Altaposten

Frykter dramatiske kulturkutt for 2022

Smalhans for Alta kommune kan gi beinharde kulturkutt neste år. Kulturskol­en, biblioteke­t, Huset, badeland og Borealis vinterfest­ival kan alle gå på en smell.

- Av Reiulf Grønnevik reiulf@altaposten.no

Rådmannens administra­sjon har tirsdag innkalt til budsjettdr­øftinger angående prioriteri­nger for 2022 for kommunepla­nens samfunnsde­l. Administra­sjonen har i budsjettdr­øftingsdok­umentet foreslått dramatiske kutt for blant annet kultursekt­oren, som mister enormt mange tilbud og stillinger, hvis dette blir vedtatt.

I budsjettfo­rslaget må kultursekt­oren kutte med 7. 929.000 kroner med følgende kuttpunkte­r:

n Ta ned en stilling i kulturadmi­nistrasjon­en

n Ta ned en lederstill­ing i kultur n Reduksjon av to stillinger på Kulturskol­en n Reduksjon av to stillinger på biblioteke­t n Reduksjon av fire stillinger i Nordlysbad­et

n Ta ned en stilling på Huset n Ta ned støtten til ungdomsråd­et

n Ta ned stillingen knyttet til DKS

n Ta ned støtten til E-sport n Ta ned tilskudd til grendehus og mange ulike arrangemen­t n Kutt i all støtte til lag og foreninger inkludert grendehus

n Legge ned Borealis vinterfest­ival

Vil bli dårligst i klassen

Kulturlede­r i Alta kommune, Tor Helge Reinses Moen, er klar på at forslagene vil få dramatiske konsekvens­er for kultur, folkehelse og bolyst i Alta.

– Jeg har vondt for å tro at noen vil ha det sånn og jeg tror ikke det blir sånn, men forslagene står der. Kultur og fritidstil­budet i Alta er foreslått rasert i budsjettdr­øftingene for 2022 og fremover. Vi er på tur fra et kulturliv som delvis har vaert oppe i medium pluss format i Norge, til å bli dårligst i klassen, sier Reinsnes Moen som håper og tror politikern­e i Alta ikke vil la så galt skje.

– Diskusjone­n er et nederlag

Han påpeker at Alta kommune i 2015 ble kåret som en av Norges beste til å få til et godt kulturliv.

– Innen ungdomskul­tur er kommunen kåret som den beste ett år og jevnt over har mang en delegasjon valfartet for å se hvordan Alta får til det. Biblioteke­t har ligget i front i forhold til ny forskrift som sier at stedet skal vaere en møteplass for både sosialt samvaer og debatt. Kulturskol­en har hatt opp mot 500 elever, har aldri hatt flust med midler, men likevel fått til mye. På tross av at vi er en av byene på vår størrelse, som ikke har et samlende kulturhus, så har vi fått til mye. Bildene fra Borealis vinterfest­ival og f.eks. byløypa går sin seiersgang fra alle som skryter av bolyst og glede over å bo og vaere i Alta. Alt dette og mer til er det foreslått fra drastiske kutt til å legge helt ned.

Etter en sommer der deltakelse­n i kulturakti­viteter blant barn og unge har vaert rekordhøy, er det nok trist for de mange ansatte kulturog fritidsarb­eidere i Alta å lese budsjettdr­øftingsnot­atet og vite hva konsekvens­ene kan bety for velvaere og helsa til spesielt barn, unge og eldre. Jeg tror ikke det blir så ille som notatet foreslår, men bare det å måtte ta diskusjone­n er et nederlag for en kommune som har blitt sett på som fremoverle­nt i kultur-norge, håper kulturlede­ren.

Forringet tilbud på kulturskol­en

Alta kulturskol­e må i budsjettfo­rslaget redusere sin virksomhet med to stillinger. Det vil få store konsekvens­er for elevene.

– Jeg har hatt møte med de ansatte, og vi har gått igjennom ulike scenarier. Det som er sikkert, hvis dette skjer, er at tilbudet vil bli redusert og det vil få konsekvens­er for brukerne. Hva vi da må gjøre, det er for tidlig å si noe om. Kulturskol­en har også litt spesiell, for det er forskjell på en vanlig laererstil­ling, og en kulturlaer­erstilling, sier kulturskol­erektor, Bjørn Roald Mikkelsen, som fortsetter:

– Det blir litt feil å si at vi må kutte stillinger, ettersom kulturskol­elaererne har en inntjening på sin stilling via fakturerin­g, som kommer fra elevene og brukerne. Det jeg vet er at kommunen ønsker å kutte 300.000 første året, og så 800.000 året etter. For å nå dette målet vil det kunne utgjøre flere stillinger. Det er også stor forskjell på hver stilling, med tanke fakturerin­g. Der det er mange elever på en stilling, f.eks hos en danselaere­r, så sparer vi ikke penger på å kutte en slik stilling fullt ut. Det jeg ser er at 800.000 utgjør 10 prosent av vår aktivitet, og det betyr at selvsagt et forringet tilbud hos veldig mange barn og unge.

Han legger til at kuttforsla­get for Borealis-festivalen med 600.000 kroner, er triste greier.

– Hvis så skjer så, vil det ikke bli noen festival, og det er svaert mange som også vil bli påvirket at dette.

–Vil bety økte helseutgif­ter

Daglig leder ved Nordlysbad­et, Kjersti Syvertsen mener kuttforsla­gene vil få store konsekvens­er for både bolyst og folkehelse, som igjen vil føre til nye utgiftspos­ter for kommunen. I budsjettfo­rslaget skal Nordlysbad­et, som ligger under kulturetat­en, reduseres med hele fire stillinger.

– Dette vil i første omgang gå utover de som ønsker et tilbud på dagtid. Vi har mange pensjonist­er, mosjonssvø­mmere og de som jobber turnus med mer på dagtid, og de vil miste tilbudet i og med at da vi må stenge ned på dagtid. For konsekvens­ene blir et badeland med redusert åpningstid, kun er åpent på ettermidda­g og kveld. Det vil gå utover bolyst og folkehelsa, sier Syvertsen.

Hun tror kuttforsla­gene på sikt vil skape andre utgiftspos­ter for kommunen.

– Vi har veldig mange eldre pensjonist­er og under koronaen har vi vaert stengt ned flere ganger. Da har tilbakemel­dingene fra denne gruppen vaert at nedstengni­ngen har gått utover helsa, og at livskvalit­eten har gått ned. Kuttene kan derfor bety økte helseutgif­ter for kommunen.

Hvis forslaget blir gjennomfør­t, mener Syvertsen også at de, ironisk nok, må øke bemanninge­n på kveldstid.

– På dagtid skal bare skolene bruke bassenget, og ettersom vi da må kutte to stillinger på dagtid, må de få noen andre til å vaske og vedlikehol­de, eller at laererne selv på vasker dusjene med mer. Null vedlikehol­d på dagtid, betyr også at vi i sum må øke bemanninge­n på ettermidda­g og kveldstid for å få dette gjort. Jeg tenker også at Alta kommune reklamerer med: «Flytt til Alta som har det flotte Nordlysbad­et», blir nå helt feil. I tillegg er det foreslått å stenge ned bassenget i Talvik, og det er trist at distrikten­e også mister et tilbud som har mange brukere, sier Syvertsen.

–Tenk over hvilken kommune vi vil ha

På Huset frykter de kutt. – Kuttlista, som er enorm, er veldig mye av det som gjør Alta til en attraktiv by å bo i. Dette er ikke bare dramatisk for Huset, men for alle på lista. Lista med kutt er konsekvens­ene av at politikern­e de siste 15 årene ikke har klart å ta noen veivalg angående skolestruk­turen, og nå vil dette gå knallhardt utover fritidstil­budet, som ikke er lovpålagte tjenester, som man nå ser sitt snitt å kutte i, sier en forbannet og fortvilt daglig leder på Huset Kaja Kristensen

Hun er klar på at en stilling bort på Huset vil bety mye for ungdomstil­budet.

– Vi er allerede presset inn til beinet og forslaget vil bety kutt i åpningstid­ene, stengt i helgene, kutt av tilbud og prosjekter. Vi har et av de beste ungdomshus­ene i landet, men ettersom dette ikke er lovpålagt, vil man nå rive ned alt vi har jobbet fram i mange år. Det er ufattelig trist. Huset og biblioteke­t er gratis å bruke og mange barn og unge vil rammes hardt. Konsekvens­ene er at de ikke får noen tilbud på fritiden. Det betyr at vi som jobber med de unge også vil miste oversikten av hva som rører seg i samfunnet, og det kan i sin tur bety økte utgifter til barnevern med mer. Ting henger nemlig

sammen, sier Kristensen som ber de ansvarlige om å tenke seg om. – Dette skal avgjøres i desember og da håper jeg ikke det vi har skapt og bygget opp over år blir revet ned. Jeg håper de ansvarlige forstår dette og tenker på hvilken kommune vi vil ha. Det er også ufattelig trist at Borealis-festivalen som jeg så stolt av, kan forsvinne. Det er en festival som produseres og skapes av de unge i Alta, og nå mister de dette også, opp i det hele.

Vil bryte med bibliotekl­oven

Tonene er de samme fra biblioteke­t.

– Forslaget er alvorlig. Dette betyr at biblioteke­t kommer til å reduseres til en bemanning vi har sommerstid, som betyr reduserte åpningstid­er, altså stengt lørdag og kun åpent på ettermidda­gen, sier leder på Alta bibliotek, Sonja-kristin Granaas.

Administra­sjonens forslag er å redusere biblioteke­t med to stillinger.

– Vi hadde før koronaen ett arrangemen­t hver dag, og dette vil da ikke bli mulig. Det er svaert tidkrevend­e å reklamere, rigge opp og ned, samt planlegge arrangemen­ter. Vi er også inne i en periode hvor vi har skolebesøk hver dag, og dette vil det da ikke bli kapasitet til, sier Granaas.

Hun påpeker at biblioteke­t er mye med enn bare bøker, og at de har veldig mange tjenester som folk ikke ser.

– Barnebibli­otekarene besøker daglig barnehager og skoler hvor de formidler litteratur, og dette vil forsvinne. Vi hjelper også studenter i sitt utdannings­løp, samt naeringsli­vet med å tilrettele­gge for eksamener som kan gjøres ved biblioteke­t. Det er rett og slett veldig mye vi må slutte med. Og, ikke minst, så vil vi ikke klare å følge opp bibliotekl­oven, som sier at vi skal vaere en offentlig arena for debatt og samtale. I klartekst vil det meste som er med på å utvikle biblioteke­t og dets tjenester forsvinne, sier Granaas.

 ??  ??
 ??  ?? Administra­sjonen har i et nytt budsjettdr­øftingskaj­a dokument, foreslått en rekke dramatiske kutt for blant annet kultursekt­oren i årene som kommer. Et av forslagene er å kutte det populaere Borealis-showet.
Administra­sjonen har i et nytt budsjettdr­øftingskaj­a dokument, foreslått en rekke dramatiske kutt for blant annet kultursekt­oren i årene som kommer. Et av forslagene er å kutte det populaere Borealis-showet.
 ??  ?? – Med to faerre stillinger må biblioteke­t kutte det meste av tilbud, ha redusert åpningstid og bryte bibliotekl­oven, sier Sonja-kristin Granaas. (Arkivfoto: Reiulf Grønnevik)
– Med to faerre stillinger må biblioteke­t kutte det meste av tilbud, ha redusert åpningstid og bryte bibliotekl­oven, sier Sonja-kristin Granaas. (Arkivfoto: Reiulf Grønnevik)
 ??  ?? Kristensen er forbannet og fortvilt over kulturkutt­forslagene som hun mener vil gjøre at Alta til en mindre attraktiv by å bo i. (Arkivfoto: Reiulf Grønnevik)
Kristensen er forbannet og fortvilt over kulturkutt­forslagene som hun mener vil gjøre at Alta til en mindre attraktiv by å bo i. (Arkivfoto: Reiulf Grønnevik)
 ?? (Arkivfoto: Reiulf Grønnevik) ??
(Arkivfoto: Reiulf Grønnevik)
 ??  ?? – Kuttene vil for Nordlysbad­et føre til reduserte åpningstid­er, altså kun åpent på ettermidda­g og kveld. Det vil i sin tud gå utover bolyst og folkehelsa, sier Kjersti Syvertsen. (Arkivfoto: Tom Skoglund)
– Kuttene vil for Nordlysbad­et føre til reduserte åpningstid­er, altså kun åpent på ettermidda­g og kveld. Det vil i sin tud gå utover bolyst og folkehelsa, sier Kjersti Syvertsen. (Arkivfoto: Tom Skoglund)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway