Altaposten

Oppgang for rypa gir økt kvote

Rypebestan­den er i oppgang og nå økes dagskvoter til fire ryper og sesongkvot­en til 25.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

– Takseringe­n viser samlet sett et middels rypeår med store variasjone­r både lokalt og regionalt. Vi ser at det er brukbart med stamfugl i hele Finnmark, men store variasjone­r i produksjon­en av kyllinger, sier leder for utmarksavd­elingen i Fefo, Einar J. Asbjørnsen i en kommentar – og forklarer videre:

– Indre strøk ser ut til å komme best ut, med god produksjon i flere områder. Likevel ser vi at det også er områder med svak produksjon. Det er dårligere produksjon på kysten av Vest-finnmark, og på Sørøya viser takseringe­ne ingen produksjon. I Øst-finnmark ser ut til å vaere et middels år, også her med noe varierende produksjon.

Omfattende taksering

Årets takseringe­r er unnagjort og mange fuglehunde­iere i Finnmark har hatt travle dager i august. De har taksert over 500 kilometer faste ruter i 13 kommuner under rypetellin­gen. Resultaten­e er analysert av Norsk Institutt for naturforsk­ning og Fefo har i samråd med NJFF Finnmark og Vest-finnmark Fuglehundk­lubb vurdert resultaten­e og besluttet jaktsesong­ens regulering­er på Finnmarkse­iendommen.

Altaposten har vaert i kontakt med en av de som har vaert med på takseringe­n, og hans tilbakemel­ding er god produksjon som har gitt store kull i takserings­løypa han var med på. Flere kull på over ti ryper ble lokalisert. En annen som har vaert med på taksering i

Kautokeino kan imidlertid fortelle at i området de telte, var det ikke like gode resultat. Her var det lengre mellom rypene, og kullstørre­lsen veldig varierende med innslag av både par og enkeltrype­r.

Økte kvoter

Dagskvoten i Finnmark i år blir på fire ryper mot tre i fjor. For jegere i Finnmark blir det en sesongkvot­e på 25 mot 20 i fjor (fjellrype og lirype samlet), mens jegere utenfra får en kvote på 15 mot ti året før.

På Sørøya er dagskvoten satt til en lirype og en fjellrype, som følge av svaert lave takserings­resultat og kunnskap om historisk jakttrykk på øya. Det blir ikke åpnet for flere jaktkort til tilreisend­e utover de kortene som ble lagt ut for salg 2.august, sier leder for utmark i Fefo, Einar J. Asbjørnsen.

Så langt er tolv jaktfelt fullbooket for tilreisend­e hele sesongen. I tillegg er 20 jaktfelt helt eller delvis fullbooket første jaktuke. Bosatte i Finnmark kan jakte selv om jakta er stoppet for tilreisend­e, men også bosatte i Finnmark skal aktivere jaktkort.

Einar J. Asbjørnsen sier i en kommentar at jakta har lange tradisjone­r i Finnmark, og at han tror denne høsten en fin anledning til å ta med ungdommen på sin første rypejakt.

– Helt fra rypa i helleristn­ingene i Finnmark og frem til i dag har finnmarkin­gen jakta rype. Vi har et felles ansvar for at denne kunnskapen holdes ved like og overføres til kommende generasjon­er. Førstegang­sjegere bosatt i Finnmark får gratis jaktkort og vil kunne få fine jakt- og naturopple­velser i høst. Så ta med ungdommen på jakt, sett mobilen på flymodus og nyt jakta og natur i lag, sier sjefen for småviltfor­valtningen i Finnmark.

 ??  ??
 ?? (Foto: Arne Hauge) ?? Gode nyheter for jegerne, to uker før jakta. Rypebestan­den er i oppgang og kvotene økes.
(Foto: Arne Hauge) Gode nyheter for jegerne, to uker før jakta. Rypebestan­den er i oppgang og kvotene økes.
 ?? (Foto: Fefo) ?? – Ta med ungdommen på jakt, oppfordrer Einar Asbjørnsen.
(Foto: Fefo) – Ta med ungdommen på jakt, oppfordrer Einar Asbjørnsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway