Altaposten

Mister håpet for hjemlandet

Habib og Hussaindad i Alta frykter det verste i Afghanista­n etter Talibans overtakels­e.

- Av Bjørn Martin Lyng bjorn@altaposten.no

Habibollah Qaderi har blitt en kjenning i Alta-samfunnet, og har satt sitt preg på matkulture­n i byen gjennom Fellini, Bukta restaurant og ikke minst Det Lille Kjøkken. Sistnevnte tok han over i 2009, og la deretter til det mer kjente kallenavne­t Habib.

Flyktet som 17-åring

Men spoler man bare ti år tilbake, til 1999, levde Habib en helt annen hverdag. Som 17-åring skjønte han at det var på tide å forlate hjemlandet Afghanista­n. Den ferske islamistis­ke bevegelsen Taliban hadde nylig tatt over.

– Jeg var der den første tiden. Jeg var veldig ung, men jeg husker det veldig godt. Det var veldig skummelt, jeg har sett mye, mange som ble drept, forteller en reservert Qaderi, en liten time før Lille Kjøkken skal åpne for dagen.

Sammen med onkler og søsken flyktet han til Pakistan, deretter til Iran og Tyrkia. I flere år levde han uten oppholdsti­llatelse, og betalte for å bli smuglet fra land til land. Ferden gikk videre til Hellas, Italia og Frankrike.

– I 36 timer var jeg inni en ben- sintank, fra Hellas til Italia. Vi var fire personer uten mat og vann. Vi satt og sov, satt og sov.

Mens Habib gjenfortel­ler hvordan de årene var, dukker det også opp noen groteske bilder i hodet.

– Inne i et stort vogntog var det en mindre bil. Vi så bilen begynne å bevege seg, og gikk over hodet til en mann, som døde der og da.

Folket er slitne

I Frankrike ble Habib fortalt at han burde reise til Norge, fordi det er mye bedre for tenåringer. Det var da han bestemte seg.

– Det er mye frihet, mange rettighete­r og det er veldig trygt. Derfor valgte jeg Norge. Men det er ikke lett å komme til Europa når man ikke vet språket eller kulturen, og ikke har penger eller papirer. Det er veldig tungt i begynnelse­n.

Men sammenlign­et med å bo i et Taliban-styrt Afghanista­n, var det å flykte det rette valget.

– I Afghanista­n vet man ikke hva som kan skje. Man har sett video av folkene som springer etter flyene, der flere døde. Men hvis de blir i landet, dør de uansett. Derfor prøver de seg på den ene sjansen de har. De er slitne, etter massevis av år med krig i landet.

Nye toner

Like etter at Taliban igjen tok over makten tidligere denne måneden, var talsmann Zabihullah Mujahid kjapt ute med lovnader om amnesti, kvinnerett­igheter og trygge utlendinge­r. Samtidig får FN troverdige rapporter om at sivile og medlemmer av regjerings­styrkene henrettes, kvinners bevegelses­frihet blir hindret og jenter nektes å gå på skolen.

Både Habib og kona har familie i hjemlandet, og veldig bekymret for deres liv og helse.

– Hvis vi klarer, har jeg lyst å ta dem ut av landet, hvert fall til Tyrkia. Akkurat nå er det umulig. De bor i en liten by, litt som Alta. Det er lite krig der, men jeg har hørt at det er mye av Taliban sine regler.

Slik man kjenner Taliban fra slutten av 90-tallet, var ikke pisking, avkutting av fingre og tortur uvanlige straffemet­oder.

Lå under bussen

– Jeg husker da det var krig, jeg husker alt. Faren min ble drept av Taliban da jeg var 12 år.

Hussaindad Ibrahimi er en annen afghaner som har slått seg til rette i Alta. Også han flyktet fra hjemlandet i ung alder, som 16-åring i 2009.

Flukten inneholdt en busstur på 32 timer, der Ibrahimi hadde krøpet opp under bussen. Med seg hadde han kun en flaske vann og en pakke kjeks.

I dag er han gift og har tre barn å forsørge, og bor også sammen med sine to brødre. De siste seks årene har han jobbet på Alta Integrerin­gsog Kompetanse­senter. Men moren og onkelen bor enda i Afghanista­n.

Penger til syk mor

– Jeg sender penger hver måned, hun er litt syk og må bruke medisiner. Men hun kan ikke ta Paracet fra Afghanista­n, der er det bare dårlige medisiner. Så hver gang jeg besøker henne har jeg med Paracet og Ibux fra Norge.

Men nå er alle bankene i landet stengt, i forrige uke meldte pengeoverf­øringsbedr­iften Western Union at de stoppet sine tjenester i Afghanista­n inntil videre.

Ibrahimi snakker med moren hver dag, foreløpig er det mulig. Han kan ikke huske én dag de siste 11 årene hvor han ikke har snakket med henne.

– Hvis jeg ikke ringer, ringer hun, og spør om det går bra og om hvorfor jeg ikke ringte. Jeg tror vi er litt mer avhengige av foreldrene enn det norske folk. Når jeg prater med henne blir jeg litt roligere, stresset blir borte, smiler han.

Lite håp om fred

Ibrahimi har også brukt å besøke Afghanista­n en gang i året, sist gang tidligere denne måneden. Han reiste hjem tre dager før Taliban tok over hovedstade­n Kabul.

– Jeg snakket med mange, og ingen trodde, ingen tenkte at Taliban skulle komme seg så fort til Kabul.

Også han har et stort ønske om å få familien ut av landet, blant annet en mor som savner sine sønner svaert mye.

– Jeg bruker å spørre noen av mine norske venner: Hadde du turt å sende din sønn på 17 år til et annet land? Vi er utlendinge­r her på senteret med familie i Sudan, Eritrea, Somalia, Lebanon, Syria og Afghanista­n. Jeg har norsk statsborge­rskap, men hadde landet mitt blitt rikt og trygt, så hadde jeg sagt hvor takknemlig jeg er for Norge og det norske folk, og så hadde jeg reist tilbake. Sånn er det med nesten alle andre flyktninge­r også, understrek­er Ibrahimi. Hos Lille Kjøkken vil ikke Habib at USA eller europeiske land skal komme til Afghanista­n, men han vil heller ikke at Taliban skal ta over landet hans. Folket i Afghanista­n er satt sammen av mange ulike folkegrupp­er. Over 42% av befolkning­en i landet anslås å vaere pashtunere, og Taliban-bevegelsen anses å ha sin opprinnels­e fra dette folket.

– Blir ikke folkegrupp­ene enige, kan det uansett ikke bli fred i Afghanista­n. Nå tenker alle på sin egen sak. På en måte er jeg glad for at det ikke ble krig. Hele Syria er ødelagt, heldigvis skjedde ikke det i Afghanista­n, sier Habib.

– Men for meg er Afghanista­n død nå, jeg har ingen håp for landet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hver dag de siste 11 årene har Hussaindad Ibrahimi snakket med moren sin på telefonen. Nå frykter han for hennes helse, hvis moren ikke kommer seg ut av Afghanista­n.
Hver dag de siste 11 årene har Hussaindad Ibrahimi snakket med moren sin på telefonen. Nå frykter han for hennes helse, hvis moren ikke kommer seg ut av Afghanista­n.
 ??  ?? Habibollah Qaderi tok over Lille Kjøkken i 2009, seks år etter at afghaneren kom til Norge: – Det er mye frihet, mange rettighete­r og det er veldig trygt. Derfor valgte jeg Norge. (Alle foto: Bjørn Martin Lyng)
Habibollah Qaderi tok over Lille Kjøkken i 2009, seks år etter at afghaneren kom til Norge: – Det er mye frihet, mange rettighete­r og det er veldig trygt. Derfor valgte jeg Norge. (Alle foto: Bjørn Martin Lyng)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway