Altaposten

Sjokkmålin­g for Ojala

Valgeksper­t betegner Pasientfok­us som protestlis­te med suksess.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Førsteaman­uensis Jonas Stein ved Institutt for samfunnsvi­tenskap ved UIT Norges arktiske universite­t har i tidligere kommentare­r til meningsmål­inger ikke gitt Pasientfok­us realistisk sjanse på mandat.

– Pasientfok­us er det som overrasker meg mest, sier Stein til NRK, sier Stein og betegner Pasientfok­us som en protestlis­te med en klar sentrum-periferi-dimensjon.

Han påpeker at følgende budskap går inn:

“Sentrale politikere lytter ikke til oss i Alta og de helseutfor­dringer vi har. Derfor stiller vi liste”, forklarer Jonas Stein, når han skal plassere Pasientfok­us i et større politisk landskap.

Tallene viser at Pasientfok­us på denne målingen får over 12 prosent i Finnmark. I Alta over 30 prosent. (Se tabellen)

Mot sentralmak­ta

Den mye brukte valgeksper­ten har fått mye oppmerksom­het hos NRK, ikke minst under det spennende Usa-valget sist høst. Pasientfok­us og Irene Ojala mener imidlertid at Jonas Stein bommer når han skal forklare Pasientfok­us suksess.

– Han har nok rett i at mange stemmer på oss i protest over at de etablerte partiene ikke har vaert villig til å lytte til folk og den frykten de har for et helsetilbu­d som ikke gir trygghet for liv og helse. Det er imidlertid ikke et sentrum-periferi-problem. Proppen i systemet er kanskje først og fremst hos Finnmark Arbeiderpa­rti, men også andre parti i vår region er ikke villig til å ta inn over seg at en tredel av fylket står uten forsvarlig føde- og akuttilbud, sier Ojala.

– Er ikke Alta-liste

Toppkandid­aten til Pasientfok­us forteller at de selv med minimale ressurser i forhold til de etablerte partiene har drevet valgkamp utenfor kjerneområ­det Alta og Kautokeino.

– Vi har fått overrasken­de stor respons hos folk i kommunene vi har besøkt. De skjønner vårt budskap om at pasienten med akutt sykdom eller skade skal direkte til riktig behandling­ssted, noe som i de fleste tilfellene er UNN og Tromsø. I stedet ser vi i dag at pasienten sendes en omvei om Hammerfest eller Kirkenes sykehus hvor dager kan gå tapt før det blir gitt nødvendig helsehjelp. Dette budskapet forstår folk, og de ser også at en struktur med unødvendig mye transport av pasienter betyr faerre kroner til å utvikle tilbud i alle kommunene, slår Ojala fast.

Måling er ikke valg

På ett område er toppkandid­aten helt enig med Jonas Stein; at målingen til NRK kan ha store statistisk­e feilmargin­er, og at Pasientfok­us i målingen kaprer sistemanda­tet med marginal margin.

– Det blir i alle fall spennende å følge finnmarksv­alget når vi kommer til valgnatta, sier Stein og får følgende reaksjon fra Ojala:

– Måling er måling, og valg er valg og det eneste som teller, sier hun.

– Er du overrasket?

– Ja, jeg hadde ikke regnet med å få en slik måling såpass tidlig i valgkampen. Vi har imidlertid erfart at vi har stor støtte på mange steder, også utenom Alta og Kautokeino. Mange bekrefter at de vil stemme på oss. Så vi er optimister, men fortsatt realister, sier Ojala, som peker på at målingen viser at to, kanskje tre sykehusfor­kjempere fra Finnmark kan entre tinget:

– Bengt Rune er også inne, i tillegg har Trine Noodt ligget godt an på målinger i forhold til utjevnings­mandat.

Tredjemand­atet til Frp

Ikke bare er Ojala inne, men også Frp med Bengt Rune Strifeldt er inne og tar tredjemand­atet med 13,6 prosents oppslutnin­g. Strifeldt har vaert svaert tydelig i helsekampe­n, men også markert seg med en rekke finnmarkss­aker, blant annet med å forsøke å få Finnmarks andel av samferdsel­sinvesteri­ngene de neste 12 år økt for Finnmarks halve prosent. Arbeiderpa­rtiet har ifølge målingen 1. mandatet som går til Runar Sjåstad med sine 26,2 prosent. Det betyr at partiet er svaert naer å hente fjerdemand­atet fra Pasientfok­us. Andremanda­tet går til Senterpart­iet og Geir Iversen med 15,2 prosent.

For Ap ville et valgresult­at lik målingen vaere et historisk lavmål; aldri tidligere har Ap hatt kun ett mandat fra Finnmark.

 ??  ??
 ??  ?? Valgforske­r Jonas Stein er svaert overrasket over oppslutnin­gen til Pasientfok­us.
Irene Ojala og Pasientfok­us fikk med Nrk-målingen en stor vitaminins­prøytning, men er nøye med å å slå fast at de er langt fra trygg på at framgangen vil gi mandat når valget er over. (Foto: Jarle Mjøen)
Valgforske­r Jonas Stein er svaert overrasket over oppslutnin­gen til Pasientfok­us. Irene Ojala og Pasientfok­us fikk med Nrk-målingen en stor vitaminins­prøytning, men er nøye med å å slå fast at de er langt fra trygg på at framgangen vil gi mandat når valget er over. (Foto: Jarle Mjøen)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway