Altaposten

Setter punktum for samisk trilogi

Odd Mathis har laget sin tredje bok om samisk historie.

- Av Bjørn Martin Lyng bjorn@altaposten.no

Odd Mathis Haetta er klar med tredje og siste bind om samisk kultur og historie.

– De tre bindene gir en bred framstilli­ng av samisk kultur og historie fra områdets eldste tider, den offisielle politikken med fornorskni­ng fra midten av 1800-tallet der det offisielle mål var at alle skulle ettspråkli­g norske. Denne perioden varte i vel 100 år, fram til etterkrigs­tiden. Den samiske kulturreis­ning skjedde for alvor fra 1970-tallet, forklarer pensjonert førsteaman­uensis og dekan, Odd Mathis Haetta.

Fordelt på tre bøker og 1.137 sider tar Haetta for seg samisk kultur og historie helt fra de første bosettinge­ne og fram til år 2000. Verket beskrives som en utvidet versjon av Haettas tidligere utgivelser, som “Samene Nordkalott­ens folk” og “Samene - en arktisk urbefolkni­ng”.

– Jeg har kunnet bruke flere bilder, og ikke minst fargebilde­r. Man kan spørre seg hvorfor man lager en så stor samisk historiesa­mling. Man har Norges historie på 12 bind, hvorfor ikke tre om samisk historie, spør Haetta retorisk.

Ikke noe forsknings­oppdrag

Haetta er kjapp med å understrek­e at det er faghistori­kere som har skrevet om Norges historie, og dermed har sin egen innfallsvi­nkel til stoffet som presentere­s.

– Folk har spurt etter kildehenvi­sning, og da har man misforståt­t. En historiefr­amstilling er ikke et forsknings­oppdrag. Man finner ikke fotnoter, men fyldige litteratur­lister er med.

Bøkene er konsulentv­urdert både faglig og språklig, men Haetta påpeker at det er helt og holdent hans ansvar om det dukker opp feil og mangler.

– Ethvert bokverk vil alltid ha mangler, du vil aldri kunne skrive det fullkommen­t. Der vil også vaere direkte feil som man oppdager i ettertid. Så er det selvfølgel­ig også en og annen korrekturf­eil.

2000 blir punktumet

På spørsmål om det kommer en fjerde bok, svarer han at hendelser ved tusenårssk­iftet gjorde det naturlig å sette punktum der. Forfattere­n nevner spesifikt to ting; for løse krav til å bli innskrevet i samemannta­llet, og måten Sametinget gikk bort fra formannska­psmodellen, og gikk over til parlamenta­rismen.

I bok tre skriver Haetta blant annet:

– I et moderne samfunn svekkes samisk språk og kultur. Dette har akselerert saerlig rundt årtusenski­ftet, og spesielt etter at Stortinget vedtok at også en av oldeforeld­rene som angivelig kunne vaere samisk, kvalifiser­er til innskrivni­ng i samemannta­llet.

 ??  ??
 ??  ?? Med tredje bok er bindverket «Samisk kultur og historie» komplett. Gjennom 1.137 sider skildrer Odd Mathis Haetta de eldste tider til midten av 1800-tallet, rundt 100 år med fornorskni­ngspolitik­k og ikke minst oppblomstr­ingen av samisk kultur og politikk de siste 50 årene. (Foto: Bjørn Martin Lyng)
Med tredje bok er bindverket «Samisk kultur og historie» komplett. Gjennom 1.137 sider skildrer Odd Mathis Haetta de eldste tider til midten av 1800-tallet, rundt 100 år med fornorskni­ngspolitik­k og ikke minst oppblomstr­ingen av samisk kultur og politikk de siste 50 årene. (Foto: Bjørn Martin Lyng)
 ??  ?? Haetta viser fram bilder som illustrere­r forskjelle­ne mellom en dusklue fra 50-tallet, og en brudgomslu­e fra 1969.
Haetta viser fram bilder som illustrere­r forskjelle­ne mellom en dusklue fra 50-tallet, og en brudgomslu­e fra 1969.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway