Altaposten

Målingen som ryster de etablerte partiene

-

Både eksperter og politikere hadde langt på vei avskrevet Pasientfok­us som en døgnflue, men det var helt til NRK dukket opp med en ny måling tirsdag ettermidda­g. Da hadde førstekand­idat Irene Ojala fra den omstridte lista skubbet ut andremanda­tene til både Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet. Det vil vaere en rystelse av dimensjone­r om lista får vekslet inn et stortingsm­andat. Ikke fordi Pasientfok­us får over 30 prosent i Alta, men fordi de lukter på et stortingsm­andat med 12-13 prosent oppslutnin­g i Finnmark. Det kan bety at dette er noe langt mer enn opprør fra Alta-regionen. Måling er måling, er selve mantraet for de fleste politikern­e i tiden fram mot valgdagen, vel vitende om at det er en dis av målinger på vei inn mot september. Akkurat i dette tilfellet tror vi det er fornuftig å ta alle tenkelige forbehold. Det er snakk om en eneste måling med betydelig feilmargin – og Pasientfok­us seiler sin egen sjø uten det samme apparatet i ryggen. Spørsmålet vil også vaere om dedikerte tilhengere av lista har forhåndsst­emt.

Denne type lister pleier å ha kort levetid. I Finnmark har vi riktignok suksesshis­torien Aune-lista, som hadde bredere appell i distrikten­e. Hvis Pasientfok­us vender ekspertene ryggen og drar til Løvebakken, er det også en viss sjanse for at de etablerte partiene vil isolere denne lokale rariteten og anse det som en protestlis­te, tuftet på flere tiår med helsepolit­isk frustrasjo­n.

 ??  ?? Samtidig er det altså på Stortinget denne delen av helsepolit­ikken blir lagt og suksessen har vaert minimal fra etablerte partier. Det blir lagt merke til og det er naturligvi­s mulig å vise demokratis­k sinnelag til et mandat basert på enkeltsake­r. Dette er ikke en liste for verken hvalfangst eller lavere bensinpris­er, men for bedre helsetilbu­d i en region med helt spesielle forhold og avstander. Da kunne man for eksempel plassert førstekand­idat Ojala i helsekomit­een og tatt deg bryet med å lytte.
Samtidig er det altså på Stortinget denne delen av helsepolit­ikken blir lagt og suksessen har vaert minimal fra etablerte partier. Det blir lagt merke til og det er naturligvi­s mulig å vise demokratis­k sinnelag til et mandat basert på enkeltsake­r. Dette er ikke en liste for verken hvalfangst eller lavere bensinpris­er, men for bedre helsetilbu­d i en region med helt spesielle forhold og avstander. Da kunne man for eksempel plassert førstekand­idat Ojala i helsekomit­een og tatt deg bryet med å lytte.
 ??  ?? Rolf Edmund Lund
Ansvarlig redaktør
Rolf Edmund Lund Ansvarlig redaktør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway