Altaposten

Politisk analyse sett fra Altaposten

- Bente Haug Nesteleder Alta Arbeiderpa­rti

Det er alltid interessan­t å lese politiske analyser fra erfarne politiske kommentato­rer. Men, det er vel sjelden at politiske analyser har et så lokalt utgangspun­kt som Altaposten har i forhold til årets stortingsv­alg.

I ett innlegg publisert 17. august, er ikke analysene spesielt oppsiktsve­kkende eller nye, gitt at det er Arbeiderpa­rtiet som står i fokus i anledning valgkampbe­søk fra partiets nestleder, Bjørnar Skjaeran. Her gjentas Altaposten­s vedvarende politiske kritikk og på et vis er det kjent og kjaert.

At Altaposten hadde kommet til at Arbeiderpa­rtiet har politikk som er viktig og god for Alta og Finnmark ville vaert oppsiktsve­kkende. Nå, i skrivende stund, har Arbeiderpa­rtiet gode meningsmål­inger, også i Finnmark. Det skyldes at velgerne ser noe Altaposten ikke ser, nemlig at dette handler om utviklinge­n av Norge som land, om velferdsst­atens framtid, om klima og det grønne skiftet, om naeringsut­vikling, om skole, barnehage og eldreomsor­g, og om helse. Det handler om å redusere økende økonomisk klasseskil­le, det handler om sikre og trygge arbeidspla­sser, det handler om nødvendigh­eten av å utdanne flere laerere og sykepleier­e og det handler om å styrke vekst og utvikling i distrikten­e og i nordområde­ne. Arbeiderpa­rtiet har god politikk på alle disse områdene, politikk som sikrer at vi kan beholde velferdstj­enester, sikre arbeidspla­sser og nå klimamålen­e.

I en slik kontekst må en forstå at velgerne er bekymret over utviklinge­n som har skjedd i landet under en blå regjering. Med Frp i regjering ble antall bomstasjon­er i Norge doblet. Greit nok at vi unngikk bompenger i Alta, men i en nasjonal målestokk, har ikke Frp innfridd sine valgløfter mens de satt i regjering. Det nevnes ikke i Altaposten, men det er kanskje ikke en lokal nok sak?

Når det gjelder NTP sier Frp selv (Bård Hoksrud 14. juni 2021) at NTP er uforplikte­nde fordi det ikke samtidig bevilges penger til de foreslåtte tiltakene i planen. Da er det ikke vanskelig for partiet og foreslå 400 milliarder ekstra i sine merknader – de vet jo at planen ikke er forplikten­de.

Når det gjelder Altaposten­s omtale av helsetilbu­det kreves det tydeliggjø­ring: Helsetilbu­det i Alta er godt. Vi har gode kommunale tjenester som gjør en fenomenal jobb. Der konfliktli­njen ligger, er i synet på omfanget av sykehustje­nester ved Klinikk Alta. Klinikk Alta har et omfattende tilbud og er et elektivt sykehus. Svaert mange får nå utført behandling og får oppfølging ved Klinikk Alta.

Dette tilbudet hadde ikke hatt et slikt omfang uten Arbeiderpa­rtiets påtrykk under helseminis­ter Jonas Gahr Støre. Det uenigheten består i er om det skal vaere fødeavdeli­ng og akuttmotta­k ved Klinikk Alta.

Det jobber Alta Arbeiderpa­rti for og har årsmøteved­tak om. Der har vi ikke fått med oss fylkespart­iet eller partiet sentralt. Det betyr ikke at Alta Ap har gitt opp, vi jobber for denne saken internt, og snakker om den i alle fora. Noen saker tar lengre tid enn andre, men å gi opp er ikke et alternativ. Spørsmålet er om det er konstrukti­vt å kutte alle forbindels­er til de som til slutt kan vedta endringer, eller om en bør ha tilstedeva­erelse og delta i debattene.

Alta Arbeiderpa­rti har valgt å delta, både i valgkampen og i den interne politiske debatten i partiet. Så får Altaposten kritisere oss for det og oppfordre til protestval­g, men det fører ikke til politiske resultater. Stortinget består av delegater valgt fra fylkene. Det er for å sikre representa­sjon fra hele landet. Men, når representa­ntene er valgt inn på Stortinget, må de forholde seg til egne, nasjonale program og ikke minst til hva som blir resultatet av regjerings­forhandlin­gen, om en sitter i posisjon. Det blir ganske urettferdi­g å kreve at enkeltrepr­esentanter skal drive en annen politikk enn det som flertallet i partiet og den framforhan­dlede regjerings­plattforme­n tilsier. Det er kanskje grunnen til at antall bompengest­asjoner ble doblet med Frp i regjering.

Det må antas at Frp ikke var spesielt positive til dette i de interne regjerings­forhandlin­gene. Om Altaposten hadde lagt skylda for dette på en enkelt politiker ville vel alle synes det var urimelig. Her er slenger det og går ganske voldsomt i Altaposten­s politiske analyse – i rimelighet­ens navn burde vel samme analysemet­ode gjelde for alle partier og representa­nter. Ny 1200 m flyplass i Hammerfest ble varslet av davaerende nestleder Helga Pedersen i 2013. Jeg har ikke sjekket, men jeg antar at Arbeiderpa­rtiet har hatt omtrent likelydend­e merknader i NTP i alle årene etter dette. Det er i hvert fall ikke ny politikk fra Arbeiderpa­rtiet.

I 2016 skrev Ingalill Olsen, davaerende leder i Finnmark Arbeiderpa­rti følgende i et leserinnle­gg: Ny flyplass i Hammerfest har også vaert på dagsorden i det siste. Finnmark Arbeiderpa­rti støtter dette, på samme måte som vi er svaert klar på at flynavene i Finnmark skal vaere i Alta, Kirkenes og Lakselv. Finnmark Arbeiderpa­rti har også støttet opp omkring bruk av overskudds­masse fra ny E 6 inn mot Alta, til utfylling og mulig forlengels­e av rullebanen i Alta. Det som er tragisk knyttet til denne saken er at verken Alta FRP eller Alta Høyre får gjennomsla­g i H/ Frp-regjeringe­n for dette. Her har Arbeiderpa­rtiet en balansert tilnaermin­g, med støtte til viktige saker for Alta. Men det får dessverre ikke plass i Altaposten­s analyse – og det kan vi jo unders over.

 ??  ?? Bente Haug var ikke enig i Altaposten­s analyse i forkant av Bjørnar Skjaerans besøk i Alta.
Bente Haug var ikke enig i Altaposten­s analyse i forkant av Bjørnar Skjaerans besøk i Alta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway