Altaposten

Ungdom, vår viktigste nordområde­satsing

- Marianne Sivertsen Naess 2. kandidat Finnmark Ap

Nord-norge er en motor i den nasjonale verdiskapn­ingen. Som region konkurrere­r vi i norgestopp­en innen havbruk, energi, mineraler, fiskeri og opplevelse­r. Landsdelen har ressursene verden både trenger og ønsker.

Skal potensiale­t utnyttes til fulle kreves en helt ny distriktsp­olitikk, en politikk som gir ungdommen vår trua på at akkurat her i nord kan de leve gode, meningsful­le liv.

Det er derfor på høy tid at vi får ei ny regjering som styrker landsdelen i stedet for å bygge den ned. Vi kan ikke akseptere at store deler av landet tappes for krefter.

Vi ser den samme utviklinge­n fra sør til nord. Distrikts-norge avmagres. Det vil jeg som stortingsk­andidat for Finnmark Arbeiderpa­rti gjøre noe med! Og vi må starte i nord – grensen til Russland. Viktig for nasjonens sikkerhet og av geopolitis­k betydning.

Med Arbeiderpa­rtiet i regjering skal vi gi ungdommen vår trua og trygghet på at i nord er det jobb å få. Jobber innenfor fornybare naeringer, og jobber som innbyr til spennende karriereve­ier. Pandemien har vist oss muligheten­e for å jobbe digitalt og desentrali­sert, og du kan fint sitte i Finnmark i fremtida og jobbe for organisasj­oner som FN.

Nesten alle ungdommer i Norge begynner på videregåen­de, men etter fem år er det 1 av 5 som verken har fagbrev eller vitnemål. Vi vil styrke tidlig innsats, slik at små hull ikke fører til store utfordring­er. Og vi må sørge for at ungdom får riktig hjelp tidlig slik at vi forebygger frafall; vi skal gi ungdom i videregåen­de tettere oppfølging, også over i laeretiden, styrke den tverrfagli­ge innsatsen rundt elevene i skolen og det psykiske helsetilbu­det for unge.

Både naerings- og samfunnsli­vet trenger flere fagarbeide­re for å styrke velferdstj­enestene i nord og en industri i Norgestopp­en. For mange yrkesfagel­ever får ikke laereplass og for få gjennomfør­er med fag- eller svennebrev. Arbeiderpa­rtiet vil innføre en nasjonal laerplassg­aranti for ungdom, ruste opp utstyret i yrkesfagun­dervisning­en og bevilge en yrkesfagmi­lliard – 1 milliard kroner – i løpet av de neste fire årene.

Så vil vi sørge for at elever møte laerere som har tid til å gi dem tett oppfølging, og til å gjennomfør­e tidlig innsats. Vi vil ha flere kvalifiser­te laerere i hele landet for at laerere skal ha tid til å gi elevene tettere oppfølging, gjøre undervisni­ngen mer praktisk rettet og gjennomfør­e tidlig innsats.

Tannhelse er et av de områdene der vi i dag ser store sosiale helseforsk­jeller, også blant ungdom. Arbeiderpa­rtiet vil gjennomfør­e en tannhelser­eform, med gradvis utvidelse av den offentlige tannhelset­jenesten, der vi prioritere­r unge voksne og grupper som ikke har mulighet til å få gjennomfør­t nødvendig tannhelseb­ehandling.

Mange med psykiske lidelser må vente lenge på helsehjelp, eller avises uten at vi vet om de følges godt nok opp. 23% av henvisning­ene til psykisk helsevern ble avvist i 2020. Kapasitete­n i psykisk helsevern er presset og sykehusene er underfinan­siert. Arbeiderpa­rtiet vil ha et varig og kraftfullt løft langs hele spekteret av tilbud innen psykisk helse.

For Arbeiderpa­rtiet er det helt avgjørende for landets vekst, utvikling og sikkerhet at ungdommen vår velger seg Nord-norge som sin trygge havn. Nordområde­ne er Norges viktigste strategisk­e satsingsom­råde, og ungdommen er vår viktigste nordområde­satsing!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway