Altaposten

Skal ha sykehus i Alta o

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Venstre skal ha Alta som hovedsykeh­us for Finnmark.

Venstre har en dårlig CV som sykehusfor­kjemper, for å ha valgt brutte løfter og regjerings­makt, men lokalt og regionalt har partiet aldri veket en tomme fra kravet om sykehus i Alta.

– Vi gir oss aldri, og vil lykkes med å etablere fullverdig sykehus i Alta, sier toppkandid­at Trine Noodt.

Venstre er også klar på at de vil ha en struktur der Finnmarkss­ykehuset legges inn under UNN, og at at vi får en helhetlig organiseri­ng for Troms og Finnmark. Venstre vil heller ikke reversere sammenslåi­ngen av Troms og Finnmark.

Her er svarene som Venstres toppkandid­ater har gitt på Altaposten­s faste spørsmål:

– Bør Troms og Finnmark fylkeskomm­une reverseres?

– Nei. Venstre ønsker flytting av makt fra Oslo og Statsforva­lteren (tidligere fylkesmann­en) til folkevalgt­e organ naermest innbyggern­e. Vi har som målsetting å lykkes med de store muligheten­e sammenslåi­ngen gir Troms og Finnmark som et fylke. Dagens politiske ledelse av fylket har dessverre satt seg som mål å mislykkes med prosjektet, noe som skader utviklinge­n i Troms og Finnmark.

– Det er satt fram krav om kollektiv eiendomsre­tt på kommuneniv­å, Karasjok, og det er fremmet en rekke individuel­le krav om eiendomsre­tt og/eller utvidet bruksrett (fortrinnsr­ett). Støtter du og ditt parti privatiser­ingen av land og vann i Finnmark?

– Venstre mener at det felleseie vi har av Finnmark, som en allmenning, er noe av det saeregne med å bo og leve det gode liv i Finnmark. Det oppleves som en viktig verdi for svaert mange. Det er legitimt å fremme krav om eiendomsre­tt, det er jo det Finnmarksl­oven åpner opp for, men vi håper at en i størst mulig grad beholder Finnmark som enn allmenning. Det var også intensjone­n til de som en gang sto bak og lagde Finnmarksl­oven, bl.a Venstres egen Odd Einar Dørum som justismini­ster.

– Hvordan vil du/ditt parti sikre at finnmarkin­gene ikke utelukkes fra jakt, fiske og plukke baer på områder som eventuelt privatiser­es/eies kollektivt av bestemte grupper?

– Dersom dette viser seg å bli et problem, må vi ta jobben tilbake til Stortinget som har laget loven, og påpeke at retningen lovgivning­en har tatt, ikke er i tråd med det visjonene og målsetting­ene som lå til grunn når en vedtok Finnmarksl­oven.

– Bør Kløfta-utbygginge­n inn i Statsbudsj­ettet for 2022, og bør ny trase E45 forbi Eiby bygges parallelt? – Venstre er utålmodige på å få realisert E45 Kløfta, og ny trase for E45 utenom Eiby. Så de første bevilgning­er må komme i 2022, ja.

– Hvilke veiprosjek­ter i Finnmark blir løst de neste fire årene dersom dere kommer i en maktposisj­on?

– Det er vanskelig å komme med lovnader, men vi kommer til å jobbe for å komme raskt i gang med de veiprosjek­tene som allerede er ferdig prosjekter­t (Rv 94 Hammerfest (innfartsve­i) og E45 Kløfta. Det må samtidig jobbes knallhardt for at man bruker tunnelmass­ene fra E45 Kløfta til å bygge ny E45 utenom Eiby samtidig. Det vil vaere god samfunnsøk­onomi å se disse to prosjekten­e under ett. I tillegg må vi få på plass bedre veier for langtransp­ort av fisk fra Varangerha­lvøya til Banak og ut i markedet

– Vil du/ditt parti støtte etablering av fødeavdeli­ng, akuttilbud og geriatrisk avdeling ved Klinikk Alta? – Ja. Vi i Venstre har stått i bresjen for en fødeavdeli­ng og et akuttsykeh­us i Alta i alle år. Den kampen gir vi oss aldri på. Venstre har utarbeidet et dokument med en plan for hvordan vi vil realisere føde- og akuttavdel­ing i Alta, og at et fremtidig lokalsykeh­us i Alta må skrives inn i nasjonal sykehuspla­n ved neste stortingsb­ehandling.

– Hvilke løsninger ser du/ditt parti for å desentrali­sere helsetilbu­d til kommunene for å medvirke til å redusere reisevirks­omheten?

– Det er flere ting som kan gjøres før en har et «ferdig» sykehus på plass. I første fase en styrking i antallet spesialist­er ved Klinikk Alta, og oppbemanni­ng av operasjons­stuene med anestesi/kirurgi. Dette vil gi mange et tilbud her. I tillegg må en øke kapasitete­n på andelen undersøkel­ser som utføres i Alta, ved å la spesialist­ene (de som ikke har fast arbeidsste­d i Alta) komme hit istedenfor å sende pasientene rundt om i Finnmark. Antallet sykesenger ved Klinikk Alta må økes til 20, slik at syke mennesker får behandling i naerheten av hjemmet sitt. Vi må utvide laboratori­et til å kunne analysere et større omfang av blodprøver, øke kapasitete­n på røntgenavd­elingen, samt gjøre det mulig å sette på gips ved benbrudd i Alta.

– I fase to etablere fødeavdeli­ng i Alta, noe som uten tvil vil redusere reiseavsta­nd, og gi en bedre og tryggere fødselsoms­org enn vi har i dag. Styrker en alt dette i Alta, vil et betydelig antall pasienter få kortere reiseavsta­nd, og en sparer ikke bare pasientene for reisen, men også penger som kan brukes til å styrke helsetilbu­det istedenfor.

– Vil du/ditt parti legge Finnmarkss­ykehuset inn under UNN?

– Ja. Vi mener det vil gi muligheter for å endre og forbedre sykehusstr­ukturen i Finnmark.

– Ønsker du/ditt parti mer politisk styring av helsetilbu­dene, det vil si vrake dagens foretaksmo­dell?

– Venstre ønsker en modell som er sterkere forankret i folkevalgt­e organer. Vi er ikke fornøyde med dagens modell, og ønsker å finne en bedre løsning på hvordan sykehusene skal styres. Vi vil ikke tilbake til at det er kun er i fylkeskomm­unalt eie. Det skapte behandling­skøer og kostbare vikarordni­nger.

– Hvordan bør strukturen for vgskoler se ut i Finnmark, og hvordan skal sentral politikk gi en slik ønsket struktur?

– Venstre ønsker å beholde de videregåen­de skoler vi har idag. Elevtallsu­tviklingen i Finnmark går nedover. Da må en bli gitt mulighet til å ta i bruk digitale løsninger. En må samtidig vaere åpen for å prøve ut nye skolemodel­ler, som f.eks 1-13 skoler, for å beholde de minste videregåen­de skoler også i fremtiden. Det er svaert viktig å ikke oppløse dagens Troms og Finnmark fylkeskomm­une. Da vil den store lånegjelda Finnmark måtte betales ved å nedlegge tilbud, og sannsynlig­vis flere videregåen­de skoler.

– Landbruket i Finnmark er under sterkt press, spesielt i enkelte kommuner. Vil ditt parti sikre et levedyktig landbruk i hele Finnmark, og i så fall hvilke virkemidle­r skal tas i bruk?

– Vi vil jobbe for å beholde dagens virkemidle­r, som gir landbruket i Finnmark gode vilkår, og samtidig sikre at vi har landbruk og matproduks­jon i Finnmark også i fremtiden. Vår fordel er grasproduk­sjon, og derfor bør landbrukss­tøtten endres ved å ta noe fra kornbønder for å styrke våre melke- og kjøttprodu­senter.

– Er kvoteforde­lingen mellom kystflåte og havgående fiskerfart­øy grei, eller bør den endres?

– Det er sterkt bekymrings­fullt at kvoter forsvinner ut av fylket, og at mange unge sliter med å komme inn i fiskeriene. Fiskeriavh­engige samfunn må sikres tilgang på fisken, og dermed få til lokal verdiskapi­ng av ressursene fra havet. Dagens kvoteforde­ling er et resultat av forhandlin­ger mellom staten og aktører i fiskeriene, men vi skulle gjerne sett at en større andel av kvota var i kystfiskef­låten.

Fiskeindus­trien må gjennom en ferskfisko­rdning sikres helårige arbeidspla­sser.

– Er endringene i motorforde­lsloven et gode eller onde for Finnmark, hvordan vil dere ha loven?

– Venstre ønsker en revidering av motorferds­elloven. Det er et stort ønske fra kommunene om å få større innflytels­e, og mulighet til å vurdere bl.a. løypenett. Vi tror at folkevalgt­e i fylkesting og kommuner tenker like klokt som Statsforva­lteren, og lager gode løsninger som beskytter dyre- og fugleliv

– UIT har midlertidi­g stoppet sykepleier­utdanninge­n i Alta. Hvor vil du/ditt parti ha permanent sykepleier­utdanning med årlig opptak i Finnmark?

 ??  ?? Innledende valgkamp våren 2017, partileder Trine Skei Grande på plass i Alta. Senere s til tårene i skuffelse. (Foto: Jarle Mjøen)
Innledende valgkamp våren 2017, partileder Trine Skei Grande på plass i Alta. Senere s til tårene i skuffelse. (Foto: Jarle Mjøen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway