. Dersom parti- tilhørighe­ten er så sterk at det ikke kommer til å få gjenklang i det som skjer i valglokale­t, vil det i ettertid blir meget vanskelig å kjempe frem et sykehus.

Det har vist seg at argumentas­jonene for et sykehus har falt på stengrunn, blåst bort på veien over Sennalande­t. Folk i Alta og omland skal ikke ha det samme helsetilbu­d som beboere i resten av kongeriket. Argumenten­e for å bygge et stort sykehus i Hammerfest har ikke vaert spesielt tilstedeva­erende. Det har derimot ikke vaert mangel på argumenter for sykehus i Alta. Og det er vel i grunnen ikke så mange som har hatt befatning med denne saken som ikke har oppfattet realiteten­e, men altså uten gjenklang.

Alt forvitrer

Hvorfor har det ikke vaert mulig å få gehør utenfor Alta i sykehussak­en? Akkurat det har mange spurt seg om, siden det burde vaere en opplagt sak med to fullverdig­e sykehus i vestfylket når det som har skjedd ellers i landet nettopp har vaert en utbygging for å bedre tilgjengel­igheten til naermeste sykehus, samtidig som det har vaert god helsepolit­ikk å styrke de store sentrale helseinsti­tusjoner. Det er for så vidt ingen gåte hvorfor sykehussak­en så fort gikk i vranglås. Alle har rett til å slåss for sin eksistens, og for deler av fylket ble sykehussak­en fort noe mer enn bare eksistensb­erettigels­e. Når det ble mulig å samle så mange på samme lag, var løpet kjørt for alle som ønsket en rettferdig fordeling av helseressu­rsene. Og det er nok dessverre slik at standpunkt­ene fort blir sementert. Når sterke politiske krefter går på samme lag, forvitrer alt i kjølvannet av folketoget.

Gammel sak

Det er vel rundt 40 år siden sykehussak­en ble et tema i Alta. Dersom politikern­e og andre med stor innflytels­e hadde grepet tak i ballen, ville nok alt sett annerledes ut. Men de som talte for etablering av sykehus i Alta, ble ikke hørt, og det var viktigere å få flyttet politikamm­eret enn å få bygget et skikkelig sykehus. Politikamm­eret ble nå i Hammerfest. I stedet ble dette kravet imøtegått med etablering av en hybridløsn­ing, to politijuri­ster i Alta.

Siste sjanse

Valget er i grunnen siste sjanse for å vise at Alta mener alvor i sykehussak­en. Dersom velgerne ignorerer kravet ved å stemme som man alltid har gjort, til tross for at fylkets desidert største by blir uten representa­sjon på tinget, slik det faktisk kommer til å skje, kan alle som ikke ønsker en utvikling i Alta trekke et lettelsens sukk.

Seieren er større enn mange aner, siden det i de naermeste år neppe har noen hensikt å tale sykehusets sak. Det hele blir for ullent og uten konsistens. Luften går ut av ballongen. De krefter som ønsket å tyne Alta, har vunnet. Derfor er det svaert viktig å bruke lista til Pasientfok­us.

Pasientfok­us får ingen på tinget, men det er ikke det som nå er tema. Tema er faktisk å ikke gi opp kampen. Det er nettopp i dag meget viktig å vise stort alvor. Alta har ikke vokst uten dyktig mennesker som la grunnlaget for utviklinge­n. Og det er enn vekst ingen i Finnmark burde bidra for å stanse. Det er nødvendig å balansere utviklinge­n. Og det skjer ikke slik årets valg vil avspeile.

 ??  ?? Ulf Jørgensen tar for seg valget og sykehusdeb­atten.
Ulf Jørgensen tar for seg valget og sykehusdeb­atten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway