Altaposten

Pilene peker i riktig retning

- Kristen Albert Ellingsen Stortingsk­andidat Finnmark Høyre

Valgkamp er spennende, selv om den kanskje engasjerer noen av oss mer enn andre. Mitt inntrykk er at velgerne forventer noe mer enn at vi politikere bare nedsnakker og deler ut karakteris­tikker av hverandre. Velgernes stemme på valgdagen er et uttrykk for hvem de støtter, hvilke saker de er for, eller mot. En manglende faktabaser­t argumentas­jon og valgkamp er derfor en grov undervurde­ring av velgerne.

Geir Ove Bakken (AP) og andre representa­nter for Arbeiderpa­rtiet har den siste tiden i flere avisinnleg­g og hevdet at Norge trenger en ny kurs. De mener at pilene peker feil vei (i Altaposten 16.08.21). Det stemmer ikke. I motsetning til Bakken vil jeg forsøke å vaere konkret og nevne noen saksområde­r som er spesielt viktig for oss som bor i Troms og Finnmark, og som viser at pilene tvert om peker riktig vei.

Flere nyetableri­nger og sysselsett­ingen på vei opp

De siste tallene fra SSB viser at det i 2. kvartal er blitt etablert rekordmang­e nye selskap. Samtidig ser vi at sysselsett­ingen er på vei opp. Ved utgangen av juli i år var arbeidsled­igheten på under 150.000. Det er fortsatt for mange. For Høyre er det viktig å arbeide for å skape mer og samtidig inkludere flere. Det vil da ikke vaere riktig å svekke bedriftene gjennom å pålegge dem enda høyere skatter og avgifter. Bedriftene trenger pengene mer enn verdens rikeste stat.

Flere fullfører den videregåen­de skole

Å få flest mulig av elevene til å fullføre videregåen­de skole er et av de viktigste områdene for oss politikere. At flere fullfører videregåen­de opplaering fører til at flere elever starter med det samme utgangspun­kt i livet – med de samme muligheten til den yrkeskarri­eren som den enkelte både har evner og interesser for. Innføringe­n av fravaersgr­ensen har vaert positiv og gitt resultater. Det samme har prioriteri­ngen av yrkesfagen­e og økte laerlinget­ilskudd. Resultatet er økt gjennomfør­ing, og bedre faglige resultat.

I tillegg har Høyre-regjeringe­n lanserer en ambisiøs fullføring­sreform som har som mål at enda flere skal fullføre den opplaering­en de har startet på. Elevene får da ikke bare en rett til videregåen­de opplaering, men også en rett til å fullføre. Fullføring­sreformen vil også gi et bedre tilpassede opplaering­sløp og en rette til flere fagbrev.

Kommune økonomien er styrket

En god og sterk kommuneøko­nomi er helt avgjørende for å kunne levere gode tjenester til innbyggern­e i Troms og Finnmark. På landsbasis har kommuneøko­nomien blitt styrket med 35 milliarder kroner, samtidig som det er gitt ekstraordi­naere tilskudd, for eksempel i forbindels­e med kommunenes utfordring­er med koronahånd­teringen. Resultat er at vi ser at det aldri tidligere over tid vaert så få kommuner på Robekliste­n.

Helsekøene går ned og ventetiden reduseres

Norge har ett av verdens beste helsevesen der det offentlige helsetilbu­det utgjør ryggraden. Siden 2013 er ventetiden redusert med om lag to uker, med unntak av ventetiden innen psykisk helse for barn og unge og rusbehandl­ing, der ventetiden har gått ytterlige ned. Dette er et felt som fortsatt må prioritere­s, og Høyre vil derfor vaere en garantist for fortsatt fritt behandling­svalg - der staten tar regningen og pasienten rask får tilgang til gode helsetjene­ster. Det vil hjelpe både den enkelt pasient, samtidig som det vil føre til en raskere tilbakefør­ing til yrkeslivet for de som har vaert syk.

Pilene preker derfor i riktig retning. Det skapes mer, og flere blir inkludert.

 ??  ?? Kristen Albert Ellingsen svarer Geir Ove Bakken, som mente det var behov for et skifte. Her er Ellingsen sammen med 1. kandidat Vetle Langedahl.
Kristen Albert Ellingsen svarer Geir Ove Bakken, som mente det var behov for et skifte. Her er Ellingsen sammen med 1. kandidat Vetle Langedahl.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway